Goran Bogdanovski: 2:0 – Predstava po resničnih dogodkih

15 let po premieri plesne uspešnice 1:0 (SNG Opera in balet Ljubljana, Glej, 2000) se je reprezentanca izvirne zasedbe Fičo baleta odločila zasnovati plesno, nogometno in osebno introspekcijo ter preveriti, kako gibka so njihova telesa danes.

Lifestyle, 22. 11. 2016

2:0

Ustvarili so predstavo 1:0. Gre za klasični baletni sentiment, katerega gracioznost želijo sprostiti z nogometnim humorjem in ironijo. Zasedba je v pregovorno bajeslovnost in pravljičnost baletne klasične literature vnesla športno štoserstvo, ki ga je sama v tem resnobnem miljeju nekolikanj pogrešala.

1:0 predstavlja enega zadnjih šarmantnih plesno-gledaliških golov 90. let, kakršni so bili značilni za scensko mladost prvih let nove države in za takratno izjemno priljubljenost plesnega gledališča.

Jeseni 1999 je Goran Bogdanovski, član baletnega ansambla Opere SNG Ljubljana, s kolegi Gregorjem Luštkom, Damjanom Mohorkom, Dejanom Srhojem in Goranom Tatarjem napovedal svoj koreografski prvenec z naslovom 1:0, ki ga je skupaj z Opero produciralo Gledališče Glej. Januarja 2000 je bilo vse nared za premiero.

Pa nam bo tudi humor 2:0 lahko zabil kakšen dober plesni gol?

Premiera predstave se bo odvila 25. novembra 2016, ob 20. uri, Kino Šiška (Katedrala).

Najbolj brano