Ovratnik - okras ali funkcija?

14. 4. 2013
Ovratnik - okras ali funkcija? (foto: Spletna stran muzeja)
Spletna stran muzeja

V Slovenskem etnografskem muzeju je do 7. maja na ogled razstava Ovratnik - okras ali funkcija?.

Razstava predstavlja rezultate naloge z istim naslovom, ki so pri jo predmetu Sodobna moda pod mentorstvom Tanje Devetak izpeljali študenti 2. letnika Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na Visoki šoli za dizajn, pridruženi članici Univerze na Primorskem.

Študentom je bil osnova za konstrukcijsko izpeljavo srajčni dvodelni ovratnik. Konceptualno zasnovo so razvijali iz različnih inspirativnih impulzov, ki so odražali njihovo razumevanje oblačilnega oziroma dekorativnega pomena ovratnika. V nalogo so vključevali spremenljive pojavnosti ovratnika skozi zgodovino oblačenja. Razstava tako predstavlja oblikovno paleto vsebinskih, tehničnih in modularnih možnosti sodobnih rešitev ovratnikov.

Ker je razstava v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja, si bo mogoče ogledati tudi nekaj ovratnikov iz tekstilne zbirke muzeja. Tudi skozi oblike muzejskih ovratnikov je mogoče opazovati oblačilne modne smernice, a še bolj zgovorni so kot pričevalci osebne izbire in izdelave, rabe in pomenov. Nenazadnje jih lahko razumemo tudi kot opredmetenje družbenega pojmovanja lepega, uglednega, urejenega in primernega.

Sodelujoči študenti na razstavi so Admir Kapić, Kaja Polajnar, Maxi Tavčar, Teja Jeglič, Mirela Murič, Evgenija Zafirovska, Valerija Rimele, Nina Čehovin in Hana Hees Pavlinc.

Foto: Spletna stran muzeja