Bliža se EXIT 2011

3. 6. 2011

Exit 2011 bo potekal od 7. do 10. julija na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu. V štirih dneh bo nastopilo več kot 600 izvajalcev na več kot 20 odrih, mi pa vam predstavljamo samo nekaj izmed številnih nastopajočih.

JAMIROQUAI

Acid jazz in funk skupina Jamiroquai s pevcem Jayem Kayem, ki poslušalce navdušuje že 19 let, bo na Petrovaradinski trdnjavi poleg starih hitov predstavila tudi material z novega albuma Rock Dust Light Star, ki so ga izdali novembra lani. Ob skupinah Incognito, The Brand New Heavies, Galliano in Corduroy so Jamiroquai v devetdesetih postali ena izmed najpomembnejših skupin londonske jazz funk in acid jazz scene. Po prvem hitu When You Gonna Learn so podpisali pogodbo z založbo Sony in leta 1993 izdali prvenec Emergency on Planet Earth. Svetovno slavo jim je prinesla tretja plošča – Travelling Without Moving, zanjo pa so leta 1997 prejeli grammyja. Jamiroquai, ki bodo nastopili na glavnem odru festivala Exit, bodo poleg številnih radijskih uspešnic predstavili tudi pesmi z novega, sedmega studijskega albuma Rock Dust Light Show, ki se vrača k njihovim glasbenim začetkom.

M.I.A.

Mathangi Maya Arulpragasam oziroma M.I.A. je bombastična Londončanka z družinskimi koreninami s Šrilanke. Že s prvima singloma Galang in Sunshowers iz leta 2004 je dosegla velik uspeh in bila nominirana za academy awards, grammyja in mercury prize. Leto pozneje je izdala debitantski album Arular, ki je dobil ime po njenem očetu, tamilskem političnem aktivistu. Svoj drugi album Kala je poimenovala po mami in je dosegel zlato naklado v Kanadi in ZDA ter srebrno v Angliji. Julija bo izšel njen tretji album - Maya. Časopis Esquire jo je leta 2008 uvrstil med 75 najvplivnejših oseb 21. stoletja, leta 2009 pa jo je revija Time razglasila za najvplivnejšo osebnost leta.

EDITORS

Za vse oboževalce sodobne britanske rokovske glasbe bodo poskrbeli Editors - skupina, ki že od prvega albuma iz leta 2005 velja za eno izmed najbolj vplivnih in prepoznavnih indie rok skupin na svetu.
Dva platinasta albuma in več kot milijon prodanih izvodov so nenavadni rezultati za njihovo specifično, na trenutke precej mračno mešanico 'sintov', ostrih kitarskih zvokov in skrivnostnih, pogosto dvoumnih besedil.
Kvartet se je spoznal med študijem glasbene tehnologije na univerzi Staffordshire, vendar so kmalu ugotovili, da jih bolj kot študij zanima igranje v bendu. Z uspešnicami, kot sta Bullets in Munich, so že s prvim albumom leta 2005 dosegli veliko oboževalcev, priznanja kritikov, nastope na mednarodnih festivalih in nominacijo za prestižno nagrado mercury. Zdaj ustvarjajo že četrti album, v minulih letih pa so postali eden izmed naj­bolj priljubljenih festivalskih bendov v Evropi. Ob singlih Papillon in You Don’t Know Love lahko na glavnem odru festivala Exit 8. julija pričakujete izjemen večer za glasbene sladokusce.

BAD RELIGION

Začetki kalifornijske pank rok skupine segajo v leto 1979. Po 30 letih dela in 15 studijskih albumih so opaznejši How Could Hell Be Any Worse?, Suffer, Recipe for Hate, Stranger Than Fiction in Process of Belief, omeniti pa je treba tudi zadnji album The Dissent of Man, ki je bil izdan septembra lani. Originalna člana skupine in tekstopisca Greg Graffin in Brett Gurewitz pravita, da so pesmi z novega albuma ene boljših, kar sta jih napisala v karieri, Dissent of Man pa predstav­lja presek glasbene zrelosti članov skupine. “Zdi se mi, da smo na zadnjih albumih vztrajali pri klasičnem zvoku skupine Bad Religion in se nismo oddaljili od tistega, na kar smo bili navajeni,” pravi Gurewitz, “na zadnji plošči pa smo naredili nekaj, česar nismo že vrsto let - raziskovali stvari, ki so v preteklosti vplivale na nas.”

HOUSE OF PAIN

Člana skupine Everlast in Danny Boy sta se za vnovično združitev odločila, ker želita skupaj z oboževalci proslaviti 20. obletnico nastanka skupine. Skoraj neverjetno je, da je največji hit ameriških hiphoperjev House of Pain - Jump Around izšel davnega leta 1991. Album House of Pain, ki ga je skupina izdala isto leto, je popolnoma spremenil zgodovino hiphopa, dosegel je multiplatinasto naklado, himna Jump Around pa se je povzpela na najvišja mesta glasbenih lestvic po vsem svetu. Pet let po izjemnem uspehu so se člani skupine razšli in se posvetili samostojnim karieram. Zdaj so pripravljeni, da s turnejo razveselijo oboževalce po svetu. “Minilo je 20 let in nad turnejo smo navdušeni. Vsak koncert bo kot rojstni dan. Noro bo!” je povedal Everlast.

GROOVE ARMADA

V zadnjem desetletju je angleški dvojec Groove Armada pridobil status ene izmed najbolj iskanih in priljubljenih zasedb v elektronski glasbi. Duet se je poimenoval po razvpiti londonski diskoteki iz sedemdesetih let, lani pa je izšel že njun šesti studij­ski album z naslovom Black Light. Poleg sijajnih recenzij je album Andyju Catu in Tomu Findlayu prinesel tudi nastope na številnih svetovnih festivalskih odrih od Avstralije, Moskve pa do Los Angelesa, nominirana pa sta bila tudi za nagrado grammy. Na Exit prihajata z novim konceptom Red Light, napovedujeta pa udarno kombinacijo štirih predvajalnikov, 'sintov' in številnih efektov.

MAGNETIC MAN

Londonski trio Magnetic Man sestavljajo Oliver Jones, Arthur Smith in Adegbenga Adejumo, bolj znani po vzdevkih DJ Skream, Artwork in Benga. Najprepoznavnejši singel trojice producentov in didžejev I Need Air (odpela ga je Angela Hunte) je zelo hitro osvojil svetovne glasbene lestvice, istoimenski prvenec, ki so ga izdali lani, pa je navdušil tudi dubstep puriste.

PAUL KALKBRENNER

Berlinskih producent, didžej in igralec Paul Kalkbrenner je bil sprva glasbeni teoretik in trobentač, šele pozneje se je odločil za kariero v elektronski glasbi. Leta 2008 je ustvaril soundtrack za nemški film Berlin Calling, v kate­rem je odigral tudi glavno vlogo.

SANTIGOLD

Nekdanja pankerica iz Philadelphie Santi White z umetniškim imenom Santigold velja za eno izmed naj­bolj unikatnih glasbenic na aktualni sceni new wave, njeno glasbo pa primerjajo z izvajalci, kot sta Karen O iz sku­pine The Yeah Yeah Yeahs in že omenjena M.I.A. Uveljavila se je kot avtorica in producentka za različne projekte (na primer album How I Do glasbenice Res), nato pa je leta 2008 začela samostojno kariero z albumom Santogold in singlom L.E.S. Artistes, ki so ga pri reviji Rolling Stone razglasili za drugi najboljši singel leta. Uspešni prvenec ji je omogočil sodelovanje s številnimi zvezdniki, saj so jo na koncertne turneje pova­bili Jay-Z, Björk, Kanye West in Coldplay. Trenutno Santigold ustvarja nov studijski album, za pokušino pa je oboževalcem že ponudila single Go, ustvarjalno kombinacijo s pevko Karen O iz skupine The Yeah Yeah Yeahs.

EXIT v številkah

  • Letos bo festival Exit že 12. zapored in od 7. do 10 julija bo skozi vhod vstopil že dvomilijonti obiskovalec.
    Festival je v minulih 11 letih obiskalo 1.890.000 ljudi. Med njimi so bili samo leta 2010 predstavniki 64 držav. Do zdaj je Exit obiskalo 200 tisoč mladih iz zahodne Evrope, od tega največ Angležev. Vsako leto smo priča obiskovalcem različnih generacij, katerih povprečna starost je 24 let in 194 dni. Ljubitelji festivalov z raznolikim glasbenim okusom potrebujejo kondicijo, da jim uspe videti vse, kar jih zanima na 20 festivalskih odrih, o čemer govori podatek, da povprečni obiskovalec prepešači kar 18,96 kilometra.
  • Za številne je poseben čar festivala življenje v Exit Villageu: spanje v naravi, druženje s kampisti z vsega sveta, zabave, ki potekajo na 80 tisoč kvadratnih metrih skupne velikosti Exit Villagea, kar je več kot 15 nogometnih igrišč.
  • Za nekatere pa je poseben čar Petrovaradinska trdnjava. Da se spremeni v fantastično festivalsko areno, morajo organizatorji vsako leto pripeljati 100 vlačilcev, polnih opreme, najmanj 11 tisoč metrov električnih kablov in 20 tisoč metrov zaščitnih ograj. Na festivalu se uporablja 600 premičnih stranišč, v obtoku pa je 455 tisoč tokenov (plačilno sredstvo na festivalu). Zaposleni so na lanskem festivalu v štirih dneh pojedli 14.580 sendvičev.
  • Exit je gostil največje zvezde današnjega časa. Od leta 2000 je na festivalu nastopilo skupno 3.970 izvajalcev. Štiridnevni program skupno traja 1.232 ur, če bi računali 14-urni program na 22 odrih. Ena oseba bi potrebovala 51 dni, če bi hotela poslušati celoten program naenkrat. Izvajalci na Exitu so prespali 2.113 noči v Novem Sadu, kar je pet let in devet mesecev.
  • Na zadnjem festivalu so izvajalci leteli v 126 različnih letalih do Srbije in iz nje. Exitova služba je s prevozi izvajalcev prevozila tolikšno razdaljo, kot bi 1,5-krat obkrožili planet. Razmerje didžejev glede na skupine, ki so nastopile na Exitu 2010, je 3,24 proti 1. Ko je na jubilejnem Exitu 2009 nastopala Patti Smith, je štela 63 let.
  • Exit je do zdaj pridobil veliko število oboževalcev. Že več kot 100 tisoč ljudi vsakodnevno spremlja festivalske novice in dogajanje na Facebookovi strani, na Exitmusic.tv pa ima svoj profil 1.985 bendov.
  • Lani je deset posameznikov dobilo priložnost, da osebno spoznajo največje zvezde festivala, kot so Faith No More, Placebo, Chemical Brothers, Missy Elliott ... Tako so doživeli popolnoma drugačen Exit, saj so izza scene občutili čar in vse trenutke priprave za nastop pred desettisočglavo množico.



Žiga Lipovec, Story, fotografije Exit press