Schiaparelli in Prada: Srečanje na stilskem vrhu

Razstava v newyorškem The Metropolitan Museum of Art prinaša navidezno srečanje Italijank, ki sta ključno vplivali na modo 20. stoletja. O čem vse bi se pogovarjali Miuccia Prada in Elsa Schiaparelli?

Schiaparelli in Prada: Srečanje na stilskem vrhu

O nemogočih pogovorih Else Schiaparelli in Prade (Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations), najnovejši spektakularni razstavi inštituta za kostime newyorškega muzeja The Metropolitan Museum of Art, je modni svet šepetal že mesec dni pred odprtjem. Skupini kuratorjev, teoretikov in modnih sociologov je uspelo na svojstven način povezati delo dveh modnih vizionark, ki nista bili le rojeni skoraj 60 let narazen, temveč se nista nikoli niti srečali, saj je starejša umrla približno deset let prej, preden je mlajša začela oblikovati. Kaj ju torej povezuje?

Medtem ko je Miuccia Prada že več kot dve desetletji avtentična predstavnica Italije, kar zadeva intelektualizacijo mode, je bila Elsa Schiaparelli znana po ljubezni do nadrealizma, za katerega se je ogrela leta 1930 in ga iz umetniškega sveta prenesla v svet visoke mode. S tem je dobro zamajala temelje visoke mode ter s svojim stališčem in kreacijami pritegnila tudi nekatere najelegantnejše dame svojega časa, splošno priznane ikone stila, kot so Wallis, vojvodinja iz Windsora, Diana Vreeland, modna poznavalka in kolumnistka pri reviji Harper's Bazaar, ter igralka in dekoraterka Elsie de Wolfe, znana kot Lady Mendl. Elsie je nosila le Elsine kreacije, prav tako kot Daisy Fellowes, ekscentrična naslednica kraljestva šivalnih strojev Singer.

Schiap, kot jo tudi imenujejo, je bila v marsičem prva, vendar so ji v času njenega življenja le malo dosežkov priznali. Njene inovacije v svetu mode so bili živopisni vzorci (motivi delov teles, živali, hroščev, hrane, telefonov ...), turban in dimije, ki jih je povzela po narodnih nošah, klobuki v obliki čevljev, rokavic in celo jagenjčkovega zrezka ter motivi, izposojeni od Jeana Cocteaua, Pabla Picassa in Georgesa Braquea, nad katerimi je bil svet navdušen več kot pol stoletja pozneje, ko jih je za svoje modne stvaritve posvojil Yves Saint Laurent. Enako je bilo z odtisnjenimi vzorci časopisa – v modo jih je vpeljala Schiap, lovorike je 60 let pozneje pobral John Galliano. In še in še je bilo takih primerov: zadrge v živih barvah, s športnih oblačil prenesene na večerne obleke – v barvah, ki so ustrezale tkanini, jih je našila zunaj, da so bile bolj vidne (Lanvin); veliki in raznovrstni gumbi velikosti brošk, pogosto v zabavni obliki korenčkov ali lešnikov (Moschino); rokavice z našitimi nalakiranimi nohti iz pitonove kože v živo rdeči barvi (Sonia Rykiel); optična prevara v tekstilu (Vivienne Westwood); šokantna kombinacija rožnate s črno čipko in razkošno zlato vezenino (Christian Lacroix); uporaba metaliziranih vlaken (Paco Rabanne, Gianni Versace, Giorgio Armani); plisiranje sintetike in viskoze (Issey Miyake; obleka na preklop (Diane von Furstenberg) ... Seznam inovacij Else Schiaparelli in njihovih interpretacij v svetu mode in parfumov v poslednjih treh desetletjih je neizčrpen.

Schiap si je prva zamislila tudi modne revije, kakršne poznamo danes – kot parado deško vitkih mladih deklet ob glasbeni spremljavi in kulisi. Bolj 'nora' in originalna od svojih sodobnikov je oblikovala tudi filmske kostume za seks simbola Mae West in Zsa Zse Gabor. Leta 1954 je Elsa objavila bankrot in svojo modno hišo zaprla – ni se mogla prilagoditi spremembam v modi po koncu druge svetovne vojne, ki sta jih narekovali hiši Dior in Balenciaga. Istega leta je izdala avtobiografijo Schoking Life in do konca življenja ni niti pomislila več, da bi se vrnila k modi, z zanimanjem je sledila le delu Yvesa Saint Laurenta in Cristóbala Balenciage.

Obiskovalci bodo na razstavi vse do 19. avgusta lahko videli več kot 100 modelov oblačil in približno 40 modnih dodatkov Else Schiaparelli (kreacije, nastale v obdobju od poznih 20. do zgodnjih 50. let), postavljenih ob Pradine modele od sredine 80. let pa vse do danes.

In zdaj se vprašajmo še, ali imajo s temo udarne razstave kaj opraviti govorice, češ da se je sama Anna Wintour zavzemala za oživitev znamke Schiaparelli (oživil jo je modni mogočnež Diego Della Valle, lastnik modne znamke in skupine Tod's, ki je modno hišo skupaj z arhivom kupil leta 2006) in da si je zamislila, da bi na mesto njenega oblikovalca pripeljala svojega sonarodnjaka in varovanca, s škandalom umaknjenega in padlega Johna Galliana.

Della Vale bo tako ponovno odprl vrata pariškega butika Schiaparelli na trgu Vendôme, kjer bo mogoče kot na edinem kraju na svetu kupiti kreacije te hiše. Za ambasadorko in tiskovno predstavnico so imenovali znano manekenko in ikono francoske mode Farido Khelfa, medtem ko bo oblikovalec, tako pravijo, znan septembra letos, njegovi prvi modeli pa bodo predstavljeni februarja naslednje leto.

Prevedla Petra Windschnurer,
fotografije metropolitan museum of art / Horst Horst za Vogue©, Conde Nast; Toby McFarlan Pond; George Saad, Les Editions Jalou, L'Officiel; Cecil Beaton, Cecil Beaton Studio Archive at Sotheby's; David Sims

Najbolj brano