Zakaj se je kraljica Elizabeta II. s princem Philipom prepirala v francoščini?

Kraljica Elizabeta II. je bila dvojezična. Poleg angleščine je tekoče govorila tudi francosko. 

Zakaj se je kraljica Elizabeta II. s princem Philipom prepirala v francoščini? - Foto: BBC news/posnetek zaslona

Anekdotam o življenju najslavnejše angleške monarhinje ni videti konca. Kraljica Elizabeta II, ki je umrla 8. septembra 2022 v Balmoralu, še vedno navdušuje. Po celodnevnem pogrebu, ki so ga prenašali po vsem svetu, so mamo kralja Charlesa III. pokopali v Windsorju, poleg njenega moža, princa Philipa.  

Kraljica Elizabeta II. in princ Philip sta imela v 74 letih ljubezni veliko sporov in prepirov. Kljub govoricam o nezvestobi je par vedno ostal enoten pri opravljanju dolžnosti, povezanih s krono. Ko so se napetosti povečale, je imela kraljica poseben način, da se je prepirala z možem: uporabljala je francoščino. Edinburški vojvoda bi odgovoril v istem jeziku.   

Izviren način konfliktov

Bertrand Deckers, novinar, ki se ukvarja s kraljevimi družinami, pravi: "Ko se je prepirala s Philipom, sta govorila v francoščini, tako da služabniki niso razumeli. V oddaji "Touche pas à mon poste!" 20. septembra letos je kraljevi strokovnjak dodal, da je bila kraljica navdušena nad francoščino in francosko gastronomijo.

Elizabeta II. se je s princem Philipom poročila leta 1947, ko je bila še princesa. Do konca življenja sta ostala nerazdružljiva. Ko je leta 2021 umrl vojvoda Edinburški, je bila babica princa Williama in princa Harryja zelo prizadeta. "Moj mož je bil vsa ta leta moja moč in dolgujem mu več, kot bi lahko kdajkoli trdila," je leta 1997 ob njuni 50. obletnici poroke dejala kraljica.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Bella Hadid v modo vrača ta kontroverzni modni dodatek iz leta 2000

Priporočamo tudi: Veliki ljubezenski horoskop za mesec oktober: Kozorog se bo končno premaknil z mrtve točke, eno znamenje pa bo na koncu meseca razočarano

Najbolj brano