Andrej Pejić - Razmišlja o spremembi spola

Kontroverzna zvezda modnega sveta, 20-letni maneken Andrej Pejić, o katerem smo že pisali, kar ne neha pleniti zanimanja javnosti. Med drugim ga je revija za moške FHM letos uvrstila na seznam 100 najbolj seksi žensk na svetu, knjigarne v Ameriki pa so zaradi njega cenzurirale revijo Dossier Journal.

Andrej Pejić - Razmišlja o spremembi spola - Foto: Story

Moški ali ženska?

Povsem nepomembno, ko gre za enega od ta hip najbolj iskanih svetovnih modelov, 20-letnega Andreja Pejića, ki se je po izboru revije za moške FHM znašel na seznamu 100 najbolj seksi žensk na svetu.

Že tako nenavadno situacijo je še bolj zapletlo uredništvo posebne izdaje te revije, ki je Andreja označilo za ‘Thing’, torej stvar. “Stvar je morda prava beseda, s katero bi opisali Andreja, saj je preprosto videti kot prelepa ženska, a ima Adamovo jabolko,” so svojo izbiro besed pojasnili pri reviji FHM.

Na lestvici v družbi Rosie, GaGa, Katy in Rihanne

No, kmalu so verjetno tudi sami ugotovili, da so bili nekorektni, saj je članek o Andreju s spletne strani izginil brez sledu, namesto njega pa so objavili opravičilo zaradi strani, ki ne obstaja. Kakorkoli že, zanimivo je, da je prvo mesto na priljubljeni FHM-jevi lestvici lepotic zasedla zapeljiva britanska igralka in model Rosie Huntington-Whiteley, znana tudi kot Victorijin angelček, ob androgenem lepotcu, ki mu je pripadlo 98. mesto, pred ekscentrično pevko Lady Gaga, pa lestvico med drugim krasita še pevki Katy Perry in Rihanna. Takoj ko je izvedel srečno novico, se je Andrej oglasil v medijih in se obregnil tudi ob naslovnico revije Dossier Journal, ki jo je krasila prav njegova malenkost.

Cenzurirane izdaje

Dve vodilni ameriški knjigarni, Barnes & Nobel in Borders, sta namreč cenzurirali izdajo z Andrejem, ki si z razgaljenega telesa slači odpeto belo srajco. Omenjeni knjigarni sta zahtevali, da vse primerke sporne izdaje zavijejo v neprozorno folijo, saj je Andrej po njihovem mnenju preveč spominjal na žensko. “Jasno nam je, da je moški, in ne ženska, a je mlad in bralci bi ga lahko zamenjali za golo žensko,” se je glasila uradna obrazložitev distributerjev.

Po pričakovanjih je ta odločitev razbesnela urednike revije Dossier Journal. “Vemo, da je na naslovnici izrazito močna androgena slika in da se zaradi tega posamezniki lahko počutijo nelagodno. Prav zato smo jo tudi izbrali. Pogovarjali smo se tudi z drugimi uredniki časopisov in še nihče od njih do zdaj ni slišal, da bi se zgodilo kaj podobnega, še zlasti ne z moškim. Razgaljeni moški so nenehno na naslovnicah,” so izjavili vodilni ljudje iz revije Dossier Journal, številni pa so seveda nestrpno pričakovali, kaj o spornih fotografijah meni trenutno najbolj kontroverzni maneken na svetu. “Mislim, da ne bi bilo treba razpravljati o tem, ali te fotografije predstavljajo umetnost ali pornografijo, saj je to povsem vseeno, pa tudi spola osebe ne bi smeli postavljati pod vprašaj. Vsem je jasno, da so te fotografije umetniške, zato je noro, da jih cenzurirajo v današnjem svetu demokracije. Toda veste kaj? Pravkar so me razglasili za 98. najlepšo žensko na svetu, zato je vse skupaj za urednike verjetno še bolj zapleteno,” je izjavil Andrej, ki je že pri 13 letih začel eksperimentirati z modo.

Prijetni spomini na težko obdobje

Pravi, da je bil že kot otrok izrazito ekscentričen in da se nikoli ni počutil kot moški. “Nikoli mi ni bilo mar, kaj si bodo ljudje mislili ali govorili o meni. V Melbournu sem obiskoval zelo liberalno šolo in nisem imel težav zaradi svojega videza, nikoli pa nisem niti sanjal o tem, da bom pri 18 letih videl že ves svet,” razlaga bosanski maneken, ki se je Srbkinji Jadranki in Hrvatu Vladu rodil 28. avgusta 1991 v Tuzli. Kmalu po njegovem rojstvu sta se starša razšla, v času vojne vihre pa se je z mamo, starejšim bratom in babico preselil v begunsko taborišče v bližini Beograda. Ko so ga nekoč vprašali, ali je imel zaradi vojne težko otroštvo, je odgovoril: “Ne, bil sem srečen. Begunsko taborišče je bilo kot nekakšna skupnost. Hodili smo v šolo in imel sem veliko prijateljev, predvsem deklic. Vsi smo se igrali zunaj. Moji spomini so zelo brezskrbni.” No, najbrž pa ravno brezskrbnih spominov nima njegova mama, ki se je leta 1999, ko je Nato začel bombardirati Beograd, odločila, da zapusti Srbijo, saj se ni več počutila varno. Kot politični begunci so se še istega leta preselili v Avstralijo, natančneje v Melbourne.

Čeprav mu je bilo v daljni deželi ‘tam spodaj’ na začetku težko, ker se je moral naučiti jezika in se vklopiti med učence, ni bil žrtev ogovarjanj in omalovaževanj zaradi tega, ker je bil drugačen. “Številni mačistični fantje so v srednji šoli name gledali kot na dekle. Zaradi tega se nisem nikoli slabo počutil. Povem lahko, da sem na ta račun dobival veliko brezplačnih pijač,” v šali pravi Pejić.

Odkritje neobičajnega fanta

Neobičajnega fanta je odkril lastnik modne agencije Chadwick Models iz Melbourna. Ko je leta 2009 prvič zagledal rahlo preplašenega dečka s svetlimi lasmi, dolgimi nogami, polnimi ustnicami in prečudovitim obrazom, Matthew Anderson ni mogel skriti navdušenja. “Ko sem ga videl, nisem mogel verjeti, da obstaja moški, ki je tako neverjetno lep. Seveda nisem mogel biti prepričan, da mi bo z njim uspelo kaj narediti, saj modna scena vendarle daje prednost klasičnim moškim modelom. Vedeli smo, da z Andrejem tvegamo - lahko bi uspel v vseh smislih ali pa povsem propadel. Kljub temu pa sem upal, da je svet pripravljen na tako vrsto moške lepote, in nisem se zmotil. Družba in kulturne vrednote so se spremenile in še vedno se spreminjajo. Ljudje, še zlasti mladi, lažje sprejemajo vse oblike seksualnosti in življenjskih slogov,” je izjavil Anderson v pogovoru za neki avstralski časopis. Na začetku je bilo omenjeno tveganje še toliko večje, ker je Andrej v agencijo prišel prav v obdobju svetovne gospodarske krize, v trenutku, ko so za reklame iskali mačistične moške, ki bi svetu pošiljali sporočilo o finančni varnosti. “V času finančnih vzletov si stranke lahko privoščijo v reklamah uporabiti drugačne, zanimive ljudi. In mi smo imeli tega zares posebnega fanta, a smo se odločili, da bo najprej končal srednjo šolo,” je pojasnil Anderson.

Ko je končal srednjo šolo in opravil maturo, ga je agencija Chadwick Models sredi lanskega leta poslala v Pariz, in čeprav so številni pričakovali, da ga bodo tam pričakali ‘na nož’, se je zgodilo prav nasprotno - bil je prava osvežitev v modnem svetu. “Kadar me vidijo fotografi in oblikovalci, pogosto komentirajo moj videz, a sem jim zelo všeč. Ko sem se prvič pojavil v Evropi, so mi modni skavti rekli, da je odlično, da sem videti drugače, a mi niso mogli jamčiti, da bom ‘prišel skozi’ - lahko bi doživel le velik uspeh ali pa velik neuspeh,” se Andrej spominja začetkov svoje kariere.

Največje odkritje

Kmalu so ga mediji in svetovna modna scena razglasili za največje odkritje in model, čigar čas šele prihaja. Proslavil se je, ko ga je junija lani sloviti francoski modni oblikovalec Jean-Paul Gaultier najel za svojo revijo jesen-zima 2010 v Parizu, kjer je dobil nalogo predstavljati Betty Catroux, nekdaj slavno Chanelovo manekenko in muzo Yvesa Saint Laurenta, znano pred­vsem po moških obraznih potezah in dolgih svetlih laseh. Prav ta revija je bila usodna za mladega manekena.

Carine Roitfeld, takratna urednica francoske verzije modne revije Vogue, ga je takoj najela za modno fotografiranje za svojo revijo, posvečeno transseksualnim ikonam, Andrej pa se je izkazal kot zadetek v polno. V manj kot letu dni je postal zaščitni obraz kampanj Marca Jacobsa in Jeana-Paula Gaultierja, njegov obraz pa je zbudil zanimanje slavnih fotografov - Mert Alas in Marcus Piggott sta ga fotografirala za francoski Vogue, razvpiti Steven Meisel pa za italijansko različico iste revije.

