Greš prvič na jogo? To je 7 stvari, ki jih moraš vedeti

Se odpravljaš na svojo prvo uro joge in nimaš pojma, kaj pričakovati? Drži se teh 7 smernic, da bo tvoja prva joga praksa čudovita izkušnja, ki ti bo odprla vrata v novo življenjsko poglavje. 

Promocijsko sporočilo, 17. 3. 2023
Greš prvič na jogo? To je 7 stvari, ki jih moraš vedeti - Foto: Monomi

1. Izbira prakse, studia in učitelja

Poznamo veliko različnih vrst joge. Nekatere prakse sodijo med zahtevnejše (npr. Ashtanga joga), druge med popolnoma sproščujoče (npr. joga Nidra). Ko se podaš na raziskovanje tebi najbolj ustrezne prakse, to počni z odprto glavo in vedenjem, da en tip prakse ne predstavlja vseh praks, ki obstajajo. Isto velja za mentorja oz. učiteljico. Nujno je, da poiščeš takšnega, takšno, ki ti bo sedel. In nič ni narobe, če v prvo ne najdeš, kar iščeš! Morda boš potrebovala nekaj poskusov, da najdeš pravi prostor in učiteljico zase. 

Preden zakorakaš v izbran joga studio, izberi in rezerviraj svoj termin. Večina studiev ima vadbe razdeljene glede na vrsto prakse in zahtevnost. Preveri, katera skupina je za začetnike. Če iz urnika to ni razvidno, ob prijavi vprašaj, če se lahko priključiš, kljub temu, da joge še nisi izvajala.

2. Kaj vzeti s sabo?

Večina studiev ima na voljo joga podloge, ki si jih lahko med vadbo sposodiš. Prav tako pripomočke, ki jih boš (ali pa tudi ne, odvisno od vrste in tipa joga prakse) uporabljala v skladu z navodili učitelja. Zato bo za začetek najbrž dovolj, da s sabo vzameš le stekleničko z vodo. Vseeno je dobro, da pred prihodom preveriš, če možnost izposoje pripomočkov obstaja. 

Ko boš jogo izvajala dlje časa, bo najbrž prišel čas, ko boš investirala v svojo prvo joga podlogo. Preizkušena trgovina, ki ponuja visoko kakovostne podloge in pripomočke za jogo je www.monomi.si. To je spletni joga butik, kjer najdeš tudi več informacij o tem, kakšno podlogo in pripomočke izbrati, skozi različne vsebine pa se lahko poučiš tudi o zgodovini in filozofiji joge.

3. Kaj obleči?

V prvi vrsti mora biti tvoja oprava udobna. Oblačila ti naj omogočajo lahkotno premikanje in raztezanje ter svobodno, globoko dihanje.

Primerne so pajkice, kratke hlače ali bolj ohlapne joga hlače, na vrhu pa športni nedrček oz. top in lahka, udobna majica s kratkimi rokavi. Posebne obutve ne potrebuješ, saj jogo izvajaš bosa (in ja, navadno prav na praksi joge ugotovimo, kdaj je spet čas za pedikuro).

Nogavičke in daljši rokavi ali pulover nam pridejo prav ob končnem sproščanju, ko se telo ohlaja, zato tudi te vzemi s seboj, še posebej v hladnejših mesecih. 

Priljubljen butik za iskanje joga outfitov je www.monomi.si. Tu najdeš trajnostne izdelke, ki so izdelani z ljubeznijo in v poštenih delovnih pogojih.

Monomi

4. Na vadbo pridi toliko časa prej, da se lahko v miru pripraviš

Navadno je ura vadbe določena za čas, ko se praksa začne. V studio pridi nekaj minut prej, da se v miru preoblečeš, razgrneš podlogo in udobno namestiš. Ne pozabi izklopiti telefona!

