Kako najlažje napolniti avtomobilsko pnevmatiko? (To bi morala prebrati vsaka ženska!)

Vse za varnost ... Čeprav se morda zdi mukotrpno opravilo, je polnjenje pnevmatike za vaš avtomobil veliko bolj pomembno, kot si mislite.

Lifestyle, 25. 10. 2016

Polnjenje pnevmatike

Polna pnevmatika pomeni varnost in ekonomičnost na cesti, saj je od tega odvisna tudi poraba goriva, avtomobil je bolj odziven, vožnja pa udobnejša.

Da zagotovite ustrezno stopnjo tlaka v pnevmatikah, najprej poiščite nalepko na voznikovi strani, ki prikazuje omejitev teže in podatke o pnevmatikah. Ne nanašajte se na oznako na pnevmatikah, saj te prikazujejo najvišji tlak, in ne najbolj priporočljivega. Običajno se višina tlaka giblje med 30 in 35 bari. Če vaša pnevmatika ni prazna že na prvi pogled, morate za ugotovitev tlaka uporabiti merilno napravo. Tlak v pnevmatikah naj bi preverjali vsaj enkrat na mesec, saj nanj vpliva tudi temperatura.

Kaj storiti?

1.

Zapeljite avtomobil na ravno površino v senci.

2.

Odstranite pokrove ventilov s pnevmatike.

3.

Trdno pritisnite konico merilnika naravnost na steblo ventila pnevmatike.

4.

Profil pnevmatike mora zaznati količino barov; če se število zdi nerealno nizko ali visoko – na primer 1 bar ali 85 barov –, morate ponoviti prejšnji korak, ki zagotavlja, da je merilnik v pravilnem stiku z ventilom na pnevmatiki.

5.

Če je izmerjeni tlak višji od priporočenega, pritisnite konico črpalke na ventil, dokler ne zaslišite, da zrak uhaja ven. To počnite polagoma, vmes preverite tlak, da ga ne izpustite preveč.

6.

Še enkrat preverite tlak v pnevmatikah. Če je nižji od priporočenega, trdno pritisnite konico črpalke na ventil. Slišali boste, kako zrak vstopa v pnevmatiko. Če slišite uhajanje zraka, še enkrat preverite, ali je povezava med zračno cevjo in ventilom pnevmatike varna.

7.

Ko menite, da ste dodali ali izpustili dovolj zraka, ponovno preverite tlak v pnevmatikah.

8.

Namestite pokrovčke ventilov. Ta korak sicer ni nujen, a če ventila ne boste zaprli, bo zrak iz pnevmatik uhajal hitreje. Še zlasti je pomembno, da ga zaprete pozimi, saj če v pnevmatiko zaide voda in zaradi mraza zmrzne, lahko to povzroči, da pnevmatika poči.

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: 6 načinov, kako se dokončno znebiti nereda

Priporočamo tudi članek: Poglej, kakšne super stvari so za Noč čarovnic 2016 pripravili v ZOO Ljubljana

Najbolj brano