Čedalje več svetovno znanih modnih oblikovalcev najema tega nenavadnega manekena, za katerega številni trdijo, da je ta hip lepši celo od svojih ženskih kolegic. Zanimivo pa je, da se Andrej prav nič ne brani tega, da se po modnih brveh sprehaja v ženskih oblačilih in vrtoglavo visokih petah. Lani je na pariškem tednu mode izzval prave salve navdušenja, ko se je pojavil v razkošni poročni obleki Jeana-Paula Gaultierja, s katero je zaključil revijo. “Niti najmanj me ne moti nošenje ženskih oblek, najmanjšo težavo pa mi pomeni hoja v petah. Prvič sem jih obul lani, prav na reviji Jeana-Paula Gaultierja, in moram priznati, da mi ni bilo vseeno. Imel sem veliko tremo, brv pa je bila polita z vodo, zaradi česar so nekatere punce na vajah padle in se polomile. No, na srečo pa je bilo na koncu vse dobro, saj sem hodil brez ene same napake,” pripoveduje Andrej, ki je najbolj ponosen na kampanjo, ki jo je s češko manekenko Karolino Kurkovo posnel za Jeana-Paula Gaultierja.

Sprememba spola

Prav na njegovi pariški reviji je izjavil, da resno razmišlja o spremembi spola in o tem, da bi si dal narediti umetne prsi, če bi to pomenilo, da bi si ‘v zameno’ uresničil ene od svojih sanj - postati Victorijin angelček. “Če bi mi ponudili pogodbo, bi to storil. Moral bi, kajne?! Ne morem si predstavljati nobenega drugega načina,” pravi mladenič iz Tuzle in dodaja, da je za zdaj srečen prav takšen, kakršen je, torej v telesu moškega, čeprav bi številni, ki ga vidijo v živo in poklepetajo z njim, lahko prisegli, da se pogovarjajo z žensko. To se je zgodilo tudi britanskemu modnemu fotografu Damonu Bakerju, ki je lansko poletje v mračnem karaoke baru v londonski četrti Covent Garden zagledal punco, lepšo od vseh, ki jih je kdaj videl. Ko se ji je približal in se začel spogledovati z njo, je šele čez nekaj minut ugotovil, da gre v resnici za moškega.

Molk o seksualnosti

Sicer pa Andrej redko govori o svoji seksualnost, če ga novinarji vendarle vprašajo, kakšen je njegov ljubezenski status in ali ima rad fante ali punce, pa je odgovor vedno isti: “Rad imam Pariz in rad imam vino. Trenutno nisem v zvezi, ker veliko potujem, zato težko ohranjam razmerje na daljavo. Kljub vsemu pa verjamem v ljubezen in upam, da bom kmalu koga našel. Samo ne vprašajte me, ali sem v srednji šoli hodil s fantom ali s punco, ker sem že povedal, da zame ljubezen nima meja. Moram priznati, da mi pravzaprav godi vse to zanimanje za mojo seksualno usmerjenost, zato vam je izključno iz tega razloga ne bom razkril. Ne nazadnje pa je res, da tega niti sam še ne vem,” poudarja maneken, ki ga pogosto osvajajo moški. In kako se odzove v takšni situaciji? “Kadar grem ven, sem navadno z ljudmi, s katerimi sem prišel, in se vedem tako, kakor mi je všeč. Včasih sem všeč moškim, ki mislijo, da sem punca, včasih pa tudi pripadnicam nežnejšega spola. Z družbo se pogosto šalim na ta račun, a nikoli nisem poskušal nikogar prinesti okoli na račun tega, da v prvem hipu ne ve, ali sem fant ali punca.”

