Domači balet uživa svoj zaslužen trenutek: Baletnik letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, baletni strokovnjak tudi režiser proslave omenjenih nagrad

14. 12. 2023
Domači balet uživa svoj zaslužen trenutek: Baletnik letošnji prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, baletni strokovnjak tudi režiser proslave omenjenih nagrad (foto: Simen Zupancic)
Simen Zupancic

Baletna umetnost je v svetu ena izmed bolj cenjenih, k sreči pa se to prepričanje vedno bolj uveljavlja tudi pri nas.

Proslavo letošnjih Prešernovih nagrad, ki se bodo že tradicionalno zgodile na večer pred 8. februarjem, Prešernovim dnem, bo tokrat režiral Edward Clug, priznani koreograf na področju sodobnega baleta, obenem pa tudi dobitnik nagrade Elle Style Awards v kategoriji Elle moški leta 2019.

Kot so povedali v upravnem odboru Prešernovega sklada, je izbor avtorja proslave potekal po trenutno veljavnem zakonu o Prešernovi nagradi, za katerega pa se kmalu napovedujejo spremembe, kjer naj bi organizacijo proslave prevzel koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve. 

Prešernovo nagrado za življenjsko delo, najvišje slovensko priznanje za izjemne dosežke na kulturno-umetniškem področju, je letos prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk, tako kot baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer.

Vse navdušence baleta pa bo zagotovo zanimal tudi pogovor z našo izjemno baletno plesalko, Valentino Turcu, ki ga v okviru Mastercard podkasta navdiha vodi Borut Pahor. 

Fotografija Simen Zupancic

Priporočamo še: To osupljivo zgodbo nosijo črni satenasti čeveljci, ki jih je v dar od balerine Valentine Turcu prejel Borut Pahor

Preberite tudi: Tukaj je nova ELLE! Urednica mode in lepote Petra Windschnurer tokrat o sproščanju, ukrojenem po svoji meri