Intervju z Zdravkom Čolićem: Preverite, v čem je njegova skrivnost

Njegova družba je hipnotična. Mislim, da to ve, čeprav bi skromno odmahnil z roko in se nasmehnil. Pevska legenda in najbolj očarljiv moški Balkana se je za Elle razgovoril o ljubezni, ženskah in usodi.

V čem je njegova skrivnost? - Foto: Goran Antley

Ali imate pred koncertom svoj ritual?
Vedno. Takrat se za dan ali dva umaknem v osamo in ne hodim ven, ker moram preživeti nekaj časa sam s sabo, da se umirim in zberem, popijem svoj sok s kalcijem in vitaminom C ... Osamljenost in mir sta dobra in potrebna, potem pa pustim, da gredo stvari svojo pot. 

Nekoč ste izjavili, da je skrivnost vašega uspeha tudi v tem, da pojete tako, kot bi peli vsaki ženski posebej, ne vsem skupaj. Je še vedno tako?
Publika prepozna iskrenost in čustva. Samo če dajete čustva, lahko energijo delite z ljudmi. Na moje koncerte prihajajo različni ljudje, pojem ljubezenske pesmi, v katerih se ženske bolj najdejo kot moški, kar je povsem naravno. Moram pa priznati, da se z leti število moških obiskovalcev povečuje.

Ste kdaj zavrnili, da bi peli?
Zasebno se izogibam petju. (smeh) Nisem te vrste človek, čeprav je veliko odvisno tudi od situacije. Rad malce prepevam sam zase, neobvezno, zapojem pa tudi, ko sem dobro razpoložen, na kakšni zabavi, med prijatelji, z družbo v gostilni z narodno muziko ...

Kaj menite, katera vaša pesem je po vašem mnenju najbolj priljubljena pri ženskah?
Mislim, da so to ljubezenske balade, ki sem jih prej omenjal. Če že moram izbrati pesem, imam rad svoje starejše pesmi, kot so Pjesmo moja ali, recimo, Sinoć nisi bila tu z začetka kariere. Imam širok repertoar, a ti dve pesmi imata svojo posebno zgodbo: zadnja, ker je solistična, in prva, ker razdaja ljubezen vsem ljudem na svetu: »Pesmo moja, već si na poletu, pozdravi mi sve na ovom svetu, pozdravi mi slavlje i golube, i sva srca što se silno ljube.«

Ali ste jugonostalgik?
V nekem državnem pomenu ne, žal mi je za nekaterimi ljubimi ljudmi in časom, ko ni bilo meja. A na srečo se ljudje ponovno združijo, ne glede na razhajanja, čustva se obnovijo in na neki način dojamejo, kaj smo drug drugemu pomenili v starih, drugačnih časih, kdo bi zdaj to razumel.

Kaj najprej opazite pri ženski?
Ženska mora biti ženstvena in mora imeti svoj stil. To nekako najprej pritegne pozornost, pa tudi lep nasmeh in oči, torej bi lahko rekel urejen videz z vsemi atributi. Seveda pa je veliko bolj kot videz pomembna notranja lepota.

S čim pa vas je očarala žena?
Veste, kako je, dva se slej ko prej najdeta, težko bi opisal, zakaj je potem to tako usodno, da tudi ostaneta skupaj. V življenju pevca se avanture lahko zvrstijo zelo hitro, čeprav sem sam imel tudi tri resne, dolge zveze, a se mi zdi, da sem bil kar trd oreh, preden sem spoznal svojo Aleksandro. Kar upiral sem se, priznam, vendar nikoli zato, ker bi se bal, da bi resna zveza ogrozila mojo kariero. To ne, sem kar tradicionalist, kar zadeva odnose, malce patriarhalen, ne nagnjen k škandalom, lepo vzgojen. (smeh) Pa še dvojček sem po horoskopu, tako da imam to, ali bi ali ne bi, kar prirojeno.
Z ženo sva se polagoma, skoraj neobvezno spoznavala in med nama se je razvijala naklonjenost, kar naenkrat sem se iz hotela preselil v njeno majhno stanovanje, dokler ne bi seveda našel večjega, in tako se je začelo. Zakaj prav ona, zakaj ne nekdo drug, je pravzaprav nepomembno, to se v življenju zgodi, to je usoda, da se z nekom najdeš čustveno, seksualno, duševno ... Bilo je tako naravno, spontano. Poleg tega pa ne živimo tisoč let, da bi si čovek lahko kar naprej izmišljeval. (smeh)

Kakšni ste, ko se razjezite?
Res znam potrpeti, ampak ko imam enkrat dovolj, lahko pošteno ponorim, izgubim živce. Na srečo me tudi to precej hitro mine.

Kako pa vam uspe ohranjati notranji mir?
Danes je treba notranji mir obvezno ohranjati. Pomembno je, da ima človek do življenja in dela profesionalen odnos, hkrati pa tudi dovolj lahkoten, celo brezbrižen, da se manj utrudi in manj živcira. Zmernost v vsem je pomembna. Prav tako ljubezen, ki jo dajate in sprejemate. Veselite se svojega in tujega uspeha, pa nam bo vsem bolje, vsi bomo zadovoljni.

Katja Golob

Preberite še: Intervju: The Umbilical Brothers

Najbolj brano