Ilustracije: Umetnost z značajem

3. 8. 2014

Elle je izbrala pet ilustratorjev, ki s svojimi deli izražajo svoj pogled na svet in bogatijo prostor okoli nas.

Mojca Krajnc

V delih simpatične ilustratorke, grafične oblikovalke in slikarke prevladujejo močne barve ter čiste ploskve. mojcakrajnc.com

Na katero delo ste najbolj ponosni?

Trenutno na svoje ilustracije za Cocktino mednarodno kampanjo, saj je moje delo res močno izpostavljeno. Mislim, da skorajda ni nikogar, ki v zadnjih mesecih ni videl barvitih obcestnih plakatov za različne Cocktine okuse, se peljal s 'Cocktinim' avtobusom oziroma za njim ali zasledil Cocktinega televizijskega oglasa. Seveda pa pri tem ne smem izpustiti ilustracij za Elle, ki zasedajo prav posebno mesto v mojem srcu.

S katero tehniko se najraje izražate?

Čeprav večinoma delam digitalno, sem še vedno rada v stiku z materijo, zato poskusim v svoje ilustracije vključiti tudi kaj klasičnega. Stilsko se nekako navezujem na bolj grafični način, kjer mogoče ni toliko manevrskega prostora za teksture ali sekundarne likovne elemente, vendar kljub temu praktično vsakič izhajam iz risbe.

Kaj najraje prenašate na papir? Zakaj?

Modo, življenjski stil, interjer, portrete, dizajn – skratka, same lepe stvari. To mi je najbližje, s temi motivi se vsakodnevno srečujem skozi revije, knjige in tiskovine, televizijske oddaje, v prostem in delovnem času. Tukaj sem našla svoje mesto, kar se odraža tudi v stilu. Seveda črpam navdih tudi iz težkih, socialno obarvanih tematik in zgodb, čeprav to potem zakrijem z močnimi, prodornimi in pozitivnimi barvami ter sproščeno linijo.

Vaši priljubljeni ilustratorji?

Blizu so mi ne le sodobni tuji ilustratorji, kot so Jason Brooks, Jasper Goodall, David Downton in Sanna Annukka, temveč tudi likovni umetniki, kot so Warhol, Basquiat, Kandinsky, Matisse in še ogromno drugih. Malce spremljam celo grafitarje oziroma ulične umetnike: Banksyja, Don Matea, Jefa Aerosola, Invaderja. V stiku sem tudi z delom priznanih oblikovalcev pa fotografov in še in še. V glavnem spremljam vse, kar se dogaja na kreativnem področju. Zelo cenim slovenske avtorje, saj po kakovosti niti malo ne zaostajajo za tujimi, zato tukaj težko izpostavim enega.

Helena Vedrić

Iz prečiščenih in pogosto enobarvnih ilustracij oblikovalke nakita in ilustratorke vejeta ženstvenost in pozitivno vzdušje. helenavedric.blogspot.com

helena vedrić

Na katero delo ste najbolj ponosni?

Ponosna sem na vsa dela, ki so bila narejena iz strahu, da jih ne bom mogla zrisati. Pa sem ji zrisala. In sem še vedno živa. Najbolj znano delo pa je seveda kolekcija Vsemu bom kos, ki pravzaprav ni ilustracija, ampak bolj igra besed in slike.

S katero tehniko se najraje izražate?

Najraje se izražam z naključno izbranim kosom papirja in s svinčnikom ali navadnim kemikom v roki. To je najbolj iskrena in direktna povezava mojih misli z roko brez vmesnih računalniških interakcij, po katerih tudi rada posežem.

Kaj najraje prenašate na papir? Zakaj?

Vse, kar me v tistem trenutku zadene: krajina, arhitektura, moda, fotografija ...

Vaši priljubljeni ilustratorji?

Uf, veliko jih je. Trenutno občudujem surovega Pata Perryja, modno Garance Dore, zabavno Milanko Fabjanič, vsestranskega Brocka Davisa in vse, ki barvajo slikanice izven zarisanih polj!

Zoran Pungerčar

Ilustrator se preživlja kot grafični oblikovalec, rad pa izdeluje tudi fanzine. Njegove ekspresivne ilustracije, ki pogosto spominjajo na otroške risbe, objavlja tudi The New York Times. zoranpungercar.com

zoran pungerčar

Na katero delo ste najbolj ponosni?

Težko bi izpostavil en projekt, saj do vseh gojim enak odnos.

S katero tehniko se najraje izražate?

Ko delam za naročnika, začnem vedno na papirju in končam digitalno. Kadar delam pri zasebnih projektih, pa običajno kombiniram različne tehnike. Zadnje čase mi najbolj ustreza mešanica risbe, kolaža in akrila.

Kaj najraje prenašate na papir? Zakaj?

Rastline in živali. Ker so dobre po srcu.

Vaši priljubljeni ilustratorji?

Luke Best, Maxwell Loren Holyoke Hirsch, Keith Neigley, Jon Han, Christobal Schmal, Mari Kanstad Johnsen, spisek je predolg ...

Mina Žabnikar

mina žabnikarMina Fina je vsestranska umetnica, saj se poleg ilustracije ukvarja še z videom in grafičnim oblikovanjem. Njene ilustracije so slikovite, izpovedne in globoko intimne. minafina.si

Na katero delo ste najbolj ponosni?

Najbolj na svoje razstave in pripadajoče knjige umetnika.

S katero tehniko se najraje izražate?

Najraje uporabljam mehki svinčnik. Granitno siva je moja najljubša barva. Nebarva.

Kaj najraje prenašate na papir? Zakaj?

Klasično: obraz, figuro in roke, ki kadijo.

Vaši priljubljeni ilustratorji?

Internet je kriv, da lahko vsak dan odkrijem nove priljubljene. Težko se odločim. Veliko sodobnikov, tako domačih kot tujih, me navdihuje. Mogoče bi omenila novi val ilustratorjev s Finske pod okriljem Pekka agencije. 

Marc Johns

marc johnsKanadski ilustrator ustvarja muhaste risbe, napolnjene z duhovitostjo in humorjem. Njegovi liki so narisani preprosto, le z nekaj potegi peresa, pa vendar povedo več kot tisoč besed. marcjohns.com

Na katero delo ste najbolj ponosni?

Na What to focus on. Narisal sem jo kot opomnik samemu sebi, končalo pa se je tako, da se je nanjo odzvalo veliko ljudi. To je moj najbolj priljubljen tisk in moja najbolj tetovirana risba.

S katero tehniko se najraje izražate?

Uporabljam svinčnik in akvarele. Risbo najprej skiciram s svinčnikom na akvarel papir, potem jo prevlečem s peresnikom, pobrišem svinčnik, nato nanesem akvarele. Zdi se mi, da je risanje najbolj neposredna oblika izražanja. Ko dobite idejo, jo lahko na papir prenesete takoj. Zelo malo zamude, postopek pa ni zapleten.

Kaj najraje prenašate na papir? Zakaj?

Mislim, da je svet, ki smo ga ustvarili, malce absurden, tako rišem o tem, torej risbe, ki so absurdne. Moje risbe pogosto govorijo o krmiljenju sodobnega življenja. Včasih so smešne, včasih pa nimajo smisla. Obstajajo nekatere stvari, ki jih rad rišem znova in znova, na primer papirnate krone, kasetofone, ptice, kozarce za vlaganje, rogove in diamante. Zabavni so za risanje, so pa tudi uporabni simboli in metafore za komuniciranje.

Vaši priljubljeni ilustratorji?

Edward Gorey, Dick Bruna, Quentin Blake, Keith Haring, Jean Michel Basquiat, Maurice Sendak in tisoč drugih.

Pripravila: Tadeja Jereb