Slovo Nore Ephron, ženske z velikim Ž-jem

27. 6. 2012
Nora Ephron in Meryl Streep na premieri filma Julie & Julia v Deauvillu leta 2009. Foto: Profimedia

Poslovila se je Nora Ephron, ameriška filmarka, najbolj znana po scenarijih za romantične komedije, kot sta Ko je Harry srečal Sally in Romanca v Seattlu. Stara je bila 71 let.

Njen zadnji film je bil Julie & Julia (2009), v katerem je v glavni vlogi blestela Meryl Streep in zanjo dobila tudi oskarja. Ephronova je bila za zlati kipec v kategoriji izvirnega scenarija nominirana trikrat, a ga ni nikoli dobila.

Hollywood žaluje za filmarko in publicistko, ki je za ženske v svetu filma naredila resnično veliko. Billy Crystal, ki je v romantični komediji Ko je Harry srečal Sally prevzel vlogo Harryja (Sally pa je bila Meg Ryan), je o Ephronovi (za omenjeni film je napisala scenarij, režiral pa ga je Rob Reiner) povedal, da bo imela vedno posebno mesto v njegovem srcu.

Tudi Tom Hanks žaluje za prijateljico in sodelavko, Nicole Kidman bo pogrešala večerje, igre in smeh z Noro, Jessica Biel pa se je pokojni filmarki na Twitterju zahvalila za izjemen prispevek k izboljšanju položaja žensk v filmski industriji, saj je prav Ephronova utrla pot mlajši generaciji.

V slovenščino je preveden esej Nore Ephron Moj vrat mi gre na živce in druge misli o tem, kako je biti ženska. Prilagamo pa enega najslavnejših filmskih prizorov sploh - tistega, v katerem Sally Harryju dokaže, da se da orgazem še kako prepričljivo hliniti ...