Patrick Demarchelier, francoski modni fotograf, umrl pri 78-letih

Umrl je modni in portretni fotograf Patrick Demarchelier, ki je bil znan po tem, da je pri svojem delu uravnotežil eleganco in naravno sproščenost.

Patrick Demarchelier, francoski modni fotograf, umrl pri 78-letih - Foto: Profimedia

Demarchelier se je rodil v Le Havru v Franciji in je bil samouk. "Nisem razmišljal o karieri. Nisem je načrtoval. To je prišlo samo od sebe," je dejal v intervjuju leta 2015. Kot najstnik je Demarchelier svoj prvi fotoaparat prejel v dar od svojega očima in ga dobro izkoristil za fotografiranje porok in fotografij za potne liste. Pri 20 letih se je preselil v Pariz, kjer se je zaposlil pri švicarskem objektivistu in sodelavcu revije Vogue Hansu Feurerju.

Demarchelier je začel fotografirati za ameriški Vogue, preden se je leta 1975 zaradi dekleta preselil v New York. Svojo prvo naslovnico je posnel leta 1977, morda pa se mu je najbolj vtisnila v spomin naslovnica za maj 1989, na kateri je bila Madonna. To leto je bilo za fotografa veliko; njegova dela niso bila predstavljena le v uvodni publikaciji serije American Photographer Master Series, temveč je postal tudi osebni portretist Diane, valižanske princese, ki je njegovo delo odkrila na naslovnici revije Vogue. Francoz je bil prvi nebritanski fotograf, ki je postal uradni kraljevi fotograf.

Fotograf se je za svoj uspeh zahvalil Grace Coddington, s katero je najprej tesno sodeloval pri britanskem Vogue in s katero je nadaljeval tudi, ko je leta 1988 zamenjala naziv. Njuna fotografiranja v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so bila osvetljena s soncem in so prikazovala srečne, aktivne modele v domiselnih oblačilih. Na fotografiji "Surf's Up" je bila Cindy Crawford z gručo postavnih deskarjev, za fotografijo "Summer's Bare Necessities" iz leta 1992 pa sta odjadrala z Naomi Campbell, Beverley Peele in Tyro Banks.

Francosko ministrstvo za kulturo je Demarchelierja leta 2007 imenovalo za častnika reda za umetnost in literaturo, istega leta je prejel nagrado ustanovitelja CFDA v čast Eleanor Lambert. V letu 2010 je pogosto sodeloval z manekenko Caroline Trentini, ki je takrat hodila z njegovim sinom Victorjem. Demarchelier je nastopil v filmu The September Issue in ga lahko opazimo v filmu Seks v mestu.

Demarchelier je imel leta 2009 v pariški galeriji Petit Palais monografsko razstavo z naslovom Kult osebnosti. Staley-Wise je njegovo zadnjo razstavo gostil leta 2019. Leta 2011 je izdal razkošno knjigo z naslovom Dior Couture. "Fotografi moramo poskrbeti, da so oblačila videti fantastično, zato smo plačani," je dejal v intervjuju leta 2012, "jaz pa imam pozitivne oči."

Kljub bogati in globoki zapuščini je bil Demarchelier leta 2018 sredi obračuna #MeToo med številnimi fotografi, obtoženimi spolnega nadlegovanja. Družba Condé Nast je objavila naslednji odziv na obtožbe: "Patricka smo obvestili, da z njim v bližnji prihodnosti ne bomo več sodelovali,". Demarchelier je obtožbe zanikal.

Ko so na njegovem Instagram profilu objavili njegovo smrt, so ga preplavili zapisi hvaležnosti in sožalja njegovi družini. Amber Valletta je dejala, da je bil med prvimi fotografi, s katerimi je sodelovala. "Je zgodovina mode in legendarna fotografija. Pogrešali ga bomo."

Demarchelierja so preživeli žena Mia, trije sinovi in trije vnuki.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kate Middleton zablestela v svetlo modri svileni obleki, ki jemlje dih

Priporočamo tudi: Jennifer Lopez nosila popoln pomladni stajling s temi nepričakovanimi kavbojkami

Najbolj brano