Kako otrokom omogočiti globlji razvoj?

Pogovarjali smo se s trenerko Brainobrain, Jernejo Čepelnik, ki nam je razkrila fantastično skrivnost, kako otrokom omogočiti globlji razvoj.

Lifestyle, 10. 9. 2017

Kako otrokom omogočiti globlji razvoj?

Ste trenerka tehinke Brainobrain? Za kaj gre?

Brainobrain je mednarodni program, ki se je v zadnjih desetih letih razširil v več kot 25 državah po svetu in je še vedno v procesu širitve.

Kaj vas je pripreljalo do tega?

Sama že nekaj let intenzivno delam na samopodobi. Že dlje časa se ukvarjam z raznolikimi izobraževalnimi tehnikami in delček tega sem želela prenesti tudi na mlade. Kajti na njih svet stoji. Sliši se precej klišejsko, a ni niti malo.

Moj sin Matevž je pred časom dobil odločbo, da ima težave z branjem - disleksija in pisanjem - disgrafija, in to je bil ključni razlog, da sem se odločila za izobraževanje, za tehniko Brainobrain.

In komu je tehnika namenjena?

Ta fantastičen program je namenjen otrokom od 4. do 14. leta in temelji na nevrolingvističnem programiranju (NLP-ju) in vajah z abakusom. Prav s pomočjo slednjih orodij lahko otroci dosežejo izvrstne rezultate že po nekaj mesecih dela po tem programu.

Pri vašem učenju uporabljate zanimiv pripomoček abakus. Kako deluje?

Tako je. Naše osnovno sredstvo je abak (abakus). Tisto, kar je pri njem posebno je njegova struktura in način dela. Njegov izgled si je zelo lahko zapomniti. Glede na to, da se abak uporablja s prsti, le ta stimulira delovanje možganov. Še posebej to velja takrat, ko je aktivnost povezana s točno določenimi vajami, ki se ponavljajo v intervalih. Tako lahko rečemo, da so matematične vaje, ki jih otroci delajo na abaku nekaj podobnega kot počepi ali skleci za možgane.

Otroci se tako učijo vizualizirati kroglice abaka (vizualno), izgovarjajo 'magične besede' (audio) in premikajo kroglice (kinestetika). Pri slednjem gre za VAK metodo učenja.

Kaj je pri tem programu še tako drugače?

Razen vaj z abakusom in miselne aritmetike otroci izvajajo vaje za koncentracijo in dihanje, vaje s katerimi spodbujajo delovanje možganov, razmišljajo o vrednotah in lastnostih oseb, ki so njihovi vzorniki. Pomembno pa je tudi to, da doma starši vadijo z otrokom s pomočjo abaka.

Cilj programa je s pomočjo navedenih tehnik povečati kreativnost, koncentracijo in fokus.

In tudi samozavest, fotografski spomin, občutek sodelovanja in timskega dela, sposobnost hitrjšega učenja, vizualizacijo, odlične številčne in vizualne sposobnosti, predvsem pa temeljne družbene vrednote.

Pripravila Ajda Hovnik Plešej

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri