Je poletje precenjeno? Piše Darjo Hrib

Skoraj popoln letni čas mi vsakič zagreni teh pet neprijetnosti.

Lifestyle, 21. 8. 2021
Je poletje precenjeno? Piše Darjo Hrib - Foto: Profimedia

Po letu, ki je bilo v vseh porah zaznamovano z grozovito pandemijo, je letošnje poletje končno lahko takšno, kot smo ga bili vajeni, preden je eksotični koronavirus začel svojo svetovno turnejo. Vso pomlad smo se množično metali na cepilne igle, da bi si kolektivno vbrizgali ne le imunost, ampak tudi dolgo pričakovano normalnost. In vse kaže, da jo bomo celo doživeli. Ljudje so tako zelo željni vsega, kar je nasprotje v preteklem letu zapovedani izolaciji, da so se pripravljeni v 60 sekundah zavihteti z ničte točke do trojčka na plaži. Vendarle je to čar poletja – druženje, zabava, sprostitev in občasno obžalovanje nespametnih odločitev. Kljub dejstvu, da je poletje tako čudovit letni čas, da o njem kujejo vsaj toliko pesmi kot o ljubezni, pa s seboj prinaša tudi nekaj neprijetnosti, zaradi katerih menim, da poletju ugled rešuje predvsem dejstvo, da je morje toplejše kot spomladi.

Vročinski valovi

Božjastno vroči dnevi so vsaj tako neugodni, neprijetni in nadležni kot dnevi brutalno nizkih temperatur sredi zime. Zunanji svet postane neuporaben, ker lahko le sedimo v senci, švicamo kot puding na pikniku in skorajšnjo vročinsko kap bolj ali manj uspešno odganjamo z limonado, zlito na pol kilograma ledu. Vsi pogovori se potem vrtijo okoli tega, kako vroče je, kako ubijajoč je ta vlažen zrak in kako so včeraj soseda odpeljali z rešilcem, ker se je bedak odločil ob dveh popoldne kositi travo. Ker na koncu dneva smo še vedno Slovenci in bog ne daj, da bi bilo naših pet kvadratnih metrov travnika videti zanemarjenih. Ko useka vročinski val, lahko tako večino dneva le preždimo doma, pod klimo, čakajoč, da zunanje temperature padejo na nekaj bolj ugodnega za človeški organizem – kar pa je na koncu le izgubljen poletni čas.

Poletna oblačila

Oblačila za vroče dni so že reducirana na najmanjšo družbeno še sprejemljivo velikost, kar sicer pomeni, da nam poletni vetrc lahko lažje hladi ude, istočasno pa so takšna oblačila najpogosteje popolnoma nepraktična za vsakodnevno živ­ljenje. Žepov običajno nimajo ali pa so ti bolj provizorične narave in služijo le zelo učinkovitemu izgubljanju ključev in plačilnih kartic. Kam torej s stvarmi, ki jih moramo ves čas nositi s seboj? Denarnica, telefon, ključi doma, ključ avtomobila, mogoče še paket žvečilnih? Če ste dvignili roko, ker želite svetovati torbico, naj vas kar takoj ustavim, ker to, da moram s seboj imeti dodatno opremo za redno opremo, le potrdi, kako nefunkcionalna so poletna oblačila. Ki so, mimogrede, pogosto tudi vizualno izjemno nehvaležna. Sploh na moških, ki se niso ravnokar odtrgali z naslovnice Men's Healtha.

Potenje

Potenje je seksi samo na natreniranih telesih, ki so ravnokar v postopku treniranja. V vseh preostalih okoliščinah je nenadzorovano odtekanje iz vseh por na telesu odbijajoče. Neokusno. In če smo se rodili pod prav posebno srečno zvezdo, lahko potenje izkusimo še v čudoviti družbi zakisanega telesnega vonja. V kakšnem dvigalu ali avtobusu, recimo, kjer ne moremo nemudoma pobegniti od lastnika pazduh, ki razkošno oddajajo vonj po fermentiranem zelju. Pomaga ustrezna higiena, da se izognemo vsaj temu slednjemu problemu, a potenje pač ostaja del poletne idile. Potni mehurčki pod nosom, potne srage, ki se iztekajo na naše obrvi, in srajce s pazdušnimi lužicami, na hrbet prilepljene z velikanskim potnim madežem v velikosti manjše slovenske občine. Krasno. Sezuli bi se, ko ste prišli k meni na obisk? Že v redu, se vidimo jeseni.

Opekline

Med pogostejšimi slabimi odločitvami poletja – poleg tega, da se večina kontinentalnih moških odloči, da so jadralni čevlji na kopnem in polo majice v barvi lososa smiselna poletna oprema – je tudi agresivno sončenje. Svojo bledo telo želimo že v prvih poletnih vzdihljajih nastaviti sončnim žarkom, da bi čim prej ujeli počitniški odtenek rjave, a se vedno znova uštejemo pri ocenjevanju moči sonca ali količine zaščitne kreme in kopalno sezono potem začnemo z učbeniškim primerom opeklin, nesorazmerno razporejenih po telesu, zato smo naslednjih nekaj dni na plaži videti, kot da smo zaspali na štedilniku.

Mestno poletje

Že res, da poletje enačimo z morjem, kopalkami in skakanjem med osvežilne valove, a če niste ravno zajahali zad­njega kripto vala, verjetno večino poletja vseeno hodite v službo. V tem ali onem mestu. In mesta so med poletjem svojevrstna sorta pekla. Sploh Ljubljana, zagozdena v kotlino, da se lahko med vročimi dnevi hipno spremeni v betonski ekonom lonec. Takrat lokali z naravno senco postanejo najbolj dragocene oaze, med rednimi opravki pa pregreta telesa hladimo v supermarketih, tam na hladilniškem oddelku z jogurti in jajci. Če vas sredi naslednjega vročinskega vala ugledam, kako se v spodnjicah namakate v vodnjaku na Novem trgu, kar brez skrbi – ne bom prav nič obsojal, ker vas bom popolnoma razumel.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je najbolj laskav model kavbojk za ženske nad 60 let

Priporočamo tudi: Video: Kako kombinirati široke kavbojke - nasveti uredništva

Najbolj brano