Kulturni napovednik, od 5. do 12. decembra

5. 12. 2007

Mesta po Sloveniji so že praznično okrašena in če vas na plano niso zvabila mnogotera miklavževanja ter praznični sejmi, potem vas bo prav gotovo premamil sprehod po z lučkami obsijanih ulicah in merica kuhanega vina.

V Ljubljani še do nedelje (9. decembra) poteka festival Animateka, v okviru katerega vas v KinoDvoru čakajo zanimivi animirani filmi iz vsega sveta, poudarek pa je tudi na delih iz držav nekdanje Jugoslavije.

V četrtek (6. decembra) se pričenja tudi Frozen festival pomladi, ki bo trajal do 14. decembra in je nekakšna zimska različica festivala pomladi in obsega predvsem ustvarjalnost na področju elektronske glasbe.

FILM

Od četrtka dalje na redni spored kinematografov prihaja romantična komedija Predzakonske težave z Jessico Albo in Daneom Cookom v glavnih vlogah, če pa si želite kvalitetnejše filmske izkušnje, se odpravite na ogled drame V dolini smrti, v kateri blestita Tommy Lee Jones in Susan Sarandon, zanemariti pa ne gre niti igralskega prispevka Charlize Theron. V ponedeljek (10. decembra) si lahko v Cankarjevem domu ob spremljavi orkestra SNG Maribor ogledate kultni film Charlieja Chaplina Luči velemesta.

GLASBA

Če ste bili dovolj hitri pri nakupu vstopnic, potem boste te dni uživali na koncertu priznanega pianista Iva Pogorelića v Cankarjevem domu. Na koncertnih odrih lahko znova ujamete zadnje čase zelo aktivna Guštija in Polono. Tokrat bosta v soboto (8. decembra) obiskala Klub grajski park v Logatcu. Istega dne bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču nastopil balkanski šarmer Zdravko Čolić.

ODER

V četrtek, petek in soboto (6., 7. in 8. decembra) bo v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča moč prisluhniti opereti Kneginja Čardaša. V soboto (8. decembra) si lahko v ljubljanskem MGL-u ogledate predstavo Zgodbe vsakdanje norosti Petra Zelenke, v kateri nastopajo Gašper Tič, Jette Ostan Verjup, Bernarda Oman, Tanja Ribič in drugi. V torek (11. decembra) pa vas v Teatru komedija v BTC Cityju pričakuje Polona Vetrih v svetovni uspešnici Shirley Valentine.

RAZSTAVE

V četrtek (6. decembra) bodo v Slovenskem etnografskem muzeju otvorili razstavo Zgodbe z dvorišča, lesene igrače in igre - med kulturno dediščino in dizajnom, ki je nastala ob 1. bienalu slovenske neodvisne ilustracije.

ELLE priporoča

  • 6., 7. in 8. decembra ob 19.30 v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča - Kneginja Čardaša. Ob očarljivih melodijah operete Emericha Kalmana se bo gledalcem razkrila ljubezenska zgodba znane kabaretne plesalke in princa Edvina.
  • 10. decembra ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma - Luči velemesta (City Lights). Slavnostna filmska projekcija mojstrovine Charlesa Chaplina, ki jo bodo predvajali ob spremljavi orkestra SNG Maribor pod vodstvom dirigenta Roberta Israela.

Fotografije promocijski material