Ideja za vikend izlet: To so lokacije čez mejo, na katere ste morda pozabili

10. 5. 2024
Ideja za vikend izlet: To so lokacije čez mejo, na katere ste morda pozabili (foto: Profimedia)
Profimedia

So med manj znanimi kotički v bližini Slovenije kakšni, ki jih še niste obiskali?

Trst, Zagreb, Gradec, Portopiccolo Sistiana, Rovinj, otok Krk ...: idej za enodnevne izlete v neposredni bližini Slovenije je veliko, a sčasoma se začnejo poti ponavljati, v priljubljenih krajih smo obredli že vse lokacije, že tisočkrat pojedli pico v najljubši piceriji in se naveličali vseh kavarn – zaželimo si nekaj novega.

Na družbenem omrežju Threads se je pred časom vnela razprava z zelo podobno noto: kateri so draguljčki v bližini Slovenije, hitro dostopni z avtom in primerni za enodnevni izlet, ki še niso preveč 'zlajnani'? Med predlogi uporabnikov smo našli nekaj zanimivih idej, ki vam jih predstavljamo spodaj.

Gradež

Italijansko obmorsko mestece Gradež vas bo očaralo s svojo slikovitostjo, ljubkostjo in sproščenostjo. Sploh primerno za obisk je v poznospomladanskih ali poletnih mesecih, saj ponuja tako kopanje in zabavo na plaži kot mestne aktivnosti: sprehode po atraktivnih mestnih ulicah, nakupovanje v številnih butikih, uživanje v dobri italijanski kavi s pogledom na rivo in seveda nešteto restavracij z odlično hrano.

Blatno jezero

Madžarsko Blatno jezero, ki se nahaja okoli 70 km vzhodno od meje s Slovenijo pri Lendavi, je največje jezero v Evropi (pogosto ga imenujejo tudi madžarsko morje) in priljubljena izletniška točka. Obkrožajo ga številni turistični kraji, kjer boste gotovo našli kaj zase: od urejenih kampov, vodnega parka, pustolovskega parka in turističnih plaž do slikovitega benediktinskega samostana, muzeja zgodovine in pohodniških točk.

V bližini je tudi mesto Heviz, ki se je ravno tako znašlo na seznamu priporočil. Njegova največja posebnost je največje termalno jezero na svetu, kjer se je mogoče zaradi temperature, ki niti pozimi ne pade pod 23 stopinj, kopati celo leto.

Pogled na Blatno jezero.

Pogled na Blatno jezero.

Profimedia

Bad Kleinkirchheim

Naselje na jugu Avstrije v neposredni bližini slovenske meje je znano predvsem po priljubljenem smučišču in termalnih vrelcih. Dobra ideja za izlet je tako pozimi kot spomladi, saj ponuja obilo možnosti za smučanje, pohodništvo, kolesarstvo, terme in otroške aktivnosti.

Milje

Imate dovolj Trsta? Pojdite v Milje! Mesto s približno 13 tisoč prebivalci je od Trsta oddaljeno le nekaj kilometrov in se v zadnjem času vedno bolj usmerja v turistične aktivnosti. Slog stavb ponekod spominja na beneškega, zato vam bo sprehod po mestnih ulicah v estetski užitek, gotovo pa ne bo šlo brez kave na glavnem trgu Piazza Marconi.

Motovun

Verjetno najbolj znano in najprivlačnejše istrsko srednjeveško mestece je središče severnega dela Istre, ki bo navdušilo tiste, ki želijo od izleta nekaj odnesti, ponaša se tudi z lokalno gastronomijo – avtohtonimi dobrotami, tradicionalnimi istrskimi jedmi in specialitetami s svežimi tartufi iz Motovunskega gozda, največjega enotnega najdišča belih tartufov na svetu.

Ne pravijo mu zastonj raj za hedoniste, gotovo pa ne bo razočaral tudi kot destinacija za družinski izlet.

Motovun.

Motovun.

