Ikonična Laurie Anderson prihaja v Maribor

22. 5. 2012
Laurie Anderson, eklektična avtorica, znana predvsem po svojih multimedijskih nastopih in inovativni uporabi tehnologije, se bo v evropski prestolnici kulture predstavila s koncertno zgodbo Dirtday!. Foto. Lucie Jansch (foto: © Lucie Jansch)
© Lucie Jansch

Kultna ameriška pevka in vsestranska umetnica Laurie Anderson bo 1. junija nastopila v Evropski prestolnici kulture (EPK).

Koncert Andersonove bo nedvomno eden presežkov letošnjega projekta EPK. Newyorška ikona art-pop avantgarde in pionirka elektronske glasbe je ena najbolj ekstravagantnih in vsestranskih umetnic 20. in 21. stoletja. V Mariboru se bo v petek, 1. junija, ob 21.00 v Dvorani Tabor občinstvu predstavila s svojim najnovejšim projektom Dirtday!.

Unikatna slika sveta
Gre za tretji in zadnji del iz serije avtorskih solo zgodb Laurie Anderson, ki vključuje še Happiness in The End of the Moon, Dirtday! pa je vrhunec njenega revolucionarnega dela v tem žanru.

Laurie v koncertni zgodbi Dirtday! s kritično distanco obravnava politiko, predstavi svoj pogled na družine, dotakne se zgodovine in nameni pozornost živalim. Razkošna zvočna pokrajina, globoke zgodbe in glasba ustvarijo unikatno sliko sveta, ki ga sestavljajo sanje in realnost.

Lou Reed, mož in sodelavec
Laurie Anderson je ena najbolj priznanih in drznih ameriških pionirk ustvarjalnosti. Je vizualna umetnica, komponistka, pesnica, fotografinja, režiserka, elektronska umetnica, vokalistka in instrumentalistka. Živi in dela v New Yorku, od leta 2008 je poročena z glasbenikom Loujem Reedom, ki je produkcijsko poskrbel za njen zadnji album Homeland (2010).

V zadnjih desetletjih je ustvarila več inovativnih in revolucionarnih del, ki so pomembno zaznamovala področja vizualne umetnosti, gledališča in eksperimentalne glasbe.