20 dobrih razlogov za obisk Moskve

Po obdobju šampanjca in blišča Moskva preizkuša nov slog življenja, popolnoma drugačen od nekdanjega glamurja.

20 dobrih razlogov za obisk Moskve - Foto: promocijsko in shutterstock

1. Pohajkovanje v vintidž slogu

Kako se najlažje izogniti velemestnim zastojem? Popeljite se skozi Moskvo z rečnimi čolni, ki plujejo skozi mesto od vzhoda proti zahodu in ponujajo čudovit panoramski pogled na Kremlin in znamenita Stalinova poslopja, med katerimi je tudi Sedem sester.

2. Nostalgija

Vzdušje Good Bye, Lenin! se širi po mestu. Najbolj kičast simbol tega razpoloženja je zagotovo Razstavni center (VVC), nekdanji VDNKh (Mira Prospekt 19), ki je nekakšen diznilend sovjetizma. Nekoliko naprej se na eni od najznamenitejših turističnih ulic lahko opremite z avtentičnimi (ali ponarejenimi) pasovi Rdeče armade.

3. Poulična umetnost

20 minut vožnje iz strogega središča in že ste v Winzavodu (Syromyatnicheskiy bd 1). Ogromni kompleks je nekdanja pridelovalnica vina, danes pa v njenih hangarjih, prekritih s freskami, lahko odkrijete galerije, kjer častijo svežo rusko umetnost.

4. Dekoratorski izumi

Bar Denis Simachev (Stoleshnikov per. 12 Str. 2), ki ga je opremil oblikovalec z enakim imenom, je pravo obilje norih detajlov. Nagačene živali in straniščne školjke v vlogi stolov, mini plesišče, freske likov iz japonskih stripov …

5. Okrepčevalnice

Ven s kristalnimi lestenci! Moskva se opremlja minimalistično. V kavarni Maki (Glinichevsky 3) najdete grobi beton, neparne kose pohištva in tajsko kuhinjo. Med zidovi iz opeke bara Noor (Tverskaïa 23) lahko v času aperitivov srečate znane osebnosti.

6. Čokolada na rdečem trgu

V kavarni Bosco Cafe na terasi marketa Gum lahko s pogledom na Kremlin srkate vročo čokolado. Očarljivo klišejsko!

7. Garaža

Emblematičen prostor nove Moskve (Ulitsa Obraztsova 19a), ki ga je leta 2008 ustvarila Dasha Zhukova – 'it' punca in žena milijarderja Romana Abramovicha. Tam lahko omedlevate na razstavah sodobne umetnosti.

8. Kino

Kino Pioner (Kutuzovsky Prospekt 21) je edini kraj v mestu, kjer se vrtijo umetniški in esejistični filmi, in sicer v objektu značilne Stalinove arhitekture s plakati filmov sovjetske propagande, ki služijo kot dekor. Popotovanje v preteklost zagotovljeno!

9. Vzdušje newyorškega šika

Četrt Tverskaïa postaja vse bolj podobna Meatpacking Districtu. Obvezno se je treba ustaviti v veleprodajalni Tsum (Petrovka 2) z blagom po ugodnih cenah. Na kavo ali kosilo lahko zavijete v Ragoût (Bolshaïa Gruzinskaïa 69), mafin pa si privoščite v Upside Downu (Bolshaïa  Gruzinskaïa 76).

10. Gruzijska kulinarična umetnost

Nekoč je svoje mesto našla v majhnih, zakotnih restavracijah, danes pa je khachapuri – tipična gruzijska sirova pita – kulinarični modni hit. Restavracija Khachapuri (Bolshoï  Gnezdnikovsky 10) privablja zlate fante in dekleta, ki se na veliko mastijo s kebabi. Tradi-moderno!

11. Funky oblikovalka

KM 20 (Kuznetsky Most 20) je moskovska Colette. Lokalni modni obsedenci tam najdejo kose z imeni, kot sta Bless in Dries Van Noten. Mi se bomo zapodili k oblekam Nine Donis, nove ljubljenke ruske modne scene.

12. Tovarna čokolade

Srce moskovske underground scene bije na moskovskem otočku naproti katedrale Kristusa odrešenika, v stavbi, ki jo Moskovčani imenujejo le še Chocolate Factory oziroma Tovarna čokolade (Bersenevskaïa emb.). V ta kolosalni objekt iz rdečih opek, kjer so še nedavno izdelovali čokolado Rdeči oktober, so se pred dvema letoma naselile umetniške galerije, butiki mladih oblikovalcev in celo nočni klub. Ko jih iščemo, se zlahka zgubimo v tem labirintu brbotajoče značilno berlinske ustvarjalnosti.

13. Modni ragu

Solyanka Club (Solyanka St. 11) je nova vroča točka moskovskih noči. Obiskovalci se gnetejo pred vhodom v to obsežno stanovanje z vintidž in prefinjenim pohištvom, kjer si lahko ob katerikoli uri privoščijo boršč (klasično rusko narodno jed na žlico z rdečo peso) ali biftek stroganoff, preden se premaknejo na plesišče.

14. Stalinova arhitektura

Najbolj cenjenih je ta trenutek Sedem sester. Gre za sedem stolpnic v slogu Empire State Buildinga, ki jih je Stalin dal postaviti v začetku petdesetih let in ki se na vseh koncih mesta dvigajo proti nebu. Najbolj znana med sestrami je Radisson Royal, hotel, ki je pred kratkim doživel prenovo (Kutuzovsky Prospekt 1).

15. Ruska moda

Ruske modne petičnice že dobro desetletje sprehajajo svoje louboutinke po najbolj luksuznih butikih našega planeta. Zaradi vseh trgovinic s konceptom, ki so se odtlej odpirale pri njih, je njihov videz bolj izpiljen kot kdajkoli. Srečamo jih lahko pri Mood Swings (Nikitskiy 17), tako tiste elegantne kot tudi bolj punčkaste.

16. Kumarice

Ruskega ozemlja preprosto ne morete zapustiti brez zaloge vodke, pirošk in velikih kislih kumaric. Priročen naslov za nabavo je tržnica Dorogomilovsky (Mozhaisky 10), le četrt ure vožnje iz strogega središča. Slikovito!

17. Trgovina Gum z živili v moskovskem slogu

Market Gum, nekdanja osrednja veleprodajalna (Rdeči trg 3), kar zadeva eleganco, nima tekmeca. Že zaradi čudovitih razstavnih polic in vintidž embalaž je pohajkovati po njem pravi užitek.

18. Palačinka s kaviarjem

Ste si zaželeli hitre hrane? Odpravite se do lokalov Teremok, ki so odprti 24 ur na dan. Kot žurerji, ki se proti jutru zgrinjajo iz zabavišč, poskusite bline s kaviarjem in palačinke, polnjene z jajčeci bradavičaste ladinke, ki jih lahko poplaknete s tradicionalno osvežilno pijačo na osnovi kruha, imenovano kvas. Njam!

19. Strelka Institute

Želite razumeti novi duh protiblišča, ki obseda rusko prestolnico? Potem se morate odpraviti na burger v bar Strelka Institute (Bersenevskaïa emb. 14, stavba 5A), ki je pravi model grafične in oblikovalske šole pod okriljem arhitekta Rema Koolhaasa. Čista revolucija!

20. Moskovski centralni park

Šušlja se, da se namerava tudi ultramoderna Garaža v bližnji prihodnosti znajti tu. Park Gorki, ki je bil več let pozabljen, bi lahko znova našel svoj ugled. Medtem ko čakamo na to, pa lahko mirno večerjamo na prostem v lokalu Swan Lake, kjer se pina colada in losos na blinih v zavetju pred mestnim hrupom izvirno prepletata (Krymsky Val ul. 9).

Prevedla Erika Švara,
fotografije Shutterstock.com in promocijsko gradivo

Najbolj brano