Najlepša nevesta

Andrej največjo ljubezen goji do svoje družine, na katero je zelo navezan. Čeprav ni mesta, ki ga ne bi obiskal, odkar je postal slaven model, vedno znova obišče deželo, v kateri je rojen, v kateri je odraščal in v kateri so ostali njegovi starši. “Vsi so ponosni na moj uspeh. Mama, babica in brat mi dajejo resnično veliko podporo,” poudarja maneken, čigar mama je po reviji Jeana-Paula Gaultierja, na kateri je njen sin nosil poročno obleko, vzhičeno izjavila, da je najlepša nevesta, kar jih je kdaj videla. “Res tako mislim! In ponovila bom - on je najlepša nevesta, kar so jo kdaj videle moje oči. Že ko je bil majhen, je uporabljal moja ličila in nosil moje salonarje. Niti v sanjah nisem upala, da bo dosegel tako veliko,” je za revijo Vanity Fair izjavila srednješolska učiteljica Jadranka Pejić, vidno vzhičena zaradi sinovega uspeha. “S seboj bi rad popeljal mamo, da me vidi na revijah in da z mano potuje po evropskih državah, saj je veliko naredila zame. Obljubila je, da bo letos prišla. Samo starejši brat Igor, študent gradbeništva, je bil lani v Parizu,” razlaga Andrej, ki je septembra lani obiskal babico Danico Savić v vasici Vojska pri Svilajncu v osrednji Srbiji. Med tamkajšnjimi domačini se ga je prijel vzdevek ‘Daničina vnukinja’. Babica Danica na novinarska vprašanja, ali ima vnuka ali vnukinjo, odgovarja, da ima … oboje! “V vasi me poznajo že od malega. Sosede so pogosto prihajale, ko sem bil še majhen. Vedno sem si obul salonarje, one pa so tekle za mano. Spominjam se, da sem se igral tudi z barbikami. Navadili so se name, zato se jim zdi vse skupaj simpatično. Bil sem tudi v Beogradu, kjer sem pričakoval drugačne odzive, a vsi mislijo, da sem punca, zato ni bilo nobenih neprijetnosti. Verjamem pa, da bi bilo drugače, če bi vedeli, da sem moški,” je povedal ob svojem lanskem obisku Srbije.

Ta maneken se še kako zaveda tega, da je lepota minljiva in da ne bo mogel večno opravljati posla, s katerim se ukvarja. Prav zaradi tega intenzivno razmišlja o tem, da bi začel študirati. Najbolj ga zanimajo pravo, ekonomija, biologija in medicina, kar ni čudno, saj je v njem že od nekdaj prisoten dobrodelni duh, zaradi katerega z veseljem pomaga ljudem v težavah. V prostem času pa najraje bere in hodi v nočne klube z elektronsko glasbo. “Zame je nočno življenje najboljše v Londonu, New Yorku in Berlinu. Pogosto obiskujem ta mesta,” pravi in razkriva, da se tudi v zasebnem življenju rad oblači v zanimive in neobičajne stvari, kadar se gre zabavat, pa se z veseljem tudi diskretno naliči. Kot zatrjuje, ženski modeli niso ljubosumni nanj, ampak prav nasprotno - vsa dekleta so zelo prijazna do njega.

Playboy bi ...

V intervjuju za Telegraph je brez zadržkov povedal tudi to, da bi se rad fotografiral za Playboy. “Rad bi poziral fotografu Terryju Richardsonu za Playboy. Rad imam Playboy in Terry bi bil prava oseba za to snemanje,” je izjavil in se hkrati spomnil dneva, ko so ga opazili modni agenti, ko je še delal v McDonald’su. “K meni je prišel neki moški, naročil hamburger s sirom in rekel, naj ga poiščem v modni agenciji. Ne vem, ali je takrat vedel, da sem moški, a ko sem prišel v agencijo, so me vseeno najeli,” je razložil maneken, ki je po tem začel uvajati spremembe na sebi. “Takrat sem obiskoval šolo, ki je bila precej liberalna in je vztrajala na visoki ravni, ko je šlo za umetnost. Glede na to, da je bila moja družba fenomenalna - odprta za različne stvari in neobremenjena s kakršnimikoli omejitvami - je tudi mene poneslo takšno vzdušje. Zaradi tega sem postal svoboden in se odločil, da bom počel tisto, kar mi je všeč - eksperimentiral s svojim videzom. Najprej sem si lase prebarval na blond in se začel ličiti, danes pa si lase barvam vsakih šest tednov,” pripoveduje zgovorni Andrej, ki je z razlogom v samo nekaj tednih postal znano ime v modnih krogih.

V bistvu že zdaj, ko je tako rekoč šele na začetku kariere, že doživlja vrhunce slave. Njegov uspeh najbolje kaže izjava Harriet Quick, direktorice modnih prilog v britanski reviji Vogue: “Minulo desetletje smo bili osredotočeni na stereotipe o alfa moških in alfa ženskah, zdaj pa se vse vrti okoli preizkušanja seksualnosti in zamegljevanja utrjenih meja. Andrej je refleksija današnjega časa, aktualne kulture in tega, kar se dogaja na ulicah …”

Tim Jeras, Story
Fotografije Profimedia.si, Estrop, Getty Images in Rex Features

Najbolj brano