V idiličnem zalivu Čikat na Lošinju, kjer se modro morje sreča z zelenjem borovih gozdov, se skriva gastronomski biser – restavracija Alfred Keller. Je del prestižnega Boutique hotela Alhambra, dela prestižnega lošinjskega resorta Lošinj Hotels & Villas. Alfred Keller ni zgolj restavracija, je kulinarična izkušnja, ki navdušuje goste s prefinjenostjo in izjemnimi okusi, vse skupaj pa je podprto s srčnostjo in predanostjo mladega, a izjemno nadarjenega chefa Michaela Gollenza.
Restavracija Alfred Keller slovi po zavezanosti trajnostnemu pridobivanju sestavin in poudarku na lokalni gastronomiji. Vsaka jed je izpopolnjena umetnina, ki združuje svežino otoka Lošinj z vrhunskimi kuharskimi tehnikami in sodobnimi mednarodnimi vplivi. A kaj je tisto, kar dela to restavracijo tako posebno? Odgovor nam je podal chef Michael Gollenz v ekskluzivnem intervjuju.
Kaj ste najprej pomislili, ko ste prišli na Lošinj in izvedeli, da bo to vaša nova ustvarjalna lokacija?
Imel sem veliko pozitivnih vtisov. Zaljubil sem se v lokalne dobavitelje in proizvajalce ter njihove izdelke. V Švici smo morali ribe naročiti z Islandije, s Portugalske ali iz francoske Bretanje, tukaj pa imamo vse pred svojim pragom. Zelo sem vesel sodelovanja z lokalnimi ribiči, ki nam vsakič omogočijo svež ulov, kot zanimivost lahko povem, da je eden izmed njih celo svetovni prvak v lovu s harpuno.
Ali vas otok navdihuje?
Izjemno. Zaljubljen sem v sestavine, ki jih ponuja narava tukaj: lokalna zelišča, ribe, morski sadeži. To so sanje vsakega kuharja.
Zakaj prav Lošinj? Kaj vas je pritegnilo?
Na koncu je šlo za preplet več dejavnikov. Najprej čudovit vtis, ki sem ga dobil ob ogledu lokacije, nato izjemni lokalni proizvodi ter prijazni in gostoljubni ljudje. Osupljiva naravna lepota je bila prav tako velik dejavnik. Seveda pa je bila priložnost, da postanem glavni chef pri 25 letih, neprecenljiva. To mi omogoča, da se razvijam in pokažem, kaj zmorem.
Kako se jedi, ki jih ustvarjate tukaj, razlikujejo od tistih v večjih mestih Evrope ali sveta?
Vsak chef ima svojo kulinarično identiteto, a se mora prilagoditi okolju. Prihajam iz Züricha, kjer smo veliko kuhali francosko kulinariko, ki je čudovita, vendar pretežka za vroče poletne dni tukaj na Malem Lošinju. Moja filozofija je uporaba lokalnih sestavin, pripravljene na temelju francoskih tehnik z mednarodnimi vplivi. Obožujem kraljevsko tajsko kuhinjo, zato rad združujem najboljše lokalne izdelke s svežimi, lahkimi okusi tajskih jedi.
Kaj najbolj navdušuje vaše goste?
Mislim, da je to celoten paket, ki ga ponujamo. Harmonija okusnih jedi, vrhunske postrežbe in čudovitega ambienta je nekaj posebnega. Poleg tega je sončni zahod v zalivu Čikat res osupljiv.
Kateri je vaš najbolj priljubljeni meni?
Največkrat naročen je naš degustacijski Signature Menu, ki mi je leta 2021 prinesel tudi Michelinovo zvezdico. Prav tako so priljubljeni Sole Meunière z limono, špinačo in beurre blanc omako ter Oxtail Ravioli s foie gras in črnim tartufom, ki je moja poklonitev mentorjem Wolfgangu in Christianu Kuchlerju.
Kaj pa ko imate prost dan? Kam radi zaidete?
Med visoko sezono imam zelo malo prostega časa, a kadar ga imam, rad raziskujem kraje z najboljšim žarom in morskimi sadeži. Obožujem obmorske lokacije na Lošinju, kjer lahko uživam v avtentični lokalni kulinariki.
Restavracija Alfred Keller ni le kulinarična destinacija, temveč tudi zgodba o predanosti, ljubezni do sestavin in človekovi povezanosti z naravo. Chef Michael Gollenz s svojo vizijo in strastjo uteleša bistvo vrhunske kulinarike.
Lošinj ni le poletna destinacija, saj tudi pozimi ponuja neštete priložnosti za raziskovanje, sprostitev in kulinarična doživetja. V prazničnem času otok zasije v prav posebni luči. Preživite prednovoletne dni ali si privoščite januarski oddih na tem čudovitem koščku Jadrana in se razvajajte v okusih, ki jih ponuja restavracija Alfred Keller.
Doživite edinstvene okuse, nepozabne poglede na zaliv Čikat in udobje Boutique hotela Alhambra.