Shirting - odgovor na modo, ki jo predobro poznamo

16. 5. 2015

Sodobna moda postaja vse hitrejša, s tem pa prinaša mnogo problemov – od prekomerne produkcije, onesnaževanja okolja, izkoriščanja delovne sile, prekomerne potrošnje in ogromne količine odvrženih oblačil pa do neosebnega odnosa do oblačil, njihove slabe kakovosti in kratke življenjske dobe.

Danes se v svetu iščejo različne alternativne, ki spodbujajo 'počasno modo', odgovorno oblikovanje, etičen odnos do delavcev in premislek o tem, kaj in koliko dejansko potrebujemo. V domačem prostoru to alternativo ponuja shirting ...

Začel se je januarja 2014 s predstavitvijo prve srajce – shirting 01 – na razstavi Reforma Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu, nadaljeval s shirting 02, ki je bil predstavljen na Mesecu oblikovanja, in s shirting 03 v okviru programa BIO 50 : ZDAJ, ki je bil za to tudi nagrajen.

Srajce tretje edicije shirtinga so oblikovali priznani slovenski modni oblikovalci – Almira Sadar, Nataša Peršuh, Sanja Grcić, Urška in Tomaž Draž, Dajana Ljubičić, Almira Sadar, Ivan Rocco, Petja Zorec in Nataša Hrupič ter Elena Fajt, ki je tudi pobudnica celotnega projekta. Četrto edicijo – shirting 04 – je ustvarila skupina modnih oblikovalcev pH15, peto pa theColective. V projektu sodelujejo tudi priznani fotografi: Maja Nighitngale za shirting 01, Natan Escu za shirting 02, Peter Giodani za shirting 03 ter številni drugi.

Shirting ... ni le predstavitev kakovostnega slovenskega modnega oblikovanja – do zdaj so vse srajce oblikovali domači oblikovalci – širši javnosti, ampak je njegov neposreden in takojšen prenos v prakso. V tem procesu ni posrednikov, ni transporta, niti trgovin. Srajce si med seboj predajajo uporabniki, kot prvi pa jih običajno nosijo oblikovalci sami. V ospredje je postavljena izkušnja vsakega posameznega uporabnika, ki je povabljen k aktivnemu sodelovanju pri oblikovanju srajc.

Srajce vseh petih edicij so v obtoku, kar nekaj jih je v tujini. Nosilo jih je okrog sto uporabnikov doma in na različnih koncih sveta: v Istanbulu, Sofiji, Pragi, Reki, Amsterdamu, Parizu, na Baliju, v Baslu, Salzburgu, Stockholmu, Berlinu, Londonu, New Yorku ... V naslednjih edicijah se bo projekt odpiral širšemu krogu oblikovalcev in tudi uporabnikov. facebook.com/shirting01.

Pripravila: Elena Fajt