Princ William in princ Harry razkrila podrobnosti zadnjega telefonskega pogovora s princeso Diano

"Če bi vedel, da sem takrat zadnjič govoril z mamo..."

Princ William in princ Harry razkrila podrobnosti zadnjega telefonskega pogovora s princeso Diano - Foto: Profimedia

Diana si ni nikoli predstavljala, da se njena sinova, ko bosta odrasla, ne bosta nikoli več pogovarjala, da bosta le s težavo zadržala pogled drug drugega in da ju bodo kraljeve dolžnosti razdvojile do te mere, da si bosta skoraj tuja. Čeprav se je lani ob odkritju kipa njuni materi v Kensingtonskem vrtu ob 60. obletnici njenega rojstva zdelo, da se bo zgodila navidezna sprava, so se okoliščine izkazale za drugačne. Harry in Meghan nadaljujeta svoje življenje v ZDA, kjer se ukvarjata s svojimi osebnimi projekti, med drugim tudi z memoarji, o katerih se kraljeva družina tako boji, razdalja med njima in krono pa se je še poglobila. Družine ni pomirila niti Elizabetina smrt. Ne preveč prikrit predlog, da se Archieju in Lilibet odreče status kraljevih visokosti, in zamisel o izključitvi Harryja iz kraljevega državnega sveta sta še zmanjšala manevrski prostor in preložila spravo med princema na poznejši datum. Nič pa ne more izbrisati krvne vezi med bratoma in skupnih spominov na njuno mater Diano.

O princesi, ki je umrla pred 25 leti, sta William in Harry leta 2017 v dokumentarnem filmu, posvečenem njuni materi, z naslovom Our mother: her life and legacy (Najina mati: njeno življenje in zapuščina) delila obžalovanje, da ji med njunim zadnjim telefonskim pogovorom nista povedala vsega, kar bi si želela. Obžalovanje, ki jih še danes ne zapusti. Princa, ki sta bila v času dogodka stara 15 in 12 let, sta pojasnila, da sta bila v Balmoralu s svojo razširjeno družino, ko sta prejela telefonski klic princese Diane iz Pariza, njen zadnji telefonski klic. "Takrat sva s Harryjem tekala naokoli in se ukvarjala s svojimi zadevami, se igrala s sestričnami in se zabavala," je pojasnil princ William. "Mislim, da sva imela s Harryjem obupno priložnost, da se posloviva." Mladeniča sta se od nje poslovila brez večjih besed, nato pa sta se vrnila k ostalim članom družine. "Če bi zdaj seveda vedel, kaj se bo zgodilo, ne bi bil tako brezbrižen. Toda ta telefonski klic se mi je močno vtisnil v spomin."

"Kot otrok nisem nikoli rad govoril s starši po telefonu," je dodal princ Harry. "In zaradi razmer smo se preveč časa pogovarjali po telefonu, namesto da bi se pogovarjali v živo." "Ne spomnim se nujno, kaj sem rekel, a vse, kar se spomnim, je, da mi je verjetno do konca življenja žal, kako kratek je bil ta telefonski klic," je William pojasnil za Telegraph. "In če bi vedel, da je to zadnjič, ko sem govoril z mamo, bi ji povedal marsikaj. Če se zdaj ozrem nazaj, je to neverjetno težko. S tem se bom moral spopadati do konca življenja."

Globoko ju je vznemirilo obžalovanje zaradi kratkega časa, ki sta ga preživela skupaj, zaradi bežnega klica v urah pred nesrečo. "Tega ne bomo ponovili," je takrat na projekciji dokumentarnega filma v Kensingtonski palači pojasnil princ William. "O njej ne bomo več govorili odkrito in javno, saj upamo, da bo ta film pokazal drugo plat: z vidika njene družine in bližnjih prijateljev, ki je morda še niste slišali, od tistih, ki so jo najbolje poznali, in tistih, ki želijo zaščititi njen spomin in ljudi spomniti na osebo, kakršna je bila." "S Harryjem sva zelo prepričana, da želiva proslaviti njeno življenje, in to je poklon njenim otrokom," je zaključil najstarejši sin, ki si nikoli ni predstavljal, da ga bo življenje ločilo tudi od njegovega edinega brata. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Monaška princesa Charlene za počastitev princese Grace nosila čudovito cvetlično obleko

Priporočamo tudi: Kate Middleton v pleteni obleki iz Manga: Model za 50 evrov je ustvarjen za elegantne dame

Najbolj brano