Polfinalni izbor za mednarodne Emmy nagrade tokrat v Dubrovniku in s tem prvič v Adria regiji

29. 8. 2022
Polfinalni izbor za mednarodne Emmy nagrade tokrat v Dubrovniku in s tem prvič v Adria regiji (foto: Profimedia)
Profimedia

V sodelovanju z United Media se bo letošnji polfinalni krog jubilejne podelitve mednarodnih Emmy nagrad (International Emmy Awards), ki jo akademija televizijske umetnosti in znanosti (IATAS) podeljuje produkcijam izven Združenih držav, izvršil v sončnem Dubrovniku.

Tam bo 14. septembra žirija izbrala vsebine, ki se bodo nato novembra na tradicionalnem finalnem dogodku v New Yorku potegovale za prestižne kipce.

Del prestižnega dogodka prvič v Adria regiji

Za organizacijo prestižnega dogodka je akademija IATAS izbrala United Media, medijski del skupine United Group, ki tako prvič v zgodovini teh nagrad del celotnega dogodka prinaša v Adria regijo. Pri United Media vidijo to priložnost tudi kot dokaz, da so najmočnejše medijsko ime v regiji.

United Media je vodilna v produkciji na regionalni ravni, medtem ko uživa precejšen prodor na globalni ravni z več kot 40.000 urami izvirne vsebine, ki se vsako leto dostavi več kot 50 televizijskim kanalom in doseže trg z več kot 40 milijoni ljudi.

Polfinalni izbor bo gostila hrvaška Nova TV, ki je del medijske hiše United Media. Dražen Mavrić, direktor Nova TV, je za hrvaške medije ob tem povedal: »Biti vodilni v tako dinamični industriji, ki se hitro in neprestano spreminja, je ogromna odgovornost. Zato je za nas sodelovanje v procesu izbora mednarodnih Emmy nagrad manifestacija dejstva, da je naša vrednost prepoznana tudi mednarodno.«

Dražen Mavrić

[FOTO]: Dražen Mavrić, direktor Nova TV

[VIDEO] Prestižno povabilo je komentirala tudi Aleksandra Subotić, generalna direktorica United Media: »Sodelovanje našega podjetja v procesu izbire nominirancev za nagrade 'International Emmy® Awards' je priznanje našemu strokovnemu znanju na tem področju in še enkrat potrjuje naše vodilni položaj na medijskem trgu jugovzhodne Evrope. Kot eno najmočnejših produkcijskih podjetij na tem območju, negujemo kreativno odličnost, visoke produkcijske standarde in nenehne naložbe v vrhunske televizijske vsebine na vseh naših trgih.«

Victoriya Boklag, direktorica in podpredsednica marketinga in medijev v skupini United Group, prav tako pa tudi članica akademije IATAS, je ob tem dodala: »Počaščeni smo, da z vabilom akademije United Media lahko igra tako pomembno vlogo na tem prestižnem tekmovanju. Veseli nas, da bomo v lahko v čudovitem Dubrovniku gostili vrhunske svetovne in regionalne strokovnjake, ki združujejo edinstven preplet talenta in strokovnega znanja.«

Victoriya Boklag

[FOTO]: Victoriya Boklag, direktorica in podpredsednica marketinga in medijev v skupini United Group

Živahna zgodovina mednarodnih Emmy nagrad 

Mednarodna akademija televizijske umetnosti in znanosti (IATAS) je bila ustanovljena leta 1969, 20 let po prvi podelitvi klasičnih Emmy nagrad leta 1949. Akademija je bila osnovana kot organizacija vodilnih medijskih imen in družb iz več kot 50 držav. Danes je v IATAS vključenih 500 podjetij iz raznolikih segmentov televizijske industrije – vključujoč tudi segmente interneta, mobilnih vsebin in tehnologije. 

Prva podelitev mednarodnih Emmy nagrad kot jih poznamo danes, je bila izvedena leta 1973 v Plaza Hotelu v New Yorku. Dogodka se je udeležilo okoli 200 gostov.

Danes je podoba teh prestižnih nagrad obdana z velikim zvezdniških sijajem. Finalni gala večer se jubilejno odvije v Hilton hotelu v New Yorku, prireditve pa se udeleži več kot 1.000 povabljenih gostov, vplivnih akterjev s področja televizije, zabavnih vsebin in svetovnih medijev. 

International Emmy Awards

Nagrado za najboljšo dramo prejme …

Mednarodne Emmy nagrade se podeljujejo v 15 kategorijah, ki so razdeljene v tri krovne kategorije: programska kategorija, igrana kategorija in otroška kategorija. 

Programska kategorija je najmočnejša in vključuje celoten spekter televizijskih vsebin, razdeljen v 11 podkategorij, od komičnih in dramskih serij, preko dokumentarcev in informativnih vsebin, do telenovel in televizijskih mini serij. 

Igrana kategorija vključuje dve podkategoriji, kjer se podeli nagrada za najboljšega igralca in najboljšo igralko. V otroški kategoriji se podelijo nagrade za najboljšo animacijo, najboljšo igrano vsebino in najboljšo dokumentarno mladinsko vsebino. 

Med najbolj odmevnimi naslovi lanskih dobitnikov mednarodnih Emmy nagrad, je britanska televizijska kriminalna drama v treh delih z naslovom Des, za katero je David Tennant prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, izraelska serija Teheran (Tehran), ki je prejela nagrado za najboljšo dramsko serijo in francoska serija Call My Agent! (Dix pour cent), ki je prejela nagrado za najboljšo komično serijo. Vredno ogleda v čakanju na nove zmagovalce!

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan