Kako se odzvati v poplavi odločitev?

Se vsako minuto o nečem odločate? Vam bodo pregoreli možgani?

Lifestyle, 19. 4. 2017

Odločitve

Res vam bodo in res bi se vam morali smiliti – lastni možgani, namreč. Med vsemi organi v našem telesu, če izvzamemo hiperaktivno srce, imajo prav možgani najtežjo nalogo. Medtem ko oči utripnejo 28.800-krat na dan, nam milijarde nevronov pomagajo obdelati 35.000 odločitev. Riba ali meso za kosilo? Visoke ali nizke pete? Prenova ali gradnja? Enega otroka ali dva?

To so sklepi, ki olajšajo odločitve:

Razmišljajte na glas.

Če na primer razmišljate o novem delovnem mestu, na glas povejte atribute, zaradi katerih menite, da bi se morali odločiti za to spremembo. Je bolj razburljivo? Korak naprej? Boste imeli proste sobote?

Bodite Gandi.

Predstavljajte si sebe kot modro starko in si zastavite vprašanje, ki vam bo pomagalo sprostiti čustveno napetost. Če se narobe odločim, se bo zaradi tega nehal vrteti svet? Se bo moje življenje spremenilo na slabše ali se bo samo spremenilo, s čimer ni prav nič narobe?

Ust varite si preglednico.

Pregled nad prednostmi in slabostmi, zapisanimi drugo ob drugi, vam bo omogočal, da pretehtate vse možnosti na najbolj racionalen in logičen način. Le ne pozabite ob tem prisluhniti še notranjemu glasu!

Vrzite kovanec.

Ko mečete kovanec, ki bo odločil namesto vas, in ta pristane na nasprotni strani od tistega, kar si v resnici želite, boste občutili razočaranje. To je res najbolj preprost odgovor, ali ne?

Prevedla in priredila: Nina Pretnar

Najbolj brano