Še posebej, če greš na prakso prvič, pridi v studio med prvimi in se predstavi učitelju. Pomembno je, da ve, da si prvič na jogi in še bolj pomembno je, da ga/jo opozoriš na morebitne poškodbe, ki si jih imela, ali pa zadrže, ki jih imaš. Dober učitelj te bo z veseljem vodil skozi vse telesne ovire ali psihološke zadržke. 

5. Struktura vadbe se razlikuje glede na vrsto joge in učitelja, ampak približno to lahko pričakuješ

Struktura ure joge se razlikuje glede na studio, vrsto razreda in učitelja

Mnoge prakse se pričnejo z enostavnimi pozami, kjer se povežemo z dihom. 

Sledi osrednji - najdaljši del prakse. Nekatere vadbe so sestavljene tako, da se v toku oz. flowu premikamo iz enega položaja v drugega. Kakšni učitelji vadbo oblikujejo okrog določenih poz, ki jih nato skozi celotno uro nadgrajujejo in izpopolnjujo. Včasih pa je glavni fokus vadbe del telesa - npr. vadba za odpiranje kolkov ali izvajanje vaj za hrbtenico.

Ne glede na osrednji del vadbe se bo ura najbrž zaključila s kratkim sproščanjem, ki se izvaja med ležanjem na hrbtu v Shavasani (znani tudi kot poza trupla).

Skozi celotno vadbo bodi pozorna na to, v katerih delih prakse najbolj uživaš, presprašuj se o tem, kakšnega učitelja želiš, predvsem pa poslušaj svoje telo in sledi svoji intuiciji. Tvoja glavna naloga je, da ugotoviš, kaj v tem obdobju najbolj potrebuješ in katera praksa je zate.

Monomi

6. Nihče te ne bo obsojal, če kakšne poze ne boš znala ali zmogla narediti

Če je na vadbah joge kaj normalno, je to to, da nihče ni enak drugemu. Kdo se z lahkoto dvigne v stojo, ampak ne zmore narediti predklona z iztegnjenimi nogami. Spet drug brez težav izvede skleco, bori pa se z ravnotežnimi položaji. To je normalno in vsi se zavedamo dejstva, da smo si različni in da je vsak na svoji unikatni poti.

Ob tem je ena glavnih nalog pri praksi joge, da se ukvarjaš sama s seboj in isto nalogo imajo vsi, ki so s tabo v joga studiu.

Drugi te ne bodo obsojali, obljubi si, da se tudi ti ne boš, če ti kakšna poza ne bo dosegljiva.

7. Dan po vadbi nameni refleksiji, ampak najprej se objemi

Čestitaj si! Da si stopila iz cone udobja in poskusila nekaj novega. To je vedno strašljivo in stresno. Bodi ponosna nase, da si naredila ta korak. 

Potem je čas za analizo.

Zelo pogosto je, da nas po vadbi (še posebej tisti bolj intenzivni) bolijo mišice. Na začetnih vadbah, se velikokrat zgodi, da nas bolijo tiste, za katere sploh nismo vedele, da obstajajo! 

Poleg fizičnih občutij, boš imela tudi različne miselne tokove, ki jih sprejmi z radovednostjo. Zakaj se počutiš, tako kot se? Kaj te je očaralo? Je to prava učiteljica zate? Kako si se počutila med vadbo in kako po njej? 

Monomi

Ne glede na to, kakšen je bil rezultat tvoje prve joga izkušnje, pojdi na še eno! Pa še eno, vse dokler ne dosežeš 10 obiskov. Šele potem boš imela dovolj objektivno sliko o tem, ali joga je nekaj, s čimer želiš nadaljevati, v kakšni meri in kateri obliki.

Daj si priložnost biti ranljiva in odpri se učenju vsega, kar joga ponuja. Uči se o sebi, spoznavaj se in z razumevanjem spremljaj svojo pot. Le če se v celoti poznaš, se lahko imaš v celoti rada.

Najbolj brano