MENT Ljubljana junija prihaja z 9 koncertnimi večeri kar 30 mednarodnih izvajalcev

28. 5. 2021
MENT Ljubljana junija prihaja z 9 koncertnimi večeri kar 30 mednarodnih izvajalcev (foto: Festival Ment)
Festival Ment

Festival se bo med 3. in 11. junijem v živo odvil na različnih prizoriščih po Ljubljani.

V zadnjih letih je MENT postal znan po bogatem in razgibanem 3-dnevnem dogajanju po vsej prestolnici. V luči nove družbene realnosti, polovičnih kapacitet in PTC pogoja letošnja edicija v prilagojenem raztegnjenem formatu prinaša kar devet koncertnih večerov s slovenskimi ustvarjalci in talenti iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke in Poljske, ki bodo nastopili v Kinu Šiška, Švicariji in atriju Mestnega muzeja.

Med glasbenimi gosti prevladujejo lokalna in regionalna imena. Izpostavljamo slovenski debi hrvaškega trap pop fenomena z++, mednarodni avdiovizualni projekt Laser Bros, premierne nastope domačih novovalovskih preroditeljev Insan in art trap projekta Tsujigiri ter predstavitev aktualnega albuma ekscentričnega ljubljanskega kolektiva SBO.

Fokus MENT konference, ki prinaša tri debate, tri delavnice in dva mednarodna spletna dogodka, je letos na lokalni problematiki, digitalizaciji, spletni identiteti glasbenikov oziroma bendov ter različnih platformah za promocijo in distribucijo glasbe.

Tokratne MENT specialke vključujejo tradicionalno razstavo glasbenih plakatov appointMENT 5.0 – zmenek na slepo mladih lokalnih umetnikov z nastopajočimi glasbeniki, dvodnevno delavnico Modul@rnice: Naredi si osciloskop, predstavitveni koncert projekta Mladi Raziskovalci IV. s saksofonistom Lenartom De Bockom in premierno predstavitev prve kompilacije slovenske ambientalne glasbe Senzorama vol 1. 

#PROGRAM

Transžanrski italijanski post-posebneži 72-HOUR POST FIGHT, tankočutna češka kantavtorica AMELIE SIBA, slovenska zvočna mistika ANA KRAVANJA & SAMO KUTIN, kozmični elektro-jazz fuzionisti ETCETERAL, avstrijska glasnica robnega popa FARCE, sanjava slovensko-hrvaška neo soul naveza FREEKIND, italijanska raziskovalka glasu in elektronskih barv GINEVRA NERVI, domači zastavonoša soulovskega popa HAUPTMAN, elektrificirana poljska jazz trojka IMMORTAL ONION, predstavniki novega novega vala INSAN, transnacionalni indie trio IN THE ATTIC, poetični hrvaški kantavtor IVAN GROBENSKI, ekspresivni mojster strunskih glasbil IZTOK KOREN, češko-avstrijski lasersko-modularni projekt LASER BROS, radoživi transbalkanski indie punk trio LELEE, virtuozni in študiozni saksofonist LENART DE BOCK, raziskovalec raznorodnih sintetičnih ambientov MIROKI’I, slovenski elektronski up NICE TRICK, nadebudni domači ritmoklepač NIKSON, veteran avtohtone elektronske scene NITZ, samosvoji slovenski dvojec NOT EXACTLY LOST, izmuzljiva ljubljanska harfistka in eksperimentatorka ROUGE-AH, gizdalinski transžanrski tranzicijski kolektiv SBO, avstrijski feel-good indie pop kvintet SHARKTANK, hrvaško-slovenski nu jazz kolektiv TROKUT, predstavnik domače art trap avantgarde TSUJIGIRI, glasnik nove generacije slovenskega hip-hopa VAZZ, wunderkind domače (t)rap scene YNGFIREFLY, balkanski trap pop fenomen z++ in prva dama sodobnega slovenskega rapa ŽENA. 

#KONFERENCA

MENT konferenca je namenjena opolnomočenju domačih glasbenikov, bendov in založnikov v digitalni sferi. Osrednji konferenčni dan, ki se bo v sredo, 9. junija, odvil v Mestnem muzeju, je razdeljen na delavnice in debate, ki bodo potekale v slovenščini.

Na treh brezplačnih delavnicah, za katere je nujna predhodna prijava, boste seznanjeni z različnimi segmenti glasbene promocije – pretočnimi platformami, družbenimi omrežji in spletnim oglaševanjem. Spoznali boste, kako lahko pretočne platforme najbolje izkoristite v svoj prid, kako najučinkoviteje pristopiti k oblikovanju spletne identitete in kako se praktično lotiti zasnove uspešne spletne oglaševalske kampanje za vaš singel ali album.

5 izvajalcev, ki se jih Elle uredništvo še posebej veseli slišati v živo

1. Hrvaški trap pop fenomen z++, ki je v zadnjem letu obsedel Bakan

Priljubljeni hrvaški ustvarjalec hitov je pozicijo enega osrednjih obrazov novega vala regionalnih trap/pop ustvarjalcev zacementiral leta 2019 s prvencem “18++”. Število njegovih oboževalcev je še dodatno naraslo po izdaji drugega albuma “Zauvijek”. Komadi, kot so Ulice, Ljeto Već Je Gotovo in Tajna, so postali instantne klasike za prihajajoče glasbene festivale in klubske žure. Osiješki glasbenik je v svoji glasbi našel fino ravnotežje med iskrenostjo hip hopa, senzibilnostjo popa, disko nostalgijo in pompozno klubsko erotiko. Kvaliteten trap pop z regionalnim pečatom in potencialom za mainstream!

2. Prvi obraz mladega slovenskega hip hopa, Jakob Cavazza aka Vazz

Vsestranski ljubljanski umetnik je v glasbenih vodah že od zgodnjega otroštva, leta 2018 pa je konkretneje začrtal svojo pot v hip hopu s prvencem “Individuum”. Leto kasneje je sledil album “Jacob” in nato še lanskoletni “Jacob Deluxe”, ki je nastal v sodelovanju s producentom Hyujem. Vazzova glasba je naklonjena predvsem smernicam klasičnega starošolskega izročila, ki pa ga mladenič navdahnjeno kombinira z elementi nekaterih novejših žanrov. S hitrim in kvalitetnim razvojem glasbene produkcije in suverenega tekstopisja, ki rezultira v originalni vsebini, se Vazz nedvomno uvršča med vodilne obraze nove reperske generacije na slovenski sceni. 

3. Kontroverzni slovenski elektronski trap pop kolektiv SBO, ki je dvignil prah s svojimi nedavnimi videospoti

Kot avantgarda ljubljanske trap mladeži si je kolektiv SBO prislužil različne stigme. Njihova brezkompromisna pojava in nefiltriran izraz sta v domačem prostoru odmevali kot nekakšen novodobni pank za internetno generacijo. SBO so zabavljači in depresivci, mučki provokatorji in les enfants terribles avtohtone trap scene. Poznamo jih po hitih, kot sta Tipi so pičke in Sara Bezovšek, mikstejpih z dvojcem AMN, sodelovanju v kolektivu Guapo Gang in od letošnjega marca tudi ambicioznem debitantskem albumu “TRANS”, ki so ga pospremili odmevni videospoti za single Ljubljana je Berlin, Postaja F in Psihonaut. Kot otroci slovenske politične tranzicije SBO z albumom naznanjajo obrat od kontroverznosti trapa k introspekciji transžanrske plesne elektronike. 

4. Mladi slovenski pop soul predstavnik Hauptman, ki osvaja slovenske radijske postaje

Mlad izurjen jazz vokalist ter pianist samouk z lastno glasbeno vizijo izstopa iz okvirjev tipičnega sodobnega popa. Leta 2019 je glasbeno pot začel kot samostojni ustvarjalec, letos februarja pa je z bendom izdal debitantski album “Finished, not perfect”. Njegove komade bi lahko označili kot preprost preplet različnih prvin jazza, R&B-ja, soula in funka, pri ustvarjanju pa se zaradi širokega nabora vplivov rad drži načela “manj je več”. Zasanjani Hauptmanov izraz se poigrava s sproščenimi gruvi, prijetno vokalizacijo in dodelanimi aranžmaji, ustvarjajoč izviren glasbeni mozaik s pridihom pristnosti. 

5. Slovensko-hrvaška dekliška neosoul naveza Freekind, ki veliko obeta

Pod najnovejše poglavje regionalnega neo soula se podpisujeta hrvaška pianistka in vokalistka Sara Ester Gerdelj in slovenska bobnarka Nina Korošak Serčič. Kreativna filozofija, ki jo glasbenici živita in delita skozi svojo glasbo, je utelešena v samem imenu benda: bodi svoboden, bodi prijazen. Njuna tehtna besedila z močnimi sporočili zaživijo na krilih ritmov in melodij soula, R&B-ja in jazza. Glasbeni izraz dvojca Freekind. navdihuje glasba idolov, kot so Noname, D’Angelo in Common. Medtem ko čakamo na njun dolgometražni prvenec, zaužijte dozo izvirnega sodobnega soula dveh navdihujočih mladih umetnic.   

Vstopnice dobite tukaj.

Fotografije: Festival MENT

Preberite še: Kaia Gerber je nosila vodilni kos te sezone, ki ga obožujejo ženske vseh starosti

Priporočamo tudi: Pozabite na romantične obleke, to je najbolj vroč trend letošnjega poletja