Pavarottijev naslednik se vrača v Ljubljano

25. 8. 2024
Pavarottijev naslednik se vrača v Ljubljano (foto: promocijsko gradivo)
promocijsko gradivo

Na 72. Ljubljana Festivalu bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil Juan Diego Flórez, eden največjih svetovnih tenorjev sodobnega časa in grammyjev nominiranec. Koncert opernih arij s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bo 27. avgusta ob 20.00 pod vodstvom ukrajinske dirigentke Oksane Liniv, ki je od leta 2022  glasbena vodja Teatra Comunale di Bologna (Mestnega gledališča v Bologni) Opernega pevca in maestro smo spoznali že na 70. ediciji festivala, ko sta prejela stoječe ovacije.

Priljubljeni perujski tenorist Juan Diego Flórez je od svojega profesionalnega debija leta 1996 Rossinijevem opernem festivalu v Pesaru nastopil v vseh večjih opernih hišah v Milanu, Berlinu, Salzburgu, New Yorku, Zürichu in na Dunaju pod vodstvom vodilnih svetovnih dirigentov, posnel številne zgoščenke in prejel mnogo nagrad. Leta 2009 je bil tudi nominiran za nagrado grammy za album Bel Canto Spectacular.  

Preberite še:

Ko so velike operne hiše potrebovale tenorja za Rossinijeve opere, je bil Flórez vedno prva izbira. Pred dnevi je nastopil na Rossinijevem festivalu v operi Ermione. Eno arijo iz te opere bo odpel tudi v Ljubljani, sicer pa nam bo poleg omenjene arije Gioachina Rossinija zapel nekatere najslavnejše romantične arije 19. stoletja opernih velikanov, kot so Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Charles Gounod, Jules Massenet in Jacques Offenbach.  

Pavarottijev naslednik se vrača v Ljubljano
promocijsko gradivo

Oksana Liniv

Njegovi začetki niso prav nič operni, saj je imel svojo rock skupino, s katero so nastopali v barih in organizirali svoje koncerte. Vpisal se je na konservatorij, ker je bil brezplačen in ker se je želel izboljšati v popu, ampak na konservatoriju je klasična glasba. Kaj kmalu se je zaljubil v klasiko in želel postati tenor. Še danes na koncertih poprime za kitaro in tudi pred dvema letoma je na festivalu poskrbel za posebno koncertno presenečenje, ko je zaigral na kitaro in smo občudovali njegovo vokalno sposobnost.  

Italijanski tenorist Luciano Pavarotti, ki je bil njegov idol, ga je razglasil za svojega naslednika in ob obujanju spominov Flórez pove: »Vsako poletje je preživel pri nas v Pesaru. Srečevala sva se, skupaj kaj zapela, kosila, prijateljevala. Nikoli mi ni dajal tehničnih pevskih nasvetov, mi je pa povedal, kako deluje moj glas. To mi je prišlo zelo prav, ko sem nastopil v vlogi, s katero je on zaslovel. Pred premiero sem ga poklical in mi je zaželel srečo. Rekel mi je: Vse bo odlično, šampion, samo pogumno.« Flórez rad zapoje tudi De Curtisovo Torna a Surriento, ki je bila nekoč najbolj priljubljena med dodatki Pavarottija. Vstopnice so na voljo na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in Eventimovih prodajnih mestih. 

Fotografije: promocijsko gradivo

V slovenščino preveden že drugi del knjige, ki je navdušila bralce po vsem svetu

Novo na Metroplay: "Po srcu sem rokerica." - Nina Strnad | Elle podkast