Vse najboljše na sto in en način!

Praznovanje otroškega rojstnega dneva je za starše svojevrsten izziv, ki presega ljubko pihanje rojstnodnevnih svečk, sploh kadar je povabljenih več kot pet prijateljev. Če bi radi svojemu otroku priredili zabavo, ki je ne bo pozabil, in v miru pojedli slasten kos torte, preberite, kako vam lahko to mimogrede uspe. Vse najboljše tudi vam!

KATJA GOLOB, fotografija promocijsko gradivo

Vse najboljše na sto in en način!

Mestni muzej Ljubljana

V mestnem muzeju organizirajo praznovanje rojstnega dne na več načinov, primernih za različne starosti otrok. Praznovanje po emonsko se dogaja v prirejenem ambientu rimskega oziroma emonskega foruma in je primerno za otroke od šestega leta.

Ob pogrnjeni mizi s kopijami rimskega posodja in drugih predmetov iz vsakdanjega življenja spoznajo otroci način življenja in prehranjevanja prebivalcev v rimski Emoni, današnji Ljubljani. Oblečejo se v rimska oblačila, toge in tunike, nato pa na osnovi pripravljenega besedila odigrajo praznovanje rojstnega dne, kot so to počeli otroci v rimskih časih. Sledijo voščilo, prigrizek in obdarovanje, hrano in pijačo otroci prinesejo s seboj. Po vodenem programu se lahko poskusijo v igranju starih otroških iger, kot so orcanje, kamenčkanje in mlin, ob odhodu domov pa jim podarijo muzejski spominek.

Drug način slavja je delavnica Polepšajmo se za rojstni dan. Otroci izdelujejo nakit iz gline in izdelke iz usnja po vzoru koliščarskih najdb z Ljubljanskega barja ter rimskih vzorcev. Ob tem s pomočjo pedagoginje spoznajo življenje koliščarjev in starih Rimljanov. Njihove izdelke se na koncu razstavi in fotografira, udeleženci pa jih seveda lahko odnesejo tudi domov.

Izjemno priljubljena zabava za rojstni dan nosi naslov Vragolije z gusarjem Smolco. Program se začne s pogovorom o gusarjih in njihovem načinu življenja, teoretični del se zaključi z uvodom v zgodbo, pri kateri bodo sodelovali. Otroci si nato izdelajo gusarsko opremo, kot se za gusarje spodobi, se naličijo, nato pa se razdeljeni v dve skupini odpravijo iskat zaklad po muzejski palači. Kdor ga najde, dobi manjše darilce, zaklad pa si sodelujoči razdelijo. 'Gusarsko pojedino' pripravijo starši, praznovanje je primerno za otroke od sedmega leta.

Iskanje izgubljene zapestnice je še ena izmed rojstnodnevnih zabav, ki jih pripravljajo v mestnem muzeju. V palači, kjer je danes muzej, je pred 350 leti živela baronica Ana Elizabeta, ki je nekoč prav tu izgubila svojo zapestnico. Tega je že davno, a izgubljeno zapestnico pod vodstvom animatorjev otroci zelo radi iščejo – kdor jo najde, pa jo lahko obdrži. Rojstnodnevnemu slavljencu otroci naredijo še mozaik in se naučijo skupinskega plesa. Za več informacij si oglejte www.mm-lj.si/.

Ljubljanski živalski vrt

Rojstni dan v živalskem vrtu je namenjen vsem, ki bi se radi poleg zabave tudi kaj novega naučili o živalih in okolju, v katerem bivajo. Slavljenec rezervira termin in povabi prijatelje z ZOO-vabilom, ki ga je sam oblikoval na spletni strani, nato pa sporoči število povabljenih, da lahko vodstvo poskrbi za dostavo pic in pijače. Vodenje praznovanja traja uro in pol, v tem času se otroci sprehodijo skozi živalski vrt, nahranijo nekatere živali in si ogledajo njihove prostore, z nekaterimi se v notranjem prostoru tudi rokujejo. Zabava za rojstni dan poteka v vsakem vremenu, le obleči in obuti se je treba primerno. Otroci in živali so dobre volje, tudi če dežuje! Za več informacij obiščite www.zoo-ljubljana.si/.

Bumbar Park

V Mariboru se lahko pohvalijo z največjim pokritim igriščem v Sloveniji, zato slabo vreme ni izgovor, da vas ne bi bilo tam, kjer lahko praznujete otrokov rojstni dan, prirejate piknik ali se udeležite plesne delavnice. Med letošnjim nogometnim prvenstvom bodo v odmorih med tekmami organizirali svetovno prvenstvo v nogometu za najmlajše, ki bo prirejeno po vzoru pravega – nogometne ekipe se že zbirajo, za več informacij pa obiščite www.bumbar.si/. Posebnost Bumbar Parka je, da sprejema otroke med 2. in 14. letom starosti, ki plačajo vstopnico za 4 evre oziroma 6 evrov, odvisno od starosti, starše pa pocrkljajo s prostim vstopom.

Pobrskajte tudi po naslednjih spletnih straneh:

 www.palacinke.si
 www.partymax.si/si/maxiland/otroski-rojstni-dnevi
 http://enostavnoprijatelji.si/nepozabne-animacije.html
 www.otrokoskop.si/main/cat/5
 www.zabavazaotroke.si/

Najbolj brano