Kako izbrati popoln šopek rož, ki bo cvetel dlje časa?

Nihče si ne želi zapraviti premoženja za šopek rož, ki bo v nekaj dneh popolnoma ovenel. Temu se lahko izognete tako, da cvetlice kupite v vrtnariji, kjer ni dvoma o njihovi svežini. Če nimate možnosti neposrednega kupovanja rož, se obrnite na svojega lokalnega cvetličarja, ki počne prav to.

Lifestyle, 20. 8. 2016
Kako izbrati popoln šopek rož, ki bo cvetel dlje časa? - Foto: Tomo Brejc

1.

Pozanimajte se, katere rastline so v času kupovanja v sezoni cvetenja. Cene sezonskega cvetja so vedno nižje pa tudi izbira je navadno večja in boljša.

2.

Izberite cvetlice s še zaprtim popkom, ki se bo v nekaj dneh razprl in zacvetel. Izogibajte se rožam, ki imajo porjavele liste ali steblo. Oboje nakazuje, da so rože stare že nekaj dni in bodo kmalu izgubile lepoto.

3. 

Ni treba, da je šopek popoln. Izstopanje, nepravilnost in asimetrija se pojavljajo v naravi in so dobrodošli tudi pri sestavljanju šopka. Bodite pozorni na unikatne oblike, ki bodo naredile šopek veliko bolj zanimiv. In ne pozabite, da ima pri rožah posebno vlogo vonj, ne le videz.

4. 

Šopku čim pogosteje zamenjajte vodo. Če vam čas ne dopušča, da to naredite vsak dan, je to vsak drugi dan že skoraj obvezno. V umazani vodi šopek namreč hitreje veni. Preden ga daste nazaj v svežo vodo, odrežite ovenela stebla.

5. 

Za res trpežen šopek izberite avtohtone cvetlice, ki so videti lepo med sušenjem in ki vam jih ne bo treba namakati v vodi.

Pripravila Nina Vidrih

Preberite še: Kako razviti jutranjo rutino in biti še bolj uspešna? in Elle SOS: Kako obesiti sliko v stanovanju?

Najbolj brano