Estelle za Elle: S trdim delom do »eksplozije«

3. 5. 2012

Najverjetneje tudi v spominu tistih, ki vam R & B ni najbolj blizu, še živi Estellina uspešnica American Boy, ki jo je posnela s Kanyejem Westom.

Odtlej je minilo nekaj let, zdaj 32-letna Estelle, ki je za omenjeno sodelovanje dobila tudi grammyja, pa je, kot pravi, odrasla v žensko, ki je po nedavno razpadlem razmerju zrasla tako osebnostno kot v glasbi. Trden dokaz: njen še sveži tretji album, ki ga bo Estelle na odru ljubljanskega Centra urbane kulture Kino Šiška predstavila v sredo, 9. maja.

Z Estelle, ki je tudi velika modna navdušenka in ji srce v tem smislu še posebej zaigra ob besedi Margiela, je nekaj dni pred koncertom poklepetala tudi Elle.

Mednarodni preboj ste doživeli z uspešnico American Boy, a ste imeli že pred tem uspešno kariero doma na Otoku. Kaj je bilo po vašem mnenju tisto, zaradi česar je vaša kariera "eksplodirala"?

Verjamem v to, da sta sreča in trenutek "eksplozije" na sceno rezultat trdega dela in temeljitih priprav. Pripravljala sem se dolgo in z velikansko količino dela in vere mi je uspelo. Blagoslovljeno se počutim.

Odraščali ste v multikulturnem Londonu. Kako vas je obdobje otroštva zaznamovalo v glasbenem smislu?

Moji starši (Estellin oče prihaja s karibskega otočja Grenada, mama pa je iz Senegala, op. a.) so poslušali najrazličnejšo glasbo, če je le bila dobra: reggae, rap, pop, folk ... Tako da še vedno navdih črpam tudi iz otroških časov.

Kdo pa so vaši glasbeni vzorniki?

Ella Fitzgerald - zaradi tehnične dovršenosti in izjemnega glasu. Bila je popolna ... Mary J. Blige - ker iz njene glasbe vejejo čustva, ker je tako prvinska ...

Lani je Adele dvigala veliko prahu s kritikami Rihanne in drugih kolegic zaradi "preveč gole kože". Kaj si o tem mislite vi? Nekoč ste dejali, da cenite glasbenice, ki se jim za uspeh ni treba sleči.

Zdaj pa pravim: naj vsak počne tisto, kar mu osmišlja življenje. Jaz to že počnem. Blagoslovljena sem, da lahko delam tisto, kar ljubim, in da od tega lahko živim.

Kaj trenutno poslušate? Je na vašem predvajalniku tudi Azealia Banks, mlada hiphoperka, o kateri se te dni veliko govori?

Obožujem Azealio! Spominja me na čas, ko sem imela 20 let in sem spet začenjala rapati ... Komaj čakam novi val mladih izvajalk.

Povejte nam kaj o vašem najnovejšem albumu All of Me. V čem se razlikuje od vašega prejšnjega dela?

Upam, da bo ljudem všeč. Vzelo mi je tri leta, da sem ga ustvarila in je res zelo oseben, vsaka pesem je kot resničen trenutek in za njim se skriva zgodba. Za ta album sem morala živeti, morala sem zrasti.

To je zelo osebna plošča, vsak košček mojega bitja je zastopano na njem in nisem se držala nazaj. To je prava stvar!

Gremo zdaj še k stilu in modi. Nekoč ste svoj slog oblačenja opisali z besedami "Grace Jones sreča Audrey Hepburn". Sta omenjeni stilski ikoni še vedno vaš navdih?

Da, še vedno. Sicer pa sem z leti vse bolj naklonjena ohlapnejšim oblačilom, ki so po mojem mnenju lahko še bolj elegantna in seksi.

Kaj vas te dni vznemirja na londonskem modnem prizorišču?

Preporod starejših znamk dostopne mode, kot sta River Island in Boy London.

Kaj pa New York, kamor ste se preselili iz Londona? Kako se slog Newyorčank razlikuje od sloga Londončank?

New Yorku že nekaj časa vladajo znamenite "newyorške suhice", v Londonu pa so dekleta nasploh bolj drzna. V New Yorku se preveč podrejajo trendom, a se bodo počasi že vnesle ...

Kako se "spopadate" s svojo odvisnostjo od nakupovanja čevljev? Imate res več sto parov?

Zelo uživam v njih in marljivo še naprej širim svojo zbirko.

Vaš prijatelj in sodelavec Kanye West že ima svojo modno linijo, kaj pa vi?

Bomo videli ...

Kariero ste začeli kot raperka. Boste tudi na slovenskem odru rapali?

Absolutno! Z rapom sem začela. Prežema vso mojo glasbo in je velikanski del moje osebnosti.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc