Žiga Koritnik z novim projektom Brötzmann In My Focus že na Kickstarterju

23. 5. 2024
Žiga Koritnik z novim projektom Brötzmann In My Focus že na Kickstarterju (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Nov kulturno-umetniški posladek.

Žiga Koritnik, poznan kot avtor številnih portretov glasbenikov in kot mojster koncertne, gledališke in plesne fotografije, s katero se ukvarja že več kot tri desetletja, predstavlja svoj najnovejši projekt. Ta je posvečen lani umrlemu nemškemu glasbeniku, umetniku in utemeljitelju evropskega free-jazza Petru Brötzmannu, za katerega bo Koritnik ponovno zbiral sredstva prek portala Kickstarter, kot je to že storil za svojo prejšnjo knjigo Cloud Arrangers.

2007 Peter Brötzmann na železniški postaji pred odhodom iz Ljubljane
04.

2007 Peter Brötzmann na železniški postaji pred odhodom iz Ljubljane 04.

Žiga Koritnik
2007 Peter Brötzmann na železniški postaji pred odhodom iz Ljubljane.
 

Pogosto rečemo, da bo vse ostalo, le nas več ne bo, zato naj bo prihajajoča fotoknjiga Brötzmann In My Focus poklon Petrovemu izjemnem umetniškem ustvarjanju in sled velikega opusa. Več o projektu lahko najdete na Žigovi spletni strani, kjer bo 23. maja ob polnoči aktiven link do projekta, ki ga lahko tudi finančno podprete. Besedila za knjigo so sicer prispevali Peter Brötzmann, John Corbett, Mats Gustafsson, Bill Laswell, Heather Leigh in Paal Nilssen - Love, poezijo pa Joe McPhee in Steve Dalachinsky.

2005 Portret Petra Brötzmann-a v zakulisju Cankarjevega doma

2005 Portret Petra Brötzmann-a v zakulisju Cankarjevega doma

Žiga Koritnik
2005 Portret Petra Brötzmann-a v zakulisju Cankarjevega doma.
 

In zakaj ravno Peter Brötzmann?

“Ta prihajajoča knjiga, čeprav so jo oblikovali nepričakovani izzivi, je poklon transformativnemu potovanju. Ne zajema le razvoja mojega glasbenega spoštovanja do Petra, temveč tudi trajno zapuščino umetnosti Petra Brötzmanna, ki ni bil le izjemen glasbenik, temveč tudi slikar in grafik. Bil je tisti, ki je premaknil moje zanimanje za glasbo z rocka v veliko bolj improvizatorske sfere. Od trenutka, ko sem ga prvič slišal s kvartetom Die Like a Dog leta 1994, se mi je odprlo novo, globoko razumevanje glasbe in ob tem sem se naučil tudi, kako resnično prisluhniti sodobni improvizaciji. Postal sem predan spremljevalec Brötzmannovega dela in obiskoval njegove predstave, kadar je bilo to mogoče. Vsaka izkušnja je bila tako bogata, če ne še bolj kot prejšnja. Moja zbirka koncertov, srečanj in fotografij z Brötzmannom se je z leti povečala in oblikovala zakladnico spominov. Želel bi si, da bi njegovo delo spremljal veliko prej, sem pa vseeno resnično hvaležen, ker sem slišal toliko njegovih neverjetnih koncertov, videl njegovo umetnost iz prve roke, ga imel priložnost spoznati, biti občasno v njegovi bližini in se od njega toliko naučiti. In da mi je omogočil izpolnjevanje mojega poslanstva – fotografiranja.”

2019 Peter Brötzmann solo koncert, na festivalu Konfrontationen v Nicklesdorfu / Avstrija

2019 Peter Brötzmann solo koncert, na festivalu Konfrontationen v Nicklesdorfu / Avstrija

Žiga Koritnik
2019 Peter Brötzmann solo koncert, na festivalu Konfrontationen v Nicklesdorfu / Avstrija.
 

Kickstarter je sicer platforma, ki pomaga ustvarjalcem, da uresničijo svoje ideje, s pomočjo svojih podpornikov in pri tem ohranjajo 100-procentni nadzor nad sredstvi in svojim delom. Seveda je projekt financiran in izveden le, če avtor, doseže zastavljen cilj v omejenem časovnem obdobju. Žiga se je odločil, da zaradi dobre izkušnje s prejšno knjigo, tudi to izda sam prek Kickstarterja.

Če vas je projekt nagovoril, vas torej lepo vabimo, da ga podprete na tej povezavi.

Preberite še: ELLE podkast | Miša Molk in Ula Furlan: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali."

Priporočamo tudi: Kavbojke, ki najbolje pristajajo ženskam nad 50 let: Navdihnite se v stajlingih modnih vplivnic z brezhibnim slogom

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik