Polona Kasal: Na cesti s Pengovom v ušesih

12. 3. 2013
Polona Kasal: Na cesti s Pengovom v ušesih (foto: Špela Kasal)
Špela Kasal

Minilo je več kot leto, odkar Polona Kasal ni več glas popzasedbe Gušti in Polona, zdaj pa se vrača s singlom Cesta, ki napoveduje novi album Na cesti.

Polonin soloprvenec je zbirka atmosferičnih indie pop pesmi, kjer svojo naklonjenost do Tomaža Pengova – trubadurja slovenske glasbene scene 70. let -, zlije v zbirko priredb njegovih skladb.

Da je Polona vzljubila Pengova, je kriv "road trip" po nekdanji Jugoslaviji, na katerem so bila njegova ikonična Odpotovanja, presneta na kaseto, soundtrack melanholičnim pejsažem.

»Pengovova besedila in glasba so me vedno ujeli nepripravljeno in mi nekako odnesli tla pod nogami. Njegove pesmi se dotikajo temnih in svetlih robov življenja. So neskončno lepe, intimne, polne svobode in večne ujetosti,« pravi pevka.

Na solističnem albumu se Polona Kasal predstavlja kot avtorica priredb, aranžerka in soproducentka, pri  realizaciji ji je pomagalo nekaj zvenečih imen slovenske glasbene scene, kot so Aldo Ivančič (Borghesia), Luka Jamnik (Laibach, Kamerad Krivatoff), Peter Dekleva (Srečna mladina, Adam, Gušti, Golem) ...

Video, ki spremlja Cesto, si je zamislila kot kolaž svojih posnetkov, dokument utrinkov življenja.

Album Na cesti izide maja 2013 pod okriljem Glasbene zadruge Celinka.

Foto: Špela Kasal