Profimedia

Grožnjan

Še eno srednjeveško mestece v hrvaški Istri, ki ste ga gotovo že kdaj ujeli na kakšni dih jemajoči fotografiji na Instagramu, saj je skoraj vsak kotiček mesta primeren za fotokuliso. Med izvajanjem projekta revitalizacije so številne zapuščene hiše preuredili v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte namenjene kulturni dejavnosti. Tako se v Grožnjanu nahaja dvajset galerij in umetniških ateljejev, poletna mednarodna filmska šola ter Mednarodni kulturni center hrvaške glasbene mladine. 

Ravno tako se je ob obisku vedno priporočljivo ustaviti v kakšnem lokalu ali konobi in se okrepčati z vinom, žganjem in istrsko ploščo ter uživati v pogledu na kamnite spomenike in idilično okolico.

Razgledni stolp Mađerkin breg

Nedaleč od slovensko-hrvaške meje, v okolici Štrigove, so pred kratkim odprli razgledni stolp Mađerkin breg, visok 28 m. 7 m pod vrhom se nahaja razgledna ploščad, ob koder se vam bo odprl izjemen pogled, ki seže celo do Slovaške. Posebej osupljiv je pogled s stolpa ali s terase katerega od okoliških vinarjev ob sončnem zahodu.

Pogled z Mađerkinega brega.

Pogled z Mađerkinega brega.

Profimedia

Varaždin

Varaždin se nahaja na obrežju reke Drave in je znan kot najbolj baročno mesto na Hrvaškem. Zavoljo popularnejšega Zagreba je med slovenskimi turisti nekoliko zapostavljen, a tisti, ki se za obisk odločijo, so navdušeni tako nad arhitekturnimi in kulturnimi znamenitostmi kot nad gostinsko ponudbo.

Otok Burano

Benetke so klasična izletniška in turistična destinacija, kamor se v vseh letnih časih radi odpravijo številni Slovenci tudi za en dan. A v enodnevni obisk Benetk, če želimo imeti kaj od njega, težko 'stlačimo' še obisk sosednjih otokov in bližnjih znamenitosti. Otok Burano je eden od njih: prepoznaven po vodnih kanalih z barvastimi hiškami, ki so kot nalašč za na razglednico, bi si enodnevni izlet zaslužil že sam po sebi.

Celovec in Vrbsko jezero

Ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem vam ne bo dolgčas: igrišča, lokali, plaže, restavracije, prostori, kjer lahko izvajate vodne športe ali najamete pedaline, ležalniki za sprostitev ... če si želite ogledati več mest na en mah, bo najbolje, če se po jezeru zapeljete s turistično ladjico, ki se ustavlja na posameznih točkah.

Za enodnevni izlet bo ponudbe dovolj, kdaj drugič pa zavijte v Celovec, kjer si privoščite zajtrk in kavo v mestnem središču, nato pa se odpravite po trgovinah, na ogled kulturnih znamenitosti ali po lokalne specialitete na tržnico.

Zürich

Zürich morda ni prva lokacija, na katero bi pomislili ob omembi 'enodnevnega izleta', a za tiste malo bolj pustolovskega duha do Züricha vsak dan vozi direktni nočni vlak iz Ljubljane s spalnimi in ležalnimi vagoni.

Tako lahko pot opravite med spanjem, jutro začnete v največjem švicarskem mestu, kjer si ogledate znamenitosti, kot so staro mestno jedro, številni muzeji in cerkve ali moderne trgovine na promenadi ob jezeru, in se zvečer odpravite nazaj.

Z vlakom do Züricha in tam na potep?

Z vlakom do Züricha in tam na potep?

Profimedia

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kaj pomeni, če kihnete enkrat, dvakrat, trikrat ali celo desetkrat zapored?

Priporočamo tudi: Detajl na obrazu, ki razkriva vašo starost in se pojavi z menopavzo: To so preventivni ukrepi, kako ga preprečiti

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik