"Mračen trenutek": Štirje otroci kraljice Elizabete na procesiji hodili za njeno krsto

Kralj Charles III, princesa Anne, princ Andrew in princ Edward so kraljevo krsto pospremili do katedrale sv. Gilesa.

"Mračen trenutek": Štirje otroci kraljice Elizabete na procesiji hodili za njeno krsto - Foto: Profimedia

Štiri dni po smrti kraljice Elizabete II. so njeni otroci včeraj med procesijo v zgodovinski katedrali sv. Gilesa hodili za njeno krsto.

Ob 14.30 po britanskem času so kraljičino krsto od prestolne dvorane v palači Holyroodhouse v Edinburgu na Škotskem do katedrale sv. Za njo so šli štirje otroci pokojne monarhinje: kralj Charles III, princesa Anne, princ Andrew in princ Edward.

Z njimi je hodil tudi Annin mož, viceadmiral sir Timothy Laurence, kraljica soproga Camilla pa je v avtomobilu spremljala ženo princa Edwarda, Sophie, grofico Wesseško.

Kraljičino krsto so oblekli v škotsko kraljevo zastavo, spremljala pa jo je častna straža iz škotskega kraljevega polka in zgodovinske kraljeve družbe lokostrelcev. 

Kraljičino krsto bodo iz Škotske prepeljali v London, kjer bo 19. septembra v Westminstrski opatiji potekal državni pogreb.

Kralj Charles, princesa Ana in princ Edward so bili na današnji slovesnosti oblečeni v vojaške uniforme, medtem ko je princ Andrew, ki ni več zaposlen v kraljevski družini, nosil črno obleko in kravato.

Za pet dogodkov v čast kraljici - vključno z njenim pogrebom -, ki potekajo v obdobju kraljevega žalovanja, morajo zaposleni člani kraljeve družine nositi vojaške uniforme. Andrew, ki sicer ni zaposlen, je dobil izjemo in bo uniformo nosil na zadnjem bedenju svoje pokojne matere. Vendar pa princ Harry ni bil deležen enake obravnave, saj ni dobil dovoljenja za nošenje vojaške uniforme na nobeni od petih ključnih slovesnosti, ki so potekale za njegovo pokojno babico. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Princ Harry po kraljičini smrti predčasno zapustil Balmoral, kar "veliko pove" o kraljevem razkolu, pravi strokovnjak

Priporočamo tudi: Princ William in princ Harry se bosta morala odslej prikloniti kraljici soprogi Camilli, kar ju je močno "pretreslo"

Najbolj brano