Poljubljanje in njegova simbolika

8. 9. 2016
Poljubljanje in njegova simbolika (foto: profimedia)
profimedia

Za vsakim poljubom se skrivajo občutki in najrazličnejša čustva.

Poljub na čelo

Nekateri ga opisujejo kot poljub prijateljstva, številni psihologi pa menijo, da je poljub na čelo v evropski in zahodni kulturi znamenje najgloblje ljubezni in bližine - po navadi ga namenimo partnerju in otrokom. Po nekaterih raziskavah naj bi nam vsak prejet poljub na čelo celo podaljšal življenje za deset minut.

Poljub na lice

Med poljubi velja za najbolj uradnega, saj se skozi zgodovino pogosto pojavlja kot gesta spoštovanja ob srečanju, sprejemu gostov ali voščilu ob praznikih. S poljubljanjem na lica si sporočamo, da smo z osebo v prijateljskih odnosih.

Poljub na roko

Poljub roke je znak aristokratske uglajenosti, občudovanja in spoštovanja. Največkrat ga moški nameni ženski in se pri tem spoštljivo prikloni. Gesta se je množično uveljavila na evropskih dvorih 17. in 18. stoletja, pozneje pa so jo začeli uporabljati pripadniki višjega sloja na splošno. Poljub roke se pojavlja tudi kot izkaz spoštovanja do višjih cerkvenih predstavnikov, a navado v sodobnem času vse pogosteje opuščajo.

Francoski poljub

Globok, dolg in strasten poljub med dvema si je ime na prelomu 20. stoletja prislužil zaradi razvpitosti in govoric o francoskem življenjskem slogu - Francozi so od nekdaj veljali za tiste, ki imajo do ljubezni in telesnosti najbolj sproščen odnos, še posebej pa se je o tem šušljalo v obdobju boemskega razcveta, ko so tamkajšnja mesta buhtela od divjih kabarejskih zabav.

Eskimski poljub

Poljub, kjer si nežnost namesto z ustnicami izmenjamo z nosovi. Zgodnji raziskovalci življenja na Arktiki so mu nadeli ime, a v zahodni kulturi se je uveljavilo napačno prepričanje, da se vzrok za "noskanje" skriva v bojazni, da bi si ljudje ob običajnem poljubu ponesreči skupaj primrznili ustnice.

Pravzaprav s takšnim poljubom izkazujemo prijateljstvo, ljudje v hladnih krajih pa imajo usta tako ali tako večinoma zaščitena s pokrivali. V evropski in zahodni kulturi se je poljub uveljavil kot simbol navezanosti in bližine - največkrat ga namenimo majhnim otrokom.

Zračni poljub

Poljub, ki ga pravzaprav namenimo svoji roki, nazadnje pa ga spustimo ali odpihnemo v svet, je največkrat gesta pozdravljanja širše množice in pogosto dejanje slavnih osebnosti. Ob tem ne smemo pozabiti še na zračni poljub, ki zamenjuje poljub na lica - najpogosteje si ga v znak vljudnosti izmenjujejo ženske ob gala večernih priložnostih, posebej takrat, ko si ne želijo pokvariti popolno naličenega obraza.