Pero meseca: Janez Bogataj

30. 12. 2011
Slovenija praznuje -  Janez Bogataj

Knjiga Janeza Bogataja Slovenija praznuje, Sodobne šege in navade, prikazuje lepše plati vsakdana v današnji Sloveniji.

Kako je s praznovanji v sodobni Sloveniji, če se primerjamo z Evropo?

Zelo smo podobni njenim preostalim delom. Prav tako smo prevzeli številne globalne praznične neumnosti, povezane s potrošništvom, pozabili pa na marsikatere lastne regionalne in lokalne praznike; čeprav v številnih evropskih okoljih zelo dobro razvijajo tudi te.

Smo Slovenci sploh še naklonjeni šegam in navadam svojih prednikov?

Vsekakor, vendar je težava v tem, da jih ne poznamo, saj se je zgodovinski spomin o njih že močno zabrisal ali pa so nam jih prek medijev, literature ali šole nezanimivo prikazali.

Kakšne so prireditve, namenjene oblačilni kulturi?

Prireditev s področja oblačilnega videza in oblačilne kulture je veliko. To so najrazličnejše modne revije in drugi modni dogodki, ki bi jim težko pripisal praznični značaj, čeprav imajo svoje obrednosti.

Tudi tako imenovana gledališča zgodovine so povezana s prikazi oblačilnega videza, predvsem poznega 19. stoletja in prehoda v dvajseto. Veliko slabše se to področje dotika starejših obdobij. Številni srednjeveški in viteški prikazi so bolj karikatura zgodovine, tako kar zadeva oblačilni videz kot tudi vsebinsko.

Seveda bi bilo zaželeno več prireditev s področja oblačilne kulture, zlasti izvirnih, ustvarjalnih in originalnih idej.

V knjigi omenjate tudi praz­nične jedi. Kaj nam priporočate za silvestrski večer?

Vsak pogled v našo gastronomsko zakladnico je lahko svojevrsten ustvarjalni izziv za pripravo silvestrskega dogodka. Sodobno praznično vzdušje seveda ne pomeni le bolj ali manj intenzivnega polnjenja naših želodcev, temveč predvsem priložnost za druženje. Navsezadnje tudi pregovor pravi: Jemo zato, da živimo, vendar ne živimo zato, da bi le jedli.
Morda pa bi bila eden od izzivov lahko priprava jedi iz katere od najstarejših kuharskih knjig (Valentin Vodnik, Andrej Zamejic, Magdalena Pleiweis), seveda z ustvarjalnim upoštevanjem sodobnih zakonitosti prehranjevanja.


Hermina Kovačič
fotografije promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc