(Film) Michael Shannon

8. 2. 2012
Michael Shannon

Letnik 1974. Ameriški gledališki, televizijski in filmski igralec.

Debitiral je z majhno vlogo v filmu Neskončen dan (1993), nato dobil še nekaj bolj ali manj opaženih igralskih priložnosti, leta 2008 pa je z odlično igro očaral v filmu Krožna cesta Sama Mendesa, kjer je ob boku Kate Winslet in Leonarda DiCapria upodobil čudaškega, neprilagojenega soseda, ki razsutima zakoncema nastavlja ogledalo, v katerem se nočeta videti.

Prislužil si je nominacijo za oskarja za stransko vlogo, kritike pa je navdušil tudi njegov jekleni pogled v vlogi FBI-jevega agenta Nelsona Van Aldena, s katerim je pomagal splaviti HBO-jevo televizijsko serijo Boardwalk Empire. V filmu Zaklonišče, psihološki drami, ki je na letošnjem LIFF-u prejela glavno nagrado žirije, je Curtis LaForche, ljubeč oče in priden delavec, ki ga vedno bolj neusmiljeno načenjajo napadi panike in moraste sanje.

O filmu Zaklonišče
in vlogi, ki jo je odigral v njem, je povedal:

»Zame to ni film o duševni bolezni. Seveda je tudi to ena od mogočih razlag, še zlasti zato, ker se v naši kulturi te problematike zelo zavedamo in smo se naučili biti pozorni nanjo. Toda na koncu koncev ne verjamem, da je to, kar doživlja Curtis, bolezen. Tesnobe nimam za duševno bolezen, tesnoba je zdrava. Čudni se mi zdijo ljudje, ki je nikoli ob ničemer ne občutijo. Poleg tega o tem, kaj se s Curtisom v resnici dogaja, nisem želel vedeti več, kot ve on sam, saj verjamem, da je vse to prav tako velika skrivnost zanj kot za ljudi okrog njega. Del poti, ki jo mora prehoditi, je tudi to, da poskuša ugotoviti, kaj se z njim dogaja, in jaz nikakor nisem hotel prehitevati filma.«

Pripravila Špela Barlič,
fotografija promocijsko gradivo

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc