Kultura Promocijsko sporočilo

Šibeniško-kninska županija – Tako enkratna, tako lepa

23. 5. 2019
Šibeniško-kninska županija – Tako enkratna, tako lepa

Duša Sredozemlja je prava oaza kulturne dediščine, o čemer priča njenih 600 arheoloških nahajališč, 11 srednjeveških utrdb in 230 kulturnih spomenikov! Tako enkratna, tako lepa je ta regija, najbolj slikovita enciklopedija kulturne in naravne dediščine  tudi v mednarodnem okviru.

Kar dva od osmih hrvaških narodnih parkov se namreč nahajata na šibeniškem območju: NP Krka in NP Kornati, v samem središču mesta Šibenika se nahajata kar dve Unescovi znamenitosti – katedrala sv. Jakova ter trdnjava sv. Nikole. Že samo dejstvo, da sta v enem mestu dve zaščiteni Unescovi znamenitosti, več kot 24 cerkva, štiri starodavne trdnjave, je zadosten razlog za obisk tega območja, enako vznemirljiva je tudi sama okolica mesta Šibenika.

Raziščite zaledje, polno okusov – poskusite avtohtone specialitete

 

 

Šibeniško zaledje in pomp okusne notranjosti – Drniš, Knin in Skradin bodo postregli svojim gostom s slovitim drniškim pršutom, avtohtonimi vini Babić, katerih slava je segla tudi prek meja Lijepe naše, izvlekli za svojega gosta domač sir iz mišine (sir iz meha), zadišali bodo domače žganje, opojni prošek in maraština iz starih podedovanih receptov ter neizogibne suhe fige. Ne bo pa se vam treba zadovoljiti samo s figami in sirom, ker se šibeniško zaledje lahko pohvali z izvrstno tradicijo mesnih specialitet, kot je jagenjček ali mehko prašičje meso, pripravljeno izpod peke.

 

 

Gurmani, sladokusci, uživači in iskalci dobrih zalogajev, poskusite naslednje:

  • Poskusite vrhunski, po svetu priznan domač pršut.
  • Pršut uspešno povežite z dišečim sirom iz mišine.
  • Poskusite tako okusen soparnik, pripravljen iz testa, napolnjenega z mešanico fig, oljčnega olja in oliv.
  • Privoščite si kozarec domačega rdečega vina.
  • Poskusite skradinsko torto in mandljeve piškote.
  • Najboljši aperitiv je domači prošek, maraština ali domača travarica.
  • Sveže ribe na gradelah (žaru) z domačo solato – najboljši obrok.

Kam na izlet?

Dva nacionalna parka, Krka in Kornati, več kot 2450 km urejenih poti v okolici, na katerih lahko uživate v raznovrstni ponudbi, zgodovinske trdnjave ob reki Krki, arheološki nahajališči Burnum in Bribirska Glavica, nahajališče Danilo z ostanki iz prazgodovinskega časa … so samo del bogate ponudbe, ob kateri lahko pridete do bisera Dalmacije – renesančnega Šibenika, ki s svojo katedralo sv. Jakova iz XV. st. pod zaščito Unesca in trdnjavami slovi kot eno najlepših mest v Sredozemlju. Obvezno obiščite Narodni park Krka ali, če ste željni deviške narave, zaplujte po modrem morju Kornatov. Povzpnite se na znamenito kninsko trdnjavo, ki je danes urejena kot muzejski prostor.

Starši, odvzemite otrokom mobilnike in tablice ter jih odpeljite v Sokolarski center v Dubravi, kjer bodo v živo spoznali razne vrste ujed ter ob vodenem programu zvedeli vse o avtohtonih vrstah ptic na Hrvaškem. Obiščite tudi romantične Otavice, vas, znano po mavzoleju Ivana Meštrovića. Si želite poletne tišine pa bi se vseeno radi kaj naučili o šibeniškem akvatoriju, se seznanili s tradicionalnimi skrivnostmi, ki se prenašajo iz generacije v generacijo?  Številna znanja so se ohranila v šibeniškem otoškem prostoru, s katerimi so se sposobni, pridni in marljivi prebivalci prehranjevali in živeli kljub skromnim virom. Eno od njih je nabiranje in obdelava spužev, ki na otoku Krapnju sega še v srednji vek. Sosednji Zlarin je znan po nabiranju in obdelavi koral, na otoku Prviću vam bodo na razstavi, ki jo lahko tam obiščete, pokazali 50 ročno izdelanih maket izumov slovitega Fausta Vrančića, hrvaškega izumitelja prvega uporabnega padala v zgodovini. Tu sta Žirje in Kaprije, otoka, kjer se je čas ustavil, kjer vam bo tišina ozdravila duha, telo pa se bo okrepilo na nedotaknjenih plažah.

Ali poznate šibeniške simbole? Če ne, se seznanite z najbolj pomembnimi

Katedrala sv. Jakova – srce Šibenika s 24 cerkvami – sakralno bogastvo zgodovinske dediščine

Srce Šibenika predstavlja elegantna kamnita zgradba pod zaščito Unesca – katedrala sv. Jakova (15.-16. stoletje), edinstven spomenik evropskega sakralnega gradbeništva. Gradnja katedrale je trajala več kot sto let, začeli so jo graditi v gotskem, končali pa v renesančnem slogu. Šibenik je znan tudi kot mesto otrok in festivalov, zakladnica glasbene dediščine in zgodovinskih glasbenih inštrumentov, na ožjem območju mesta pa se nahaja celo 24 cerkva, od katerih ima vsaka zanimivo zgodbo.

Kdo je sveti Mihovil (Mihael)?
Staro Krešimirovo mesto Šibenik je skozi svojo dolgo, burno preteklost, od zgodnjega nastanka in vse do današnjih dni, posebej častilo nebeškega nadangela sv. Mihovila. S prepričanjem v njegovo pomoč in moč so ga Šibeničani izbrali za svojega zaščitnika in njegov lik kot simbol moči in zmagovitosti umestili v mestni grb in pečat. Najzgodnejši obstoj mesta Šibenika je povezan s čaščenjem sv. Mihovila.

Šibeniške trdnjave – čuvajke šibeniške zgodovine

Šibenik je obdan z veličastnimi trdnjavami, ki so čuvajke šibeniške zgodovine – (Barone, sv. Mihovil, sv. Ivan in sv. Nikola). Neizogibna postaja pri vsakem obisku Šibenika, ki je ne smete spregledati, je vsekakor srednjeveška trdnjava sv. Mihovila. Dviga se na šestdeset metrov visokem, strmem kamnitem hribu in prevladuje nad okoliškim akvatorijem. Potem je tu revitalizirana trdnjava Barone, zgrajena na hribu nad mestom. Trdnjavo Barone je zaradi vojskovanja oziroma obrambe pred Turki dal zgraditi baron Degenfeld, ki je vodil obrambo mesta.

Trdnjava sv. Nikole se nahaja na samem vhodu v kanal sv. Anteja. Od julija 2017 je na Unescovem seznamu zaščitene svetovne dediščine v okviru projekta ”Obrambni sistemi Beneške republike 16. in 17. stoletja”. 

Sprehajališče ob kanalu svetega Anteja

Do trdnjave sv. Nikole vodi sprehajališče ob kanalu sv. Anteja, ki povezuje zaliv Panikovac in trdnjavo. Borov in hrastov gozd tu ponujajo čudovito senco za sprostitev na plaži. Glede na to, da je sprehajališče dolgo okoli 4,5 km, vam lahko ponudi tudi možnost blagodejnega sprehoda.

In še tisto, kar vam še nismo povedali o Šibeniku …

  • Šibenik je prvo mesto na Jadranu, ki so ga zasnovali Hrvati. Vse se je začelo na trdnjavi sv. Mihovila ob božiču leta 1066, ko je bil Šibenik zasnovan z darilno listino kralja Petra Krešimira IV., zaradi česar je tudi ostal znan kot Krešimirovo mesto.
  • Šibenik je prvo mesto na svetu, ki je dobilo javno električno razsvetljavo, to je bilo leta 1895. 
  • Hidroelektrarna na slapovih Krke je prav tako začela delovati leta 1895 kot prva v Evropi, samo dva dni pozneje kot prva na svetu, tista na slapovih Niagare.
  • Šibenik je v ponos meščanom, v času, ko so v Dalmaciji v 15. st. vladali Benečani, bil prvo mesto, ki je kovalo lasten denar, znan kot šibeniški bagatin.
  • Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, Faust Vrančić … so nekateri od znamenitih velikanov, ki so pustili sledove pod obzidjem Krešimirovega mesta.
    Mnogo je mest. Eden je Šibenik.

Naj lokacije v šibeniški okolici

1.) Vodice – slikovita sredozemska razglednica

Slikovita sredozemska razglednica domačnih Vodic vas bo očarala z raznoliko paleto ponudbe, ki se darežljivo razprostira nekje med udobnimi prodnatimi plažami in kristalno čistim morjem, privlačnimi nočnimi klubi in obilnim kulturnim bogastvom, arheološkimi nahajališči, domačo gastro gurmansko ponudbo in številnimi aktivnostmi. Odlično zasidrana v bližini Šibenika ter blizu NP Kornati in reke Krke, je narava na območju Vodicah brezskrbno razsula lepoto sredozemskih vzorcev in vsak, ki išče v Dalmaciji ravnovesje med urbanim in starim nasledstvom, bo rad obiskal ta dragulj na šibeniški obali.

2.) Tribunj – malo misto z sredozemskim šarmom

Tribunj je nastal v sredini 15. stoletja ter je zemljepisno idealno umeščen v samo središče Šibeniško–kninske županije. Od obale do zgodovinskega jedra, povezanega z majhnim mostom, ozkimi ulicami in na gosto razporejenimi hišami, številnimi suhimi zidovi, bogatimi nasadi oljk, vinogradi, čudovitimi plažami kot tudi z živopisnimi običaji in tradicijo vam bo Tribunj ponudil prvinsko izkušnjo sredozemskega šarma. Čeprav ga gosti zelo radi obiščejo, je Tribunj še naprej obdržal ribištvo in oljkarstvo kot zaščitni znak mesta, skozi preteklost pa sta bili glavni razvojni dejavnosti v kraju in vir preživetja za Tribunjčane.

3.) Murter, Kornati in ostale zanimivosti

Naravno bogastvo se je zasidralo na dosegu Murterja, začenši s 170 otoki kornatskega otočja, njegov akvatorij pa je desetletja eden od najbolj obiskanih lokacij za navtike v Evropi. Murterski akvatorij je idealen za raziskovanje številnih zalivov in sprostitev v resničnem morskem okolju.
Dodatna prednost so kar trije narodni parki in dva naravna, ki se nahajajo v neposredni bližini: Kornati, Paklenica in Krka in naravna parka Telašćica in Vransko jezero.

4.) Tisno - spoj starega in urbanega na sredozemskem koščku čiste lepote

Danes je Tisno dalmatinsko mesto, prilagojeno obiskovalcem vseh starosti in generacij. Poleg možnosti kopanja, ribolova, kolesarjenja, sprehodov, potapljanja, poskušnje okusne domače hrane se tu lahko odlično zabavate ob domačih prireditvah, od katerih bomo izpostavili Dirko oslov, prireditev, ki predstavlja odličen spoj duhovite zabave in športa. V Tisnu je priljubljena tudi velika fešta Gospe od Karavaja (26. 5.), kot posebna zanimivost pa se je izkazal dvižni most v Tisnu.  V Tisnu je narava fantastična, morje kristalno čisto, mesto je ljubek spoj starega šarma in novih trendov, kar je posebej vidno pri vse mikavnejših in vse razkošnejših objektih za dopust, dopolnjenih z ogrlico konob in restavracij, ki se jim ne morete upreti in kjer vam bodo poleti postregli s pravo morsko “štimungo” na krožniku.

S kolesom po regiji

Ljubitelji aktivnega oddiha [I11] morda niste vedeli, da je na šibeniškem območju več kot 400 km urejenih kolesarskih stez in pešpoti. Na samem območju Šibenika, Zatona, otoka Žirja, Vodic, Pirovca, Tribunja, Narodnega parka Krka, Narodnega parka Kornati, Skradina, Tisna, Grebaštice in Primoštena se nahajajo urejene kolesarske steze. Blaga klima, prijetna skozi celo leto, ponuja ljubiteljem zdravega življenja v šibeniški regiji številne možnosti za aktiven oddih. 

Poleg udobne obale in njenih številnih stez bo za vas morda bolj zanimivo raziskovanje šibeniškega zaledja, kjer boste, če se odločite za sprehod po mistični Zagori, lahko obiskali stare kraje ob reki Krki. Pričakale vas bodo stare kamnite hiše in zgodovinske znamenitosti, kot je Bribirska Glavica pri Skradinu z delno ohranjenim obzidjem iz ilirskega obdobja in ostanki rimskega in zgodnjehrvaškega mesta, potem nahajališče Burnum in ohranjeni ostanki rimskega tabora ob kanjonu Krke; nahajališče Danilo z ostanki prazgodovinskega naselja. Na tej trasi lahko obiščete tudi veliko znamenitost šibeniške notranjosti – cerkev sv. Spasa iz 9. stoletja, ki je znana kot najstarejša hrvaška cerkev z ohranjenim zvonikom. Ob aktivnem oddihu imate priložnost spoznati stare zgodovinske spomenike in se seznaniti z delom bogate dediščine teh krajev.

Ob kolesarjenju vas bo pozdravila mogočna Dinara, na kateri se nahaja najvišji vrh na Hrvaškem, visok 1831 m. Veličasten spoj morja in gore na tem kraju ustvarja čudovite naravne kompozicije. Obiščite naravni fenomen – kraško rečico Krčić, ki se izteka v reko Krko ter poti na Vrani in Krki. Odpravite se na poučno planinsko ekološko pot z obiskom šibeniških trdnjav, od koder se ponuja prelep pogled na Šibenik in Unescovo katedralo sv. Jakova. Lahko obiščete parka Jamnjak in Kamenar ter Sokolarski center v Dubravi, za okrepčilo se lahko ustavite in oddahnete v kakšni od številnih vaških domačij, razsutih vzdolž celotne šibeniško-kninske ture, tako na obali kot v zaledju.

Da bi bilo še boljše – Like Home (Kot doma) sistem kakovostnih storitev

Šibeniško–kninska županija neprestano izboljšuje svojo turistično ponudbo. Z namenom obiskovalcu ponuditi vrhunsko kakovost namestitve in bivanja je bil že leta 2016 začet projekt Like Home. Like Home označuje skupino standardov in meril za povezovanje nosilcev zasebne namestitve, dopolnitev obstoječega sistema kategorizacije s ciljem povečanja konkurenčnosti in višje kakovosti apartmajev, sob in hiš v zasebni namestitvi. To se je začelo v sodelovanju s sistemom lokalnih turističnih skupnosti z nekaj specifičnimi oznakami. V sklopu Like Home družin so svoje mesto našli tako razkošni apartmaji, počitniške hiše, Bike Home in Like Home agencije. Vse turistične agencije, ki so zadostile pogojem in izpolnile merila, so dobile oznako kluba kakovosti.

Navtični turizem – s polnimi jadri na popoln dopust

Neprecenljive naravne lepote in blagoslov enkratnega položaja. Šibeniško–kninska županija ves razvoj in trud vlaga v ohranitev segmenta navtičnega turizma. Otočje v tej županiji šteje 249 otokov, otočkov, čeri in grebenov, kar predstavlja izjemno bogastvo naravnih virov, med katerimi je najbolj znan NP Kornati. Na šibeniškem območju je 12 marin in 7 sidrišč ter 348 privezov na morju in 1320 na kopnem.

Urejene marine na območju županije:

Navedene marine so celo leto na razpolago gostom, so moderno opremljene in pripravljene za sprejem vseh vrst plovil: ACI – Adriatic Croatia International Club (Jezera, Žut, Piškera, Skradin in Vodice), tu se nahajajo še marina Frapa v Rogoznici, marina Kremik – Primošten, marina Danuvius – Tribunj, tri marine v Šibeniku: Marina Mandalina, marina Solaris in marina DOBRI Dolac - Zaton, dve marini na največjem naseljenem otoku Šibeniško-kninske županije – otoku Murterju: marina Betina in marina Hramina ter nova marina – Pirovac v Pirovcu.

Če vas zanima, kje boste na enem mestu našli največje število profesionalnih charterskih podjetij, jih je na območju te županije 82. V razkošni ponudbi flote lahko vsak najde nekaj po svojem okusu.

Da Šibeniško–kninska županija pazi na standard v poslovanju, pri katerem je imperativ čisto morje, ohranjen priobalni pas ter neoporečno opremljene plaže in marine, velja omeniti, da so 4 marine nosilci modre zastave:

• “Frapa” – Rogoznica
• “ACI marina” – Vodice
• “ACI marina” – Jezera
• “Danuvius” – Tribunj

Dodatne zanimivosti

1.) NP Kornati

 

Nedaleč od otoka Murterja je narodni park Kornati, živ spomenik narave in njene moči. NP Kornati šteje okoli 80 otočkov, ki niso naseljeni niti so bogati s pitno vodo. Zato so tu številne restavracije prilagojene prav navtikom kot tudi znana marina Piškera, ki se nahaja znotraj Narodnega parka Kornati.

2.) Mesto Skradin

Priljubljeno sidrišče svetovne elite, Skradin, je poleg tega, da je neizmerno lep, za navtike prav tako zelo pomemben zaradi marine, ki se nahaja zelo blizu Narodnega parka Krka. Navtiki tu radi pristanejo, v samem mestu pa je cel niz tako kulturnih kot tudi zabavnih vsebin in nekaj kakovostnih restavracij z izvrstno gastronomsko ponudbo. Skradin je poleg tega, da je navtična meka, zelo fotogenično mesto, polno znamenitosti in zanimivosti na dosegu roke.

Ste pripravljeni na neločljivo zvezo?

Veliko tega smo povedali, pa smo se vseeno dotaknili le majhnega dela. Če si zaželite raziskati del svetovnih zakladov na skritem kotičku evropskega zemljevida, dovolite, da vam Šibeniško–kninska regija pove najlepše zgodbe na štiri oči. Ker najlepše srečanje je srečanje v živo. Ste pripravljeni na neločljivo zvezo? Pridite v Šibeniško–kninsko regijo. Pričakujemo vas!