Katarina Veselič: Fotografinja, ki v objektiv lovi trenutke in se prepušča življenju

Narava, tisk, obdelana fotografija, barve ... Vse to je Katarina Veselič, s katero se je pogovarjala naša novinarka Sara Leben.

Lifestyle, 14. 11. 2016
Katarina Veselič: Fotografinja, ki v objektiv lovi trenutke in se prepušča življenju - Foto: Osebni arhiv

Kako bi se opisali?

Po horoskopu tipična tehtnica, pri kateri nikoli ni vse črno-belo. Z glavo v oblakih, a z nogami na tleh. Trmasta, toda prilagodljiva.

Kaj vas je pripeljalo k fotografiji?

Želja po ujemanju trenutkov, beleženje spominov, verjetno tudi dedkova amaterska zbirka fotoaparatov. Tako sem si v času osnovne šole kupila svoj prvi fotoaparat, od takrat pa je ljubezen do fotografije samo še rasla. Imela sem obdobja, ko mi je bila bolj blizu, potem malo manj, zdaj pa brez nje ne morem. Fotoaparat je vedno z mano, v skrajni sili pa je tudi telefon v redu.

Kaj je potrebno za popolno fotografijo?

Popolne fotografije ni, menim pa, da za večino drži rek Ob pravem času na pravem mestu. Če gledam izključno modno področje, potem je za to pomembna celotna ekipa, ki je vložila svoj čas in znanje v neki koncept, kar se rado pozabi.

Na katero sodelovanje ste še zlasti ponosni?

Na vsako sodelovanje sem na svoj način ponosna, saj to pomeni, da nekdo verjame in zaupa v moje delo in kreativnost. Še posebno cenim tista, kjer se ljudje vsakič znova vrnejo k meni.

Če se ne bi ukvarjali s fotografijo, bi ...

... se verjetno še zdaj iskala, preizkušala različna področja. Življenje brez fotografije si le stežka predstavljam.

Kje najdete navdih za življenje?

V ljudeh, ki imajo cilje, načrte. V potovanjih, glasbi, filmu. V naravi, sploh v gorah. V čemerkoli, kar se me dotakne in me kakorkoli pretrese.

Kam najraje odpotujete?

Najraje imam tiste spontane enodnevne izlete, neizmerno pa uživam ob sončnih vzhodih v gorah. Občutkov, ki jih doživljaš ob čakanju vzhoda, potem ko si se za to zbudil ob nenormalni uri in hodil dve do tri ure na vrh, preprosto ni mogoče opisati, treba jih je doživeti.

Knjiga, ki ste jo nazadnje prebrali?

Jorge Bucay – Zgodbe za razmislek. Knjiga, ki jo berem že tretjič v enem letu in me vedno znova preseneti. Vedno znova si potrdim, da z izkušnjami, ki nam jih prinese življenje, gledamo na stvari drugače.

Želja, ki si jo upate povedati na glas?

Za en dan biti asistentka tujim fotografom in fotografinjam, ki jih občudujem. Postavila bi sto in eno vprašanje, pila njihovo znanje, presegla svojo cono udobja.

Na kateri kos v svoji garderobi ste najbolj navezani?

Posebne navezanosti na oblačila nimam, opažam pa, da v zadnjem času najbolj pogosto potegnem iz omare tri kose – belo plisirano krilo, črn klobuček in nahrbtnik Frachella.

Česa se še zlasti veselite?

Izpopolnjenje portfolja, nadgrajevanja znanja, novih sodelovanj. To so načrti, ki se jih lahko vedno držim, dolgoročnih načrtov nisem nikoli imela, saj se vedno lahko kaj spremeni v zadnjem trenutku. Trenutno se ravnam po načelu Go with the flow (prepusti se toku, op. p.).

Pripravila Sara Leben

Preberite še: To sta Slovenca, ki izdelujeta najslajše čokolade ta hip!

Priporočamo tudi: Ina Shai: Slovenka, ki se že druži z velikani iz sveta glasbe (VIDEO)

Najbolj brano