Kako otroka vzgojiti v uspešnega športnika? (nasveti mame Luke Dončića)

Miriam Poterbin je gospa, ki jo je bilo v teh mesecih videti na skoraj vsaki naslovnici revije. Je dama z velikim D in s sinom, ki sveta ni osvojil le s košarkarskimi triki, ampak tudi s svojim preprostim odnosom in vzgojo, ob kateri bi človek le nagnil glavo in odobravajoče prikimal. 

Lifestyle, 6. 11. 2017

O njeni zgodbi je bilo v teh mesecih povedanega že veliko in številnim je lahko s svojimi življenjskimi izkušnjami v navdih. 

Naša novinarka Nika pa je Miriam, sicer strokovnjakinjo iz področja lepote, povprašala o tem, kakšno vzgojo je ubrala pri Luki, ki že vse od trinajstega leta živi in igra v španskem Madridu. 

"Že ko je bil majhen fant me je prosil, naj pokličem trenerja, da bi se lahko udeležil še treninga mlajših ali starejših selekcij. Nikoli ni imel dovolj treningov (smeh)," se Lukovih začetkov v košarki spominja Mirjam in dodaja, da je že vse od malega svoje srce posvetil košarki.

Happy birthday to my Mom!!!❤❤

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on Apr 7, 2017 at 2:46am PDT

Luka se je nad košarko navdušil že kot otrok.

"Je pravi talent, po drugi strani pa zelo delaven, kar je v veliki  meri prav tako zasluženo za njegov uspeh," meni Miriam, ki je v vsem tem času iskala najprimernejšo pot, kako svojega sina vzgojiti v samostojnega fanta.

"V to sem vložila veliko truda, že ko je bil še majhen. Pomembno se mi je zdelo, da je dober in pošten, pa tudi, da se bo odzval klicu na pomoč ljudem v stiski," je povedala in dodala, da je danes kot mama najbolj ponosna na to, kako rad pomaga. "Največ otrokom, ki pomoč resnično potrebujejo. Kljub uspehu mu je uspelo ostati trdno na tleh in se razviti v zelo 'fejst' fanta. To mi je v velik ponos,' je povedala.

#familyfirst❤

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on Sep 2, 2017 at 2:24pm PDT

Miriam, z mamo Mileno in Lukovim dekletom Anomarijo med navijanjem na tekmi evropskega prvenstva.

'Mame naj z otroki preživijo čimveč časa'

In čeprav se na začetku v Madrid ni preselila z Luko, se danes tega časa spominja kot najtežjega obdobja v njenem življenju. Prav zato ima 'čas' zanjo zdaj poseben pomen in prav temu pripisuje zasluge, da sta danes kot mama in sin tako povezana, kot sta. 

"Vsem mamam, katerih otroci so zaljubljeni v šport svetujem, naj se z otrokom kar se le da ukvarjajo in preživijo v njegovi družbi čim več časa. Otroka je treba podpirati pri njegovih odločitvah in poslušati njegove želje. Ne svojih, ampak njegove. S svojim obnašanjem pa smo jim seveda najboljši zgled," je kratko pojasnila Mirjam, ki je skupni čas s sinom vedno postavljala na prvo mesto.

My world❤️

A post shared by Miriam Poterbin (@mirjampoterbin) on Sep 26, 2017 at 12:24pm PDT

"Veliko časa sem preživela z njim, moj delavnik ni niti najmanj oviral mojega druženja z otrokom, saj sem delala le, ko je bil on v šoli ali v vrtcu. Pomembno je, da z otrokom preživiš veliko časa, saj se tako ustvari močna vez med vama. Mislim, da sva z Lukom ustvarila prav to izjemno medsebojno zaupanje," je še povedala Mirjam in dodala, da so se ob vsem tem kot družina še bolj povezali. 

Pripravila: Kaja Milanič
Foto: Luka Dončić Instagram, Miriam Poterbin, Helena Kermelj

Preberite še: → 5 fantastičnih idej, kako preživeti jesenske večere v dvoje

Priporočamo tudi: → Alenka Košir: V življenju je našla popolno ravnovesje - preverite, kako!

Najbolj brano