Maja Ferme: "Nosečnost je za poslovno žensko izziv"

Maja Ferme je v zadnjem stadiju priprav na največji življenjski dogodek - rojstvo deklice, ki jo nosi pod srcem.

Lifestyle, 12. 4. 2017

Maja Ferme

Čeprav je imela v nosečnosti kar veliko zdravstvenih težav, je vse premagala z veliko mero optimizma, ki je očitno glavno vodilo simpatične modne oblikovalke ...

Maja, zelo kmalu, že na začetku maja, morda celo na rojstni dan, se vam bo rodila deklica. Že veste, kje boste rodili?

Vso nosečnost sem bila zelo aktivna, saj sem samozaposlena in dohodke med porodniškim dopustom si je treba zagotoviti vnaprej, saj je porodniška precej mizerna. Tako da šele zdaj razmišljam o porodu in se odločam med ljubljansko porodnišnico, Postojno in Jesenicami. Tako kot vsaka mamica pa si tudi jaz želim, da bi bil porod lepa izkušnja, predvsem pa naravna in ljubeča brez odvečnega hitenja.

Med nosečnostjo ste veliko potovali, ustanovili nov blog www.majaexplorer.com, predvsem pa ste bili aktivni v svojem salonu pri izdelavi čudovitih poročnih oblek in poslovnih kostimov. Kako vam je vse to uspelo?

Res je, blog www.majaexplorer.com sem želela že dolgo, vendar je za vsako stvar potreben svoj čas. Med nosečnostjo sem še posebej ustvarjalna, a sem morala kljub vsemu zbrati pogum za ta korak. Na blogu namreč razkrivam številne osebne zgodbe: od tega, zakaj sem se v šestem mesecu nosečnosti odločila za plavanje z morskimi psi, do tega, kako najti gospoda pravega, pišem o kozmetiki, ki daje tisto pravo lepoto itn. Glede mojega salona v Ljubljani pa je tako, da če imaš podjetje, ki si ga postavil sam in iz nič, veš, da se je treba za vsako stranko maksimalno potruditi, če želiš, da se še vrne v tvoj salon. Noseča ali ne, odgovornost do njih ostaja, seveda pa brez odličnih sodelavcev, ki jih imam zadnje leto, vse to ne bi bilo mogoče.

Da ste se odločili za materinstvo, je torej precej pogumen korak za poslovno žensko?

Materinstvo je vsekakor za vsako žensko velik in pomemben korak. Za vsako poslovno žensko pa bi rekla, da je to predvsem velik izziv, na katerega se je pametno dobro pripraviti.

Kaj bi torej svetovali vsem poslovnim ženskam, kako se pripraviti na ta izziv?

Treba si je odgovoriti na številna vprašanja, o katerih bom pisala tudi na svojem blogu www.majaexplorer.com. Smiselno se je recimo čim prej pogovoriti o porodniški, kdaj bo nastopila, za koliko časa, koliko bo znašala in ali bo zadostovala za pokritje vseh dosedanjih stroškov. Komu boste zaupale vodenje dosedanjih poslov? Če boste porodniško zaključile prej, kdo bo skrbel za vašega otroka med odsotnostjo? Kako si bosta obveznosti delila po novem z očetom otroka oziroma možem? Kje boste našle čas za materinsko šolo in vse ostale nove obveznosti, ki jih prej ni bilo in je obstajal samo posel? In še in še ...

Ste se zato pozneje odločili za ta korak?

Res sem do zdaj vso energijo vlagala v posel, vendar to ni glavni razlog. Otroka je smiselno imeti takrat, ko si to res želiš, takrat, ko si na to pripravljen ti, in ne okolica. Le tako lahko v tej izkušnji v polnosti uživaš in daš otroku največ, kar mu lahko, vso potrebno ljubezen. Prav tako pa sem prepričana, da marsikatera poslovna ženska z materinstvom postane še veliko bolj uspešna. Čas si še bolj racionalno organizira, zna narediti prioriteten seznam dejavnosti, je hitra in učinkovita ter nima časa za posedanja po neučinkovitih razvlečenih sestankih.

Maja Ferme

In kako bo z vašim poslom?

Delo z mano ali brez mene zdaj poteka odlično, saj imam enkratne sodelavce, na katere se lahko popolnoma zanesem.

Pa vendar sem slišala, da ste bili nekoliko preveč delovni in ste pristali celo v bolnišnici?

(nasmeh) Vedno vse ugotovite. V bolnišnici sem bila res nekaj dni, vendar na srečo zgolj zaradi preiskav, ki so tako potekale bolj strnjeno in hitreje. Hormon relaksin, ki je med drugimi odgovoren za pripravo telesa na lažji porod, prehitro gibanje, ki sem ga vajena že vse življenje, in povečana teža v nosečnosti so bili razlog za bolečine v kolčnem delu in s tem za oteženo hojo. Veliko nosečnic se spopada s tovrstnimi bolečinami in zelo težko hodijo, vendar se jih večina zadovolji z odgovorom ginekologa, da je to normalno in je treba pač malo potrpeti. In so tiho in trpijo ... Jaz verjamem, da je za vsako bolečino tudi vzrok. Na srečo sem bila napotena k odlični ginekologinji Lili Steblovnik, ki me je poslala na preiskave in tako ugotovila vzrok bolečin in način lajšanja teh. Zdaj si pomagam z novim modnim dodatkom, (smeh) berglami, ki razbremenijo pritisk in olajšajo korak ter preprečujejo nadaljnja vnetja. Predvsem pa sem se zdaj končno le malo umirila in se posvetila 'gnezdenju', kar ima tudi svoje prednosti.

Ali to pomeni, da ste že kupili oblekice in vso potrebno opremo za prihod dojenčice? Do poroda je le še mesec dni.

Z možem sva najprej uredila sobico za našo deklico, pri čemer sva imela veliko srečo. Čisto po naključju sva na spletu odkrila družinsko podjetje Drimkodesign, ki izdeluje čudovite, inovativne, otroške sobice iz slovenskega lesa, z vso ljubeznijo in natančnostjo, pa še po dobrih cenah. Nanje prisegajo celo Arabci, Rusi in Nemci, ki vedo, kaj je kakovost. Zelo sem zadovoljna z izbiro. Zdaj pa seveda sledi še nakup vseh dodatkov v meni najljubši butični trgovini Malizakladi, pri čemer nadvse uživam, saj je izbor zelo širok, od čudovitih igračk, mehkih odejic, stolčkov, kozmetike, dud iz eko materialov, vozičkov ...

Torej ne boste tako kot nekatere sodobne mame uporabljali zgolj cule?

(smeh) Oh, ne. Že med nosečnostjo je napor za hrbet precejšen. Vozički so zelo praktični in tudi čudovitih dizajnov. Pravkar se z možem odločava med znamko Stokke ali Mimo pri Malihzakladih, kjer je ponudba največja. Tako bomo še naprej mobilni in bomo lahko pohajkovali po vsem svetu, enostavno in še v stilu. (smeh)

Napisala Manja Stević (za Story)
Fotografije: Primož Lukežič
Frizer Tamarateam

Preberite še: Se letos poročite? Prihaja butični poročni sejem v Ljubljani!

Priporočamo tudi: Poroka Pippe Middleton: 8 stvari, ki jih do zdaj niste vedeli (pa bi jih morali!)

Najbolj brano