Aleksandra Brlan - do okolja prijazna modna dogajanja

Aleksandra Brlan, modna oblikovalka, ki se je s kolekcijo za pomlad in poletje 2012 predstavila na nedavnem slovenskem tednu mode, in ljubiteljica dizajna, se trenutno aktivno posveča modemu projektu, prijaznemu do okolja in širše javnosti.

Aleksandra Brlan - do okolja prijazna modna dogajanja

V okviru Tovarne dela kot kreativni in umetniški vodja celostne podobe in vse moči usmerja v odprtje trgo­vine z reciklirano modo z imenom Oblačilnica dela.

Poznamo vas kot modno oblikovalko, sodelujete pri številnih oblikovalskih projektih. Tokrat sodelujete pri projektu Tovarna dela – tekstil. Kakšen izziv je za vas ta projekt?

Povabila Društva za socialno podjetništvo Center sem se zelo razveselila, saj je prišlo ravno v pravem trenutku. Kot kreativni in umetniški vodja trenutno vse sile usmerjam v odprtje trgovine z reciklirano modo in tekstilom ter izbranimi kosi oblačil iz druge roke, ki smo jo poimenovali Oblačilnica dela. Z direktorico Matejo Šventner sva se o tem veliko pogovarjali in se hitro ujeli. Želeli sva ustvariti svetlo in domačo prodajalno, ki bi delovala kot velika soba za druženje in hkrati tudi omogočala bolj intimno doživetje mode. Prostor na Poljanski 11, kjer bomo imeli trgovino, je kot ustvarjen za tak koncept! Sama se z največjim veseljem lotevam tudi načrtovanja in oblikovanja kolekcije recikliranih oblačil in tekstilij za hišno blagovno znamko, ki bo del stalne ponudbe v trgovini. Moj izziv pri tem projektu je vzpostaviti ustvarjalno modno okolje, ki bo temeljilo na povezovanju - kroženju ljudi prek mode, oblikovanja in izobraževanja.

V začetku decembra boste torej odprli trgovino z recikliranim tekstilom in oblačili iz druge roke. Kakšna bodo načela delovanja trgovine? Kaj zanimivega, drugačnega bomo lahko v trgovini videli, kupili?

Prizadevam si, da bi delovanje naše trgovine čim bolj sledilo ciljem, ki smo si jih zadali pri projektu: zaposlovanje težje zaposljivih oseb, reciklaža in ekologija z roko v roki in ozaveščanje javnosti o tem. Z odprtjem trgovine se bosta v njej zaposlila dva mlada človeka, iskalca prve zaposlitve. Notranja oprema bo izdelana po načelih naredi sam, predvsem iz lesa, kovine in tudi tekstila ter predelanega pohištva. Za odprtje pripravljamo sodelovanja z različnimi oblikovalci in oblikovalskimi skupinami, ki se ukvarjajo z reciklažo.

S projektom se tokrat dotikate bolj splošne javnosti. Na kaj ste bili z oblikovnega stališča pozorni tokrat?

Dotikamo se vseh javnosti, tako strokovne s področij sociologije, okoljevarstva, kulture, gospodarstva in politike kot tudi modne ter najširše javnosti - Slovenk in Slovencev. Želimo spodbuditi etično in ekološko razmišljanje o oblačilih in modi. Zavrženim oblačilom lahko vdahnemo novo življenje v obliki novih oblačil, dekorativnih izdelkov za dom ali celo v industriji. Moja pozornost pa je usmerjena predvsem v razvoj stalne ponudbe reciklirane mode po ugodnih cenah ter širitev ponudbe v smislu sodelovanj z različnimi modnimi oblikovalci.

Gre za projekt, ki ponuja pomoč, možnost zaposlitve tistim, ki so težje zaposljivi. Kakšno vlogo bodo pri projektu odigrali modni oblikovalci, dizajnerji?

Modni in tekstilni oblikovalci smo skupina, ki ji zaradi propada industrije grozi trajna brezposelnost, zato sem v svoj načrt vključila tudi razvoj hišne blagovne znamke, kar bi omogočilo enemu ali morda dvema oblikovalcema stalno zaposlitev. Zadeve na trgu te namreč prisilijo, da si začneš sam ustvarjati pogoje za delo. Želim si, da bi lahko delala to, kar sem študirala, in verjamem, da si to želi še marsikateri modni oblikovalec, ki dela nekaj čisto tretjega, da preživi. Stevan Stavrević, predsednik Društva za socialno podjetništvo Center, je mojo idejo podprl in že se trudijo, da bi poiskali možnosti za zaposlovanje modnih oblikovalcev. Upam, da bo zadeva zaživela, trenutno je namreč v najnežnejših povojih.

V okviru projekta Tovarna dela - tekstil ste pripravili več dejavnosti, tudi modno revijo recikliranih oblačil, ki jo vodi Barbara Živčič iz društva Ekologi brez meja. Kaj novega ste predstavili, je modna revija temeljila na modnih trendih?

Smernici za oblikovanje sta bili nosljivost in ustvarjanje po načelih pametnega oblikovanja. V trgovini želimo namreč ponujati dostopno in nosljivo modo. Na modni reviji, ki so jo poimenovali Zmenek z drugo obleko in je bila 30. novembra v Mednarodnem grafičnem in likovnem centru v Gradu Tivoli, so se s svojimi kreacijami predstavile oblikovalke Sergeja Bevc, Irina Miljič, Ines Pusar, Tina Rebolj, Tanja Pađan, Karmen Rovšnik, Linda Ogrizek, Urška Petrič, Urška Pirc, Maruša Bečan, Uršula Mihovec, Darja Rant, Jana Koteska in Barbara Živčič.

Špela Jambrek, Story
fotografija Primož Predalič

Najbolj brano