Matjaž Tančič, najboljši 3D-fotograf na svetu

21. 3. 2013
Matjaž Tančič, najboljši 3D-fotograf na svetu

Svetovna fotografska organizacija je za najboljšega 3D-fotografa na svetu razglasila Slovenca Matjaža Tančiča.

Letošnjo nagrado Sony World Photography si je prislužil s fotografijo iz serije Timekeeper, ki je nastala v kitajski provinci Yixian.

Matjaž Tančič je svojo fotografsko kariero začel kot fotoreporter na Mladini, nato pa se je resneje posvetil modni fotografiji, študiral je na London College of Fashion. "Zdaj je vodilni svetovni 3D-modni fotograf, ki je razdvojen med Pekingom in Ljubljano, Tančičeva dela so bila razstavljena in objavljena po vsem svetu," so zapisali na spletni strani Svetovne fotografske organizacije.

Matjaž objavlja v prestižnih revijah, kot so Vogue, L Officiel, Playboy, Mercedes Benz Magazine, Inspire ...  Leta 2009 se je uvrstil med šest finalistov svetovnega natečaja Google Photography Prize, na katerem je sodelovalo več kot 3.500 fotografov.

London-Peking-London
Tančič je ob razglasitvi dejal, da je krog s tem sklenjen: "3D-fotografija, ki sem jo posnel v Londonu, me je odpeljala na Kitajsko, fotografije, ki sem jih posnel tam, me peljejo nazaj v London. Pravijo, da sem najboljši 3D-fotograf na svetu. Nisem prepričan, vsekakor pa vem, da to zahteva veliko dela ... a sem pripravljen. London, prihajam!"

Nagrajena fotografija bo razstavljena na razstavi Sony World Photography v londonski Somerset House od 26. aprila do 12. maja.

Matjaž zadnje leto deluje v Pekingu, kjer je sodeloval na številnih odmevnih fotografskih razstavah in sodeluje z različnimi mediji ter agencijami.

Več o nastajanju serije Timekeeper lahko preberete na avtorjevem blogu.