Mura, "zapisana v genih" Pomurja

26. 6. 2013

V mestni galeriji Piran si lahko do 1. septembra ogledate razstavo Mura odprto. Ustvarjalni svet soboške modne konfekcije.

Z razstavo sledijo kratkemu zgodovinskemu pregledu in grafičnemu razvoju blagovne znamke Mura. V povezavi z razstavljenimi modeli so predstavljeni razvoj blagovnih znamk posameznih modnih linij ali kolekcij, proces modnega industrijskega oblikovanja ter oblike promocije in oglaševanja, ki jih je Mura uporabljala.

Razstava Ustvarjalni svet soboške modne konfekcije ni le razstava o zgodovini Mure. Predvsem želi s primerom do nedavno največje tovarne modne konfekcije v srednji Evropi pokazati tisti del delovnega procesa, katerega skupni imenovalec so bile: inovativnost, ustvarjalnost in domišljija.

Mura je bila desetletja tista, ki je Pomurju zagotavljala delovna mesta in gradila stanovanjske bloke. Zaradi Mure se je razvijal javni prevoz, rasla so počitniška naselja ... Mura pa je bila tudi tista, ki je odkupovala umetniška dela za svojo zbirko, in tista, ki je v pretežno ruralno območje prinašala novo oblikovanje ter prostor povezovala s sodobnimi modnimi smernicami. Del tega je v Pomurju ostalo za vedno »zapisano v genih«, kot pravi eden od Murinih sloganov.

Avtorici razstave sta Zdenka Ščančar in Metka Fujs.

Foto: Tomislav Vrečič