Znakovni jezik za dojenčke

Saša Žepič je mamica dveh otrok in zagovornica programa Baby Signs, znakovne govorice za dojenčke, ki ga v Sloveniji zastopa od leta 2010. 
Katja Golob

Znakovni jezik za dojenčke

Kako bi na kratko predstavili Baby Signs, znakovni jezik za dojenčke ?

Znakovni jezik za dojenčke je preprosta in naravna komunikacija z otrokom, še preden spregovori. V Sloveniji je novost, v svetu pa se znakovni jezik za dojenčke uporablja že več kot 25 let, potem ko sta ga razvili dr. Acredolo in dr. Goodwyn, profesorici psihologije na kalifornijski univerzi Davis.

To so znaki, ki predstavljajo posamezne besede in preproste pojme, kot so jesti, mleko ali še. Z uporabo znakovnega jezika se otrokom omogoča edinstvena možnost, da izrazijo svoje doživljanje sveta okoli sebe s svojimi najbližjimi, medtem pa starši uživajo v opazovanju stvari, ki se odvijajo v malih glavah.

Znakovni jezik za dojenčke ni znakovni jezik za gluhe, je pa del znakovnega jezika za gluhe s poenostavljenimi kretnjami in z naravnimi gibi.

Kakšne so pozitivne lastnosti uporabe znakov?

Rezultati raziskovanj so pokazali, da znakovni jezik, ki sta ga razvili, pomaga položiti trdne temelje učinkovite komunikacije, ki bo otrokom ostala še dolgo po tem, ko bodo spregovorili in ko bo znakovni jezik 'izginil'. Sposobnost učinkovitega komuniciranja otroka privede do uspehov v šoli, službi in zasebnem življenju. V trenutku, ko se otroška inteligenca pospešeno razvija, spretnost komuniciranja krepi samozavest, lajša odnos z drugimi otroki in odraslimi. Rezultat vsega so čustvena inteligenca na višji ravni in nadpovprečne komunikacijske sposobnosti.

Kakšna je razlika med navadnimi kretnjami, ki jih uporabljamo pri dojenčku, in med znaki?

Raziskave so pokazale, da se vsak dojenček oziroma malček med devetimi meseci in dvema letoma starosti spontano izmišljuje znake za stvari, ki ga zanimajo. Program Baby Signs spodbuja, da starši uporabljajo znake, ki se jih otrok izmisli, vendar je to ponavadi samo nekaj znakov, medtem ko program ponuja širok spekter znakov, prilagojenih motoričnim sposobnostim. Dodaten argument k uporabi enotnega znakovnega jezika za dojenčke je olajšana komunikacija med otroki in vsemi, ki prihajajo z njimi v stik, ne glede na to, ali je to v domačem okolju ali kje drugje (vrtec).

Kdaj začnemo z znakovno govorico?

Z znakovno govorico lahko začnete, kadar želite, vendar je najboljši čas za učenje, ko otroci dopolnijo od osem do devet mesecev. Nekatere družine začnejo uporabljati znake tudi takoj, ko se otrok rodi, da staršem uporaba znakov pride v navado. Navsezadnje se z dojenčki pogovarjamo od dne, ko so prišli na svet in ko so bili še v trebuhu. Pomembno je samo to, da se ne obremenjujemo, kdaj nam bodo z znaki odgovorili.

Ali otroci pozabijo na znakovno govorico, ko odrastejo?

Koliko otrokom znaki ostanejo v spominu, je bolj ali manj odvisno od intenzivnosti njihove uporabe v življenju. To bi lahko primerjali s tujimi jeziki. Če smo se jih nekoč učili in jih potem ne uporabljamo in ne slišimo nikoli več, nam sčasoma uidejo iz glave, če pa imamo še kaj stika, nam ostanejo v spominu. In z znakovnim jezikom je podobno. Ko otroci začnejo govoriti v polni meri in če okolica ne uporablja znakov pri komunikaciji, bodo v prvi fazi opustili uporabo znakov pri komuniciranju, v prihodnje pa je ohranitev te veščine odvisna od stika s tem jezikom.

Več o znakovni govorici dojenčkov  najdete na spletni strani http://babysigns.si.

Najbolj brano