Moje kulturno življenje z Rokom Tržanom: "To poletje se najbolj veselim..."

12. 6. 2024
Moje kulturno življenje z Rokom Tržanom: "To poletje se najbolj veselim..." (foto: Rok Trzan)
Rok Trzan

Fotograf in direktor fotografije nam je zaupal, kaj bere, gleda in posluša.

Moja najljubša skladba vseh časov: Vprašanje, na katero nimam odgovora, saj je po mojem nemogoče rangirati pesmi, ki so perfektne ob čisto različnih trenutkih. Če se osredotočim na slovenske izvajalce, najraje poslušam Magnifica.

Trenutno poslušam: Britanski rap. Ne vem, zakaj in kako dolgo bo trajala ta faza.

Knjiga, ki je imela največji vpliv name: Sem v večnem iskanju notranjega miru in znanja o tem, kako obvladovati podzavest, tako da večinoma prebiram samo tako imenovane knjige za samopomoč.

Trenutno gledam: Serijo Ripley. Kriminalka, ki se dogaja v Italiji v 60. letih, neverjeten balzam za dušo. Pred spanjem pa si že leta vsak večer zavrtim epizodo ameriške serije Pisarna.

Najljubši filmi: Lahko bi se pretvarjal, da so mi najbližje internacionalni art filmi, ki so polni navdiha za moje delo, vendar ni tako. Minimalno dvakrat do trikrat na leto si zavrtim vse filme Harry Potter in ob tem neizmerno uživam.

Najljubše galerije in muzeji vseh časov: Mogoče ne ravno vseh časov, mi pa pridejo na misel tri galerije, ker so blizu mojega doma v Berlinu in jih lahko pogosto obiskujem: Gropius Bau za bolj konceptualno umetnost, za fotografijo pa C/O Berlin in Helmut Newton Foundation.

Najboljša razstava, ki sem jo kdaj videl: Life After BOB od Ian Chenga, ki mi še danes ne da miru, ali pa James Turrell, ker sem velik oboževalec njegovih svetlobnih inštalacij.

Če bi zadel na loteriji, bi kupil: Ko bi poskrbel za dobrobit družine in prijateljev, bi najverjetneje večino zapravil za avtomobile starejše generacije in potovanja. Definitivno bi še vedno delal, saj mi to prinese največ veselja, bi pa verjetno najel sanjsko modno ekipo in se z njimi poskusil še izboljšati v tem žanru fotografije.

Najljubši podkast: Zadnje leto največ poslušam Short History Of in pa Real Dictators od Noiserja. Ne vem, zakaj ravno zgodovinska tematika, imajo pa ti podkasti vrhunski nivo pripovedovanja. Priporočam vsem, ki jih predmet v šoli ni niti najmanj zanimal.

Najljubši kraj na svetu: Sem v večnem iskanju tega kraja. Imam pa občutek, da je tam pravo razmerje toplote in vlažnosti zraka, hkrati pa ob dolgem poletju tam ni duha in sluha o komarjih.

To poletje se najbolj veselim: Kratkega potovanja po Japonski, zunanjih 'šutingov' in igranja košarke na lokalnih igriščih.

Pripravila Ajda Gregorc

Fotografije: Urša Premik, Jure Sotler, Profimedia in osebni arhiv

Preberite še: Veliki ljubezenski horoskop za junij: Oven zvezo dvigne na višjo raven, eno znamenje pa spozna potencialnega partnerja

Šriporočamo tudi: Kako to poletje nositi bermuda hlače? Pobrskajte po našen navdihu za poletne stajlinge, ki jih lahko nosite tudi v pisarni

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik