Adele - Odhaja na vrhuncu svoje kariere

Nominirana za šest grammyjev, njen najnovejši album se je zapisal v zgodovino lestvice Billboard, je prva ženska, ki se je uvrstila na prvo mesto tako s singlom Rolling in the Deep kot tudi z albumom 21, razglasili so jo za umetnico leta, je nadarjena, vplivna, pametna in čustvena ... Adele je s svojo pristnostjo ter izjemnim glasom stresla tla svetovne glasbene scene.

Adele - Odhaja na vrhuncu svoje kariere

Punca iz južnega Londona

je prekosila vse dive, od Rihanne in Katy Perry do Lady Gaga in Nicki Minaj, njen singel pa je prekosil celo fenomen Party Rock Anthem skupine LMFAO. Kljub vsemu temu pa je Adele odpovedala je turnejo, ki bi morala biti pravo zmagoslavje.

Že njen prvi album 19, prav tako poimenovan po njeni starosti v času, ko ga je ustvarila, se je uvrstil na prva mesta britanskih lestvic.

Kritiki so ga razglasili za esencialni blue-eyed soul, drugi singel z naslovom Chasing Pavements pa je postal uspešnica. Toda drugi album, ki ga je naslovila 21, je pokoril svet!

Prodala je več nosilcev zvoka kot pokojna Amy Winehouse, pesmi Rolling in the Deep in Someone Like You pa sta postali pravi himni. Rolling in the deep je bila kar 18-krat predvajana na modnih pistah za jesen in zimo 2011.

Primerjajo jo z Amy Winehouse

Adele je svoj koncert v Royal Albert Hallu, ki ga je imela in tudi posnela 22. septembra, posvetila Amy. Ne le zato, ker je Amy prisilila glasbeno industrijo, da nadarjenost postavi pred videz in piar. Koncert ji je posvetila zato, ker jo stalno primerjajo z njo in ker jo Amyjin stil ter originalnost, kot je rekla, ženeta naprej.

Namesto da bi potrdila načrte za do zdaj najboljše leto v karieri in seveda tudi za nekaj naslednjih, se je pri 23 letih odločila, da se bo za nekaj let umaknila. “Ne vidim kaj posebej privlačnega v tem, da bi imela kot umetnica načrt,” je pred kratkim dejala v svojem slogu in dodala: “Koga briga, če me ljudje ne razumejo ali jim nisem všeč? Raje bom verjela sebi in imela rada, kar sem naredila, kot pa da bi ustvarjala glasbo, ki mi ni všeč, nosila obleke, ki mi ne pristajajo, in plahutala med žanri, ker bi se bala, da bom postala nepomembna, če se mi izteče rok. Amy je to tetovirala vame!”

Kljub tem pojasnilom pa so se pojavile špekulacije, da je turnejo odpovedala zato, ker ne more več odlašati z operacijo glasilk in mora spočiti svoj glas. Nekoliko bolj romantična verzija se glasi, da je šele zdaj v pravi ‘komi’ zaradi konca razmerja, o katerem govori njen album 21.

In kako je album nastal? Adele pravi, da je nekega dne prišla v studio in da se ji je posvetilo. “Dobesedno se mi je posvetilo, kot razodetje,” je povedala in pojasnila: “Kar naenkrat sem v popolnosti dojela, da si zaslužim nekaj boljšega. In tako sem začela pisati pesmi za album.”

Status zvezdnice

Adele ni razkrila, zakaj se umika: ‘’Resnično se veselim, da nekaj časa ne bom nič delala. Mislim, da bi pri 25, 26 letih lahko posnela naslednji album, saj nisem začela niti razmišljati o njem. Malo se bom prizemljila, se ‘udomačila’ in nekaj časa preprosto … bom. Izginila bom, ko bom pripravljena, pa se bom vrnila s ploščo, ki bo dovolj dobra zame.’’ Povedala je še, da nima novih pesmi in da jih tudi ne piše. Želi si v popolnosti preživeti zares izredno leto, ki je za njo.

O njenem življenju se ni nikoli razpravljalo v medijih. Čeprav kaže zelo majhno zanimanje za publiciteto, je zelo vešče prisilila medije k diskretnosti. ‘’Če bi se ukvarjala z vsem, bi se moja umetnost in glasba razvodeneli,’’ je pojasnila in dodala: ‘’Zaradi YouTuba, Twitterja in Facebooka nastopi in intervjuji hitro potujejo po svetu. Če bi sprejela vsako naslovnico ali nastop na televiziji, ki mi jih ponujajo, bi se ponavljala in preveč izpostavljala.’’ Njen umik je brez dvoma v veliki meri odziv na status zvezdnice, ki ji ga je zagotovilo to, da imajo ljudje iskreno radi njeno glasbo, kar vso stvar naredi še bolj zapleteno.

Lea

Najbolj brano