George R. R. Martin: Pero meseca

22. 8. 2011
George R. R. Martin

Po izboru revije Time sodi pisatelj in scenarist med sto najbolj vplivnih Zemljanov. Avtor epske fantazijske sage Pesem ledu in ognja, ki je obnorela svet – v slovenščino so trenutno prevedene štiri knjige – je obiskal Slovenijo.

Vaša dela se berejokot natančen opis življenja v preteklosti. Koliko je v njih brskanja za podatki o preteklosti in koliko je fikcije?

Gre za kombinacijo obojega – zelo veliko se opiram na vire o angleškem in francoskem srednjem veku. Predvsem pa je bil moj namen ustvariti mešanico med zgodovinski dejstvi, torej realizmom, in domišljijo.

Mogoče pa vendarle veste nekaj, o čemer se večini ne sanja. Ste odkrili vzporedni svet?

Tolkien (Gospodar prstanov, op. a.) je ustvaril termin sekundarni svet s popolnoma naravnimi zakonitostmi in zgodovino na Zemlji, ki pa se ni nikoli resnično zgodila, oziroma njenim podrugačenjem. V njej ni zunajzemeljskih bitij. Ničesar ne skrivam. (smeh) Nisem odkril kakšnega novega sveta.

V Sloveniji nameravate obiskati za nas pomembne kraje z bogato zgodovino: Ljubljanski in Predjamski grad, grad Kamen, Bled. Lahko pričakujemo, da jih boste omenili v kateri od svojih novih knjig?

Mogoče. Odvisno od tega, kaj bom videl in katere vire bom našel. Nikoli ne veš, kje in kaj te čaka. Ni si mi nerodno sposoditi navdihov, ko jih najdem. Zavedam se, da je vaša zgodovina barvita in zelo krvava.

Prebijam se skozi skoraj 800 strani Igre prestolov, prvega dela sage. Seveda me navdušujejo tudi natančni opisi oblačilne kulture junakov.

Tudi tu gre za kombinacijo zgodovinskih dejstev in domišljije. Veliko sem raziskoval oblačila, pravila obnašanja, vloge, prehranjevalne navade, viteške turnirje srednjega veka. Vse sem ponotranjil in iz tega namesto kopije poskušal ustvariti nekaj svojega, edinstvenega.

Vaše knjige, Harry Potter, Gospodar prstanov … Zakaj imajo bralci danes raje knjige o preteklosti in izmišljenih svetovih kot sedanjosti?

Zaradi eksotičnosti, čudes, grozot. Hočejo nekaj, česar nimajo doma. Ljudje so lačni nevsakdanjosti in domišljijska literatura jih hrani z njimi. To je podobno potovanjem: ljudje letijo na različne konce sveta po nova doživetja.

Hermina Kovačič
fotografija Goran Antley