Punčke Viktorja & Rolfa

19. 9. 2013

»Stanujejo v Amsterdamu, spravljene so na posebnem mestu in vsaka je v lastni embalaži. Zdaj jih je že skoraj 70, prava mala vojska,« o svojih punčkah razneženo govorita Viktor Horsting in Rolf Snoern.

Začelo se je leta 2008, za potrebe njihove retrospektive na proslavi ob 15. obletnici delovanja, v londonskem kulturnem centru Barbican. No, tisto, kar se je takrat začelo kot igra, se je spremenilo v pravo strast.

Amsterdamski oblikovalski dvojec, ki že 20 let deluje pod umetniškim imenom Viktor & Rolf, za lasten arhiv izdeluje pomanjšane, punčkam primerne njune najljubše modele oblačil – na sezono izbereta enega do tri kose. Tako je nastala kolekcija viktorijanskih punčk, visokih 65 centimetrov, z ročno poslikanimi porcelanastimi obrazi, na katere se nanese trajna reprodukcija make-upa z modne revije, kjer je bil original prikazan; prav tako se jim iz pravih las naredijo pričeske.

Letos je bila za 30 punčk izdelana tudi posebna modna brv s scenografijo, saj so jih v sklopu manifestacije Luminato Festival za mesec dni razstavili v največjem kanadskem muzeju Royal Ontario Museum, ki bo čez leto dni slavil stoti rojstni dan.

Pripravila: Iva Marendić