Pank in moda

30. 5. 2013
Pank in moda

Dogodek sezone: kako so se veliki oblikovalci vključili v upor subkulture sedemdesetih?

Da si je moda izborila svoje mesto v sodobni umetnosti, dokazuje razstava Punk: Chaos to Couture, ki se je v newyorškem muzeju Metropolitan odprla 9. maja in je že dobila naziv velik kulturni dogodek sezone.

Kreacije z ikonografijo panka (z zakovicami, sponkami, zadrgami, usnjenimi dodatki) in s podpisom slavnih oblikovalcev, od Vivienne Westwood, ki je bila v času svojega začetka tudi sama del pankerske subkulture sedemdesetih, do najmlajših priznanih oblikovalskih imen, navdihnjenih s pankom, kot so Christopher Kane in Kate ter Laura Mulleavy (Rodarte), so predstavljene v sedmih galerijskih prostorih, med katerimi je vsak posvečen enemu od pankerskih 'herojev', kot so Sid Vicious, Patti Smith, Blondie, The Ramones, Wayne County, The Clash, Jordan.

»Pank je imel od začetka velik vpliv na modo. Čeprav je njegova estetika v nasprotju z modo, ki je samozadostna, so oblikovalci sprejemali estetiko panka, njegovo upornost, agresijo in silovitost,« je izjavil Andrew Bolton, avtor razstave in poznani modni kolumnist, ki je pri tem projektu zbral kup sodelavcev, med drugim priznanega modnega frizerja Guida Palaua, ki je na gala odprtju poskrbel za popolne pričeske manekenk.

S svojim prihodom so razstavo na zemljevid obveznih obiskov sezone postavili Beyoncé, Rooney Mara, kreativni direktor Givenchyja Riccardo Tisci in Anna Wintour.

Več o opravah slavnih na odprtju dogodka pa na tej povezavi.

Prevedla Iva Marendić

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc