Moda v Gibanju: Čudovita razstava o italijanskem stilu med letoma 1951 in 1990 & utrinki slovenske mode

10. 6. 2015
Moda v Gibanju: Čudovita razstava o italijanskem stilu med letoma 1951 in 1990 & utrinki slovenske mode (foto: profimedia)
profimedia

V slovenskem etnografskem muzeju bo med 16. junijem in 8. novembrom 2015 na ogled fantastična retrospektiva italijanskega sloga med letoma 1951 in 1990, ki bo dopolnjena z utrinki slovenske mode.

V vrtincu italijanskih modnih kreacij in modnih fotografij Federica Garolle je razstavna zgodba o italijanskem slogu 1951-1990 predstava o snidenju italijanske mode s svetom sladkega življenja, la dolce vita, ki je v 50. in 60. letih 20. stoletja cvetelo v Italiji in se kot razpoznavni slog Made in Italy nadaljuje vse do danes.

Na ogled bo kolekcija ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter 20 italijanskih vodilnih oblikovalcev iz prestižnih ateljejev in modnih hiš, kakor jo hrani obsežna zbirka mode, ki je v lasti Ustanove Sartirana Arte. Dodane so še štiri izposoje obleke.

Predstavljeno modo so ustvarili oblikovalci: sestre Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in še številni drugi, ki so tlakovali identiteto italijanske mode, njeno vsebino, slog in kulturno formo ter prispevali k podobi Italije v svetu.

Utrinki slovenske mode so arhivske podobe na filmu in videu s prizori kulture oblačenja pri nas in odsevi mode v igranem slovenskem filmu, ki obujajo že skoraj pozabljene čase. Razstavljene bodo kreacije mednarodno uveljavljenih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk - Mateje Benedetti, Urške Drofenik, Maje Ferme, Maje Štamol in Svetlane Visintin - pa oživljajo prehod iz preteklosti v sedanjost.

Več na: www.etno-muzej.si

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc