Oskarji 2021: Osebni izbor zmagovalcev za 'velikih pet' oskarjev Elle praktikantke Neje

22. 4. 2021
Oskarji 2021: Osebni izbor zmagovalcev za 'velikih pet' oskarjev Elle praktikantke Neje (foto: Profimedia)
Profimedia

Težko pričakovana svečana podelitev 93. oskarjev, ki veljajo za najprestižnejše fimske nagrade na svetu, se bo odvila 25. aprila v Los Angelesu.

Prireditev je bila sicer zaradi pandemije zamaknjena za kar dva meseca, organizatorji pa so se nato skupno odločili, da jo bodo izvedli v živo ob upoštevanju strogih higienskih in varnostnih ukrepov. Podelili bodo oskarje v 24 kategorijah, med njimi pa je največ nominacij, in sicer kar deset, prejela črno-bela biografska drama o zlatih letih Hollywooda Mank. Sledi ji kar šest filmov s po šestimi nominacijami: francosko-britanska koprodukcija The Father, biografska drama Judas and The Black Messiah, film o posledicah gospodarske krize Nomadland, priseljenska drama Minari, zgodba o bobnarju z okvaro sluha Sound of Metal in drama The Trial of the Chicago 7. Za oskarja za najboljši mednarodni film pa se poteguje tudi Bosna in Hercegovina z vojno dramo Quo vadis, Aida?, ki opisuje genocid v Srebrenici.

 

Moj osebni izbor zmagovalcev za 'velikih pet' oskarjev:

 

1. Najboljši film: Nomadland 

Film azijske režiserke Chloe Zhao pripoveduje zgodbo ženske, ki se je iz svojega obubožanega mesta v Nevadi s kombijem kot sodobna nomadinja podala po Ameriki. Premierno se je predvajal na Beneškem filmskem festivalu, že pred tem pa je pri filmskih navdušencih in poznavalcih vzbudil velika pričakovanja. To sem lani doživela iz prve roke, saj sem imela priložnost, da se udeležim filmskega festivala v Benetkah in si premierno ogledam nekatere izmed najbolj pričakovanih filmov leta. Tam je postopek takšen, da je potrebno, kljub temu, da imaš potrjeno akreditacijo, rezervirati sedež v dvorani vsaj en dan pred filmsko premiero. Za film Nomadland ga je bilo enostavno nemogoče dobiti, saj  je bila dvorana polna v zgolj nekaj sekundah! Zato ni nič nenavadnega, da je film že v Benetkah osvojil nagrado, in sicer zlatega leva za najboljši film, po tamkajšnji zmagi pa je slavil še na filmskem festivalu v Torontu. Slab mesec nazaj je njegova režiserka prejela tudi zlati globus za režijo filma. Po vseh mednarodnih uspehih je torej jasno – glavni favorit za letošnjega prestižnega oskarja je Nomadland. Preostali nominiranci so še: The Father, Judas and the Black Messiah, Mank, Minari, Promising Young Woman, Sound of Metal in The Trial of the Chicago 7.

2. Najboljša režija: Nomadland (Chloe Zhao) 

Velja povsem enako kot prej. Še največji filmski poznavalci napovedujejo filmu Nomadland najmanj dva oskarja! Ostali nominiranci za to kategorijo pa so še: Another Round (Thomas Vinterberg), Mank (David Fincher), Minari (Lee Isaac Chung) in Promising young Woman (Emerald Fennell).

 

3. Najboljši igralec v glavni vlogi: Chadwick Boseman 

Temnopoltemu igralcu, ki je lani žal izgubil svojo bitko z rakom, se obeta posmrtni oskar za najboljšega igralca za vlogo v filmu Ma Rainey's Black Bottom. To bi bil seveda največji poklon njegovi dolgoletni filmski karieri, vendar pa daleč od tega, da bi bilo to zgolj iz sočutja – vlogo v filmu je namreč vrhunsko odigral, filmski poznavalci pa opozarjajo, da je bil ta film prelomnica v njegovi karieri. V začetku marca letos je prejel tudi zlati globus za najboljšega igralca v omenjenem filmu, nagrado pa je sprejela njegova vdova Taylor Simone Ledward. Preostali nominiranci v tej kategoriji so še: Riz Ahmed (Sound of Metal), Anthony Hopkins (The Father), Gary Oldman (Mank) in Steven Yeun (Minari).

4. Najboljša igralka v glavni vlogi: Viola Davis ali Carey Mulligan 

Gre za kategorijo, ki je izmed vseh letos najbolj negotova in razburljiva, filmski kritiki pa so ob njej izjemno neenotni. Prav vse izmed nominirank imajo možnost, da osvojijo oskarja, sama pa bi dala ob tem možnost Violi Davis ali Vanessi Kirby. Vrhunska temnopolta igralka Viola Davis namreč nikoli ne razočara, v svoji dolgoletni karieri je prejela že tako rekoč vse najprestižnejše nagrade, letos pa je že četrtič nominirana za oskarja. Prejela ga je za stransko vlogo v filmu Fences, morda pa ga letos dobi tudi v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi v filmu Ma Rainey's Black Bottom ob nominirancu Chadwicku Bosemanu. Moja druga favoritka je Carey Mulligan z izvrstno in večplastno igro v filmu Promising Young Woman, v katerem se bori proti spolnim zlorabam opitih deklet. Tudi nominirana britanska igralka Vanessa Kirby, z vlogo v filmu Pieces of a Woman, ima velike možnosti za osvojitev oskarja. Lansko leto je na beneškem filmskem festivalu, ki sem se ga tudi sama udeležila, zanj prejela nagrado Coppa Volti za najboljšo igralko. Preostali dve nominiranki pa sta še: Andra Day (The United States Vs. Billie Holiday) in Frances McDormand (Nomadland). Že komaj čakam, da izvem, katera bo zmagovalka!

5. Najboljši izvirni scenarij: Promising Young Woman 

Če mi je pri prejšnji kategoriji bilo težko izbrati favoritko, pa imam tukaj odgovor že na dlani. Film Promising Young Woman, režiserke Emerald Fennell, skozi različne žanrske pristope prinaša pomembne premisleke o spolnih zlorabah in tihem odobravanju sodobne družbe. Menim, da gre za izredno pomembno in aktualno tematiko, ki jo filmski prvenec celovito obravnava, v njem pa izraža zelo jasno sporočilo – spolnost brez privolitve je posilstvo. Filmi, ki so še nominirani v tej kategoriji pa so: Judas and the Black Messiah, Minari, Sound of Metal in The Trial of the Chicago 7. 

Pripravila Neja Krampl Mastnak

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na elegantne kavbojke, to je največji trend za to sezono

Priporočamo tudi: Horoskop: Z Venero v biku v odnose prihaja toplina

Novo na Metroplay: Tjaša Železnik in Franci Krevh│Najbolj pomembno je, da otroci poslušajo